De Carta start in de Zuid-Marokkaanse stad Guelmim en voert de deelnemers in acht etappes dwars door het Afrikaanse land naar finishplaats Merzouga, tegen de Algerijnse grens. Onderweg moeten de deelnemers zich door eindeloze zandvlaktes, duinpartijen en gebergten heen worstelen.

Nieuwe uitdaging
Dat is een nieuwe tak van sport voor Jaap Betsema die in het dagelijks leven eigenaar is van bouwbedrijf Betsema Groep en in de afgelopen jaren furore maakte in de Ultra-4 klasse, een uit de Verenigde Staten overgewaaide vorm van off-road autoracen. “Ultra-4 is een in Nederland vrij onbekende vorm van autosport waarbij het vooral draait om korte afstanden en pure snelheid over een duidelijk afgebakend parcours. Bij de Carta Rallye gaat het net als bijvoorbeeld in de Dakar Rally en de Africa Eco Rally minder om pure racesnelheid, maar meer om goed navigeren en over een afstand van honderden kilometers je weg zoeken door onherbergzaam terrein. Een nieuwe uitdaging dus.”

Jaap Betsema rijdt in de Ultra- klasse met een Fire Ant Buggy, maar die is minder geschikt voor een woestijnrace als de Carta. Speciaal voor deze wedstrijd heeft de Fries dan ook de Bowler Nemesis 4×4 van het Dakar Sport Team van Tim en Tom Coronel gekocht. De auto heeft tijdens de zwaarste rally ter wereld als reserveauto gediend en beschikt over een 4.4 liter V8 Jaguarmotor. “De Nemesis is bij uitstek geschikt voor het zware, onherbergzame terrein waar we in Marokko tegenaan zullen lopen”, aldus Betsema.

Gevraagd of deelname aan de Carta Rallye Morocco de opmaat vormt tot meer rallyrijden, moet Betsema hartelijk lachen. “Natuurlijk kijk ik ook met veel plezier naar de successen van coureurs als Bernhard ten Brinke in de Dakar Rally, maar dat is nog een brug te ver. Voorlopig vormt de Carta een mooie uitdaging en mogelijk rijden we later dit jaar nog de Breslau Rally in Polen. Voor dit jaar is dat wel even voldoende, maar ik sluit voor de toekomst niets uit.”

Over het Fireant Rally Team
Het Fireant Rally Team is het rallyteam van de Friese ondernemer Jaap Betsema. Het team bestaat uit vier man. Naast coureur Betsema zijn dat Arjan van Tiel (corijder/navigator), Hans Nonkes (monteur) en Klaas Oenema (monteur). Die laatste rijdt ook de serviceauto van het team.

Over Jaap Betsema en Betsema Groep
Jaap Betsema (1973) is directeur en eigenaar van het familiebedrijf ‘Betsema Groep’ uit het Friese Balk. Jaap is de derde Betsema die aan het roer staat van het bouwbedrijf, dat werd opgericht door zijn grootvader en voortgezet door zijn vader. Na de middelbare school volgde Betsema een bouwopleiding. In 1993 trad hij in dienst bij het familiebedrijf dat hij vanaf 2003 geleidelijk aan overnam van zijn vader. In 2007 richtte de Fries Betsema Bouw op, dat als kernactiviteiten Bouw & Ontwikkeling, Onderaanneming en Hefsteigers heeft. In 2014 werd Delfsma Bouw overgenomen, waarmee veel expertise op het gebied van ontwikkeling in huis werd gehaald.

Jaap Betsema