De volgende generatie volledig elektrische modellen van Volvo, waaronder de opvolger van de Volvo XC90, draait op Volvo’s eigen besturingssysteem (OS), genaamd VolvoCars.OS. Het doel is om de auto’s elke dag beter te maken met behulp van snellere en flexibelere software-ontwikkeling in combinatie met frequentere over-the-air updates gedurende de levensduur van klantauto’s.
VolvoCars.OS wordt een overkoepelend systeem voor elektrische Volvo’s. Het integreert de verschillende besturingssystemen in de auto en de cloud, waardoor één coherente software OS-omgeving ontstaat. De onderliggende besturingssystemen zijn onder meer Android Automotive OS, QNX, AUTOSAR en Linux.
VolvoCars.OS geeft ontwikkelaars toegang tot functies in de auto via een reeks API’s (Application Programming Interface), waaronder de eerder aangekondigde Extended Vehicle API. Mits de klant toestemming geeft, krijgen ontwikkelaars toegang tot onder andere sensorgegevens, gebruikersinterfaces en cloud-gebaseerde wagenparkgegevens om nieuwe diensten en toepassingen voor de Volvo-modellen te kunnen creëren.
“Door zelf software te ontwikkelen, kunnen we de ontwikkelingssnelheid opvoeren en een Volvo sneller verbeteren dan we nu kunnen”, zegt Henrik Green, Chief Technology Officer. “Net als bij een smartphone of computer kunnen nieuwe software en functies snel worden uitgerold via over-the-air updates, zodat de Volvo na verloop van tijd alsmaar beter en aangenamer wordt.”
Om echt voordeel te behalen uit de eigen software-ontwikkeling centraliseert Volvo ook de computersystemen van de elektrische modellen in één kernsysteem, waardoor veel complexiteit wordt weggenomen. In plaats van te vertrouwen op meerdere elektronische controle-units voor verschillende functies en systemen in de auto, wordt steeds meer intern ontwikkelde software gebundeld in een krachtig kerncomputersysteem.
Het kerncomputersysteem bestaat uit drie hoofdcomputers en debuteert in een nieuw Volvo-model dat in 2022 onthuld wordt. De hoofdcomputers ondersteunen elkaar bij de bediening van beeldverwerking en kunstmatige intelligentie, algemene computerverwerking en infotainment.
De overstap naar gecentraliseerde computerverwerking stelt Volvo ook in staat om hardware en software geleidelijk van elkaar te scheiden. Dit maakt frequentere hardwarecycli mogelijk, zodat nieuwe Volvo-modellen kunnen worden uitgerust met de nieuwste hardware die beschikbaar is.
Voor het in eigen beheer nemen van software-ontwikkeling en centrale computerverwerking werkt Volvo samen met toonaangevende technologiebedrijven. Dit zijn onder andere NVIDIA, met wie het bedrijf samenwerkt aan de kernsystemen, en Google, de co-ontwikkelingspartner voor infotainmentsystemen.
“We hebben een weloverwogen strategie om samen te werken met echte technologieleiders op gebieden waar dat zinvol is”, voegt Henrik Green toe. “Google is een absolute leider als het gaat om gebruikerservaring en diensten, van Google Maps tot de Google Assistant, terwijl NVIDIA ons toegang geeft tot enkele van de snelste en beste computertoepassingen die beschikbaar zijn. Deze aanpak met geselecteerde strategische partnerschappen is veel effectiever dan als we alles in ons eentje proberen te doen.”
De succesvolle samenwerking van Volvo met technologieleiders om klanten de best mogelijke gebruikerservaring te bieden, is ook een drijvende factor achter het besluit om VolvoCars.OS open te stellen voor innovatie van derden via open API’s.
– Persbericht