Maar ben jij zelf schuldig, is de dader onbekend of heb je te maken met externe factoren (zoals de weersomstandigheden), dan is de kans groot dat je premie wel zal stijgen. In dit artikel de belangrijkste verzekering weetjes over schade en de autoverzekering.

WA-verzekering

Ben je WA-verzekerd? Dan ben je alleen verzekerd tegen schade die je met je 4WD veroorzaakt bij een ander. Jouw verzekeraar zal in dit geval de schade vergoeden aan de tegenpartij. Schade ontstaan door eigen schuld heeft direct effect op je schadevrije jaren.

Afhankelijk van de verzekeraar, zakt het aantal schadevrije jaren, waardoor je terugvalt op de bonus-malusladder. Hierdoor krijg je minder (of zelfs geen) korting meer op de verzekeringspremie, en zul je maandelijks of jaarlijks dus meer gaan betalen voor je autoverzekering.

WA+ verzekering (beperkt casco)

Met een WA+ verzekering ben je, naast schade aan anderen, ook verzekerd tegen sommige schade aan je eigen 4WD. Denk hierbij aan ruitschade en diefstal. Maar ook schade door storm of hagel valt meestal onder de beperkt casco dekking. Als je deze schades claimt, heeft dat meestal geen gevolgen voor je premie. In het geval van vandalisme -waarbij de dader niet bekend is- is dekking bijna altijd uitgesloten binnen de WA+ verzekering. Claim je schade door vandalisme toch? Dan zal je premie omhoog gaan.

Allrisk verzekering (volledig casco)

Ben je allrisk verzekerd? Dan is schade ontstaan aan je eigen 4WD gedekt. Heb je schade waarbij een ander schuldig is? Dan wordt dit via de WA-verzekering van de tegenpartij geregeld en blijft jouw premie (uiteraard) hetzelfde. Maar is het je eigen schuld (bijvoorbeeld als je off-road de controle bent verloren), dan gaat je premie omhoog.

Kijk altijd goed naar de voorwaarden van je autoverzekering: welke dekkingen zijn inclusief en welke dekkingen zijn uitgesloten? En ook al kun je een schade claimen, ga dan altijd na wat de gevolgen zullen zijn voor de premie van je autoverzekering. In sommige gevallen is het namelijk voordeliger om de schade op eigen rekening te herstellen. Meer lezen over vergelijken autoverzekering.

Tip: Er zijn verzekeraars die no-claim bescherming aanbieden. Dit is een aanvullende clausule boven op de autoverzekering, waarbij je (meestal) een keer per jaar een schade kunt claimen zonder dat het gevolgen heeft voor je bonus-malustrede. Je verzekeringspremie blijft dus hetzelfde. Ook handig voor wanneer je off-road gaat.

Let op: check bij het vergelijken van je autoverzekering van een no-claim beschermer altijd wat er gebeurt met je schadevrije jaren gebeurt als je tussentijds overstapt naar een andere verzekeraar.

– Persbericht