Deze Nanoshield coating is ontwikkeld door het Amerikaanse C-Bond Systems in samenwerking met de Rice University in Houston. Om de werking van het product aan te tonen deed de fabrikant vorig jaar een test bij een autoverhuurder op de luchthaven van Denver in Amerika. Hier werden 3.325 auto’s voorzien van de coating. Gedurende vijf maanden werden de ruitschades gemeten.

Volgens Toon Sanders, ceo van Nnocoatings, toont het onderzoek aan dat er een enorme daling in het aantal ruitreparaties en vervangingen werd gerealiseerd met de coating. Voorheen werd op de verhuurvloot in vijf maanden bij 72 procent van de auto’s een ruitreparatie uitgevoerd en bij 16 procent was vervanging noodzakelijk. Na het aanbrengen van de coating ging het om een ruitreparatie bij 16 procent van de huurauto’s en om ruitvervanging bij 6 procent.

Gezonde marge

Nnocoatings verkoopt het product niet aan particulieren, maar enkel aan bedrijven. Sanders mikt op restauratie- bedrijven, fleetowners en leasemaatschappijen. Hij hoopt ook schadeketens te interesseren. De consumentenprijs voor een behandeling wordt € 100 tot € 200. De inkoopprijs hangt af van de afgenomen hoeveelheid. Sanders wil geen indicatie geven, behalve dat er een ‘gezonde marge’ overblijft voor de bedrijven die de coating bij hem afnemen.

De verwerking is volgens Sanders eenvoudig: neem een brandschone ruit. Breng de spray aan. Laat even intrekken. Maak de ruit daarna schoon en klaar. Er is geen apparatuur voor nodig en de behandeling van een voorruit neemt circa drie minuten in beslag. Hoewel het laagje levenslang zou moeten blijven zitten, adviseert Nnocoatings bij een auto die veel wordt gebruikt en buiten staat de behandeling jaarlijks te herhalen.