De Concept Recharge is trouw aan het erfgoed van Scandinavisch design en zet het mantra van ‘less but better’ centraal. Doordat onder meer de complexiteit van de interne verbrandingsmotor is weggenomen, konden de ontwerpers de proporties van de auto evolueren om op die manier de interieurruimte te vergroten en tegelijkertijd de aerodynamische efficiëntie te verbeteren. Het resultaat is een concept car die oprecht betere oplossingen biedt om een duurzaam gezinsleven te ondersteunen.

Volvo’s eerste generatie elektrische modellen deelt de bodemplaat met modellen die zijn uitgerust met een traditionele verbrandingsmotor. Om zowel een batterijpakket als een interne verbrandingsmotor te kunnen herbergen, is een evenwicht in proporties en ruimte vereist.

De volgende generatie van Volvo’s volledig elektrische modellen – waaronder Volvo’s eerste SUV op een volledig nieuw platform, exclusief voor elektrische aandrijving – krijgt een volledig vlakke vloer, zoals de Concept Recharge laat zien.

Aanzienlijk meer binnenruimte
Door het ontbreken van een verbrandingsmotor en het batterijpakket onder de vlakke vloer te plaatsen, konden de ontwerpers de wielbasis van de auto verlengen en bovendien de wielmaat vergroten. Dat heeft geresulteerd in kortere overhangen en aanzienlijk meer binnenruimte, inclusief een riante bergruimte tussen de voorstoelen.

Dankzij deze verbeteringen konden de ontwerpers bij de Concept Recharge de stoelen herpositioneren, het dakprofiel optimaliseren en de motorkap verlagen. Hierbij wordt het uitstekende zicht op de weg – dat bestuurders van SUV’s zoals de Volvo XC40, XC60 en XC90 zo waarderen – behouden. Deze designaanpak zorgt voor een efficiëntere aerodynamica in vergelijking met een traditionele SUV, wat de actieradius ten goede komt.

De Concept Recharge introduceert een nieuwe designtaal van Volvo. Voortbordurend op het thema ‘minder maar beter’ zijn daarbij alle overbodige elementen achterwege gelaten. Wat overblijft, is uiterst precies en vlak design.

De traditionele grille is vervangen door een schildachtige structuur, kracht bijgezet door een nieuwe interpretatie van Volvo’s Thor’s Hammer koplampontwerp. Dit omvat graphics met de nieuwste HD-technologie die in het donker als het ware opent om de hoofdverlichting te onthullen.

De verticale achterlichten die zo kenmerkend zijn voor de nieuwste Volvo-modellen sluiten aan op het sterke designerfgoed van het merk, maar zijn opnieuw vormgegeven met een set ‘vleugels’ die bij hogere snelheden tevoorschijn komen om de aerodynamica verder te optimaliseren.

Nieuwe en moderne proporties
“Onze Concept Recharge vormt een manifest voor zowel de volledig elektrische toekomst van Volvo als een nieuw type voertuig”, zegt Robin Page, Head of Design. “De auto toont nieuwe en moderne proporties die hand in hand gaan met een grotere veelzijdigheid en laat zien wat technologie mogelijk maakt op het gebied van design.”

Ook binnenin de Concept Recharge neemt de designtaal van Volvo nieuwe vormen aan. De vlakke vloer biedt meer ruimte en een betere zitpositie voor alle inzittenden.

De grote, 15-inch rechtopstaande touchscreen vormt het middelpunt van de nieuwe en verbeterde gebruikerservaring van Volvo’s volgende generatie connected infotainmentsysteem. Bij de ontwikkeling van de technologie lag de focus op een logische en intuïtieve bediening, wat ook bijdraagt aan een serene en rustgevende ervaring.

De nieuwste infotainmenttechnologie gaat gepaard met de andere kenmerken van Scandinavisch design: strakke lijnen en het veelvuldig gebruik van duurzame en natuurlijke materialen in het interieur.

Echt Scandinavisch huiskamergevoel
“In de Concept Recharge creëren we een echt Scandinavisch huiskamergevoel”, zegt Robin Page. “Het interieur integreert onze nieuwste technologie op het gebied van gebruikerservaring met fraaie, duurzame en natuurlijke materialen. Elk onderdeel van het interieur is als een kunstwerk en zou op zichzelf kunnen staan als meubilair in een kamer. We gebruiken de nieuwste technologie, maar dat is geen doel op zich. We richten ons altijd op de voordelen die deze technologie kan opleveren.”

Tot slot weerspiegelt de Concept Recharge ook de veiligheidsambities van Volvo voor de komende jaren. Op het dak is een LiDAR-sensor geplaatst om gegevens te verzamelen over de omgeving rond de auto. De sensor is ontwikkeld door technologiebedrijf Luminar en een cruciaal onderdeel van Volvo’s plan voor toekomstige, veilige, autonome rijtechnologie.

Volledig elektrische toekomst
“Met de Concept Recharge zetten we het rijke erfgoed van Volvo’s design-DNA voort op een moderne en vernieuwende wijze, nu we koers zetten naar een volledig elektrische toekomst”, concludeert Robin Page. “Deze auto vertegenwoordigt alles wat klanten volgens ons verwachten van een volledig elektrische Volvo en we kijken er erg naar uit om deze filosofie in onze volgende generatie modellen toe te passen.”

– Persbericht