Schadevrije jaren tweede auto

Helaas: je kunt de schadevrije jaren van je eerste autoverzekering niet meenemen naar je verzekering voor je tweede (lees dus: extra) auto. Je begint hierbij dus altijd met 0 schadevrije jaren. De reden? Verzekeraars gaan ervan uit dat de verzekeringsnemer meestal niet de hoofdbestuurder van beide auto’s is. In de tweede auto is vaak iemand anders de regelmatige bestuurder.

Tweede-autoregeling

Gelukkig kun je nog wel iets hebben aan de schadevrije jaren van je eerste auto. Als je beide autoverzekeringen bij dezelfde verzekeraar onderbrengt, kun je namelijk gebruikmaken van een tweede-autoregeling. Met deze regeling krijg je, op basis van je opgebouwde schadevrije jaren met je eerste autoverzekering, korting op je tweede autoverzekering. De meeste verzekeraars bieden een tweede-autoregeling aan. Check wel altijd even of deze regeling bij jouw gewenste verzekeraar ook mogelijk is.

Premiekorting tweede verzekering

Er zijn drie verschillende soorten tweede-autoregelingen: de volledige tweede-autoregeling, de gedeeltelijke tweede-autoregeling en de tweede-autoregeling op basis van dekking. Bij de volledige tweede-autoregeling wordt de premiekorting gebaseerd op alle schadevrije jaren die je met je eerste auto hebt opgebouwd. Met een gedeeltelijke tweede-autoregeling krijg je tot slechts een bepaald aantal schadevrije jaren korting op de autoverzekering voor je tweede auto. En bij de derde soort is de korting afhankelijk van de dekking van je eerste verzekering. Er is dan voor WA, beperkt casco en allrisk een kortingspercentage vastgesteld. Meestal is dit zo’n 2 tot 10%. Hoe uitgebreider de verzekering, hoe hoger de korting.

Voorwaarden tweede-autoregeling
Bij sommige verzekeraars moet je aan een aantal voorwaarden voldoen als je gebruik wilt maken van de tweede-autoregeling. Zo kan het zijn dat jij of je partner de hoofdbestuurder moet zijn of de hoofdbestuurder ouder dan 24 jaar moet zijn. Ook is het bij sommige verzekeraars niet mogelijk om van deze regeling gebruik te maken als de auto op naam van je kind staat. Bij een hoge autowaarde is een tweede-autoregeling ook niet altijd mogelijk, en soms wordt als eis gesteld dat je het afgelopen jaar geen schade hebt gereden.

Tweede autoverzekering voor kind

Je komt dus niet altijd in aanmerking voor een tweede -autoregeling als een van de auto’s op naam van je kind staat. Maar let op: het is vaak ook niet verstandig om de auto van je kind op jouw naam te verzekeren. Schade wordt in dat geval vaak niet vergoed, omdat iemand anders de regelmatige bestuurder is. Daarnaast bouwt je kind dan zelf geen schadevrije jaren op en dus ook geen no-claimkorting. Het is dus uiteindelijk voordeliger om de verzekering direct op naam van je kind te zetten – ook al betekent dat dat de autoverzekering dan in het begin wat duurder is.

Verzekering bij huidige verzekeraar

Een tweede autoverzekering afsluiten bij je huidige verzekeraar lijkt waarschijnlijk in eerste instantie de beste optie – zéker als deze verzekeraar een tweede-autoregeling aanbiedt. Toch is dit niet altijd de meest voordelige keuze. De premie voor een autoverzekering is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. De auto zelf is ook van invloed op de premie. Het kan dus zo zijn dat je bij een andere verzekeraar voordeliger uit bent.

Goedkoopste autoverzekeraar

Hoe kun je dan achterhalen welke autoverzekeraar voor jou het voordeligst is? Vergelijk autoverzekeringen met behulp van een vergelijkingssite. Voor beide auto’s. Houd de resultaten naast elkaar en kijk of er een verzekeraar is die voor beide auto’s erg voordelig is. Check vervolgens of deze verzekeraar een tweede-autoregeling aanbiedt. Is dat het geval? Verzeker dan beide auto’s bij deze verzekeraar.

Een of twee verzekeraars

Als er weinig overlap is in de goedkoopste verzekeraars voor de twee auto’s, kun je contact opnemen met je huidige verzekeraar om te checken of deze een tweede-autoregeling aanbiedt. Biedt de verzekeraar geen tweede-autoregeling aan, dan kun je vragen of je op een andere manier korting kunt krijgen als je daar ook je tweede auto laat verzekeren. Vergelijk het bedrag waar je op uitkomt bij je huidige verzekeraar met het bedrag dat je zou betalen als je voor elke auto de goedkoopste autoverzekering uit de autoverzekeringenvergelijking zou afsluiten. Zo kun je berekenen of het goedkoper is om beide verzekeringen bij één verzekeraar onder te brengen, of dat het voordeliger is om voor twee verschillende verzekeraars te kiezen.