Off-road is niet zomaar off-road rijden
Een van de algemene misvattingen over off-road rijden is dat je gewoon overal heen rijdt waar je maar wilt, niet dus. Dat kan, wil en mag je niet doen. Buiten speciaal aangewezen terreinparken en off-road gebieden, moet je je houden aan aangewezen onverharde wegen en paden. Dit helpt niet alleen om de kwetsbare omgeving waarin je reist te beschermen, maar de paden zullen ook helpen om de bereikbaarheid van plaatsen met je voertuig te vergroten. Zelfs de zwaarste 4×4 kan snel verslagen worden door keien, boomstammen, putten, sloten en modder. Dat wil niet zeggen dat het rijden op een gemarkeerd pad niet moeilijk en gevaarlijk kan zijn. Ook aangewezen 4×4-routes bevatten vaak obstakels die zelfs de meest gemodificeerde 4×4 kunnen verslaan. En omdat je met je 4×4 relatief gemakkelijk grote afstanden kunt afleggen, zal je je al snel op grote afstand verwijderd van hulp bevinden, vaak zelfs zonder de mogelijkheid om te communiceren met de buitenwereld. Het volgen van oude paden is nog steeds een enorme uitdaging. Op weg naar het onbekende, kan je te maken krijgen met extreem weer, onberijdbare obstakels en zal je de navigatie goed moeten plannen. Daarnaast zal je alles wat onderweg stukgaat, zelf moeten repareren. Heel belangrijk voor off-road rijden en er tegelijkertijd ontzettend veel plezier aan beleven, is de planning. Bij het plannen van een off-road avontuur start je met een ruw idee van waar je naartoe wilt. In feite kan je overal naartoe met je 4×4. Maar om het even waar je naartoe wilt, de reis moet leuk zijn, de juiste hoeveelheid uitdagingen kennen en mooie uitzichten, stranden of andere dingen omvatten. Maak je plan dus de moeite waard, zodat het eindigt in een onvergetelijk avontuur!

Welk terrein kiezen?
Off-road rijden, heeft zijn eigen aparte vaardigheden. De stad inrijden en het verkeer trotseren, zal je niet voorbereiden in 4×4 offroad rijden. Je moet in staat zijn om nauwkeurig controle over je voertuig uit te oefenen in een breed scala van moeilijke, constant veranderende omstandigheden. Tevens moet je gewapend zijn met de kennis en hulpmiddelen om een voertuig te herstellen dat vastzit of kantelt. De enige manier om de benodigde vaardigheden te ontwikkelen, is door ze te oefenen in een plaatselijk 4×4 park zoals Actionplanet.

4x4

Wat moet je zeker meenemen
Door te kiezen voor 4×4 off-road, accepteer je de noodzaak om jouw 4×4 op het terrein te kunnen onderhouden en repareren. Heb je geen technische ervaring en moet je op de wegenhulp vertrouwen om een lekke band te repareren, dan raden we aan om op verharde wegen te blijven. Welk gereedschap en reserveonderdelen je uiteindelijk meeneemt, is afhankelijk van jouw ervaring in het repareren van voertuigen, de behoeften van de 4×4 waarmee je rijdt en wat de meest voorkomende slijtonderdelen en kapotte onderdelen zijn.
Indien we zouden proberen om een lijst te maken van alle dingen die je zou moeten meenemen, zouden we ongetwijfeld falen. Elk voertuig is immers uniek, en ieder van ons heeft zijn eigen behoeften en ervaringsniveau om dingen te repareren. Maar de zwakste schakel van elk voertuig is meteen ook het belangrijkste onderdeel: de banden. De banden kunnen het meest beschadigde onderdeel zijn tijdens je 4×4 off-road. Begin dus met goede banden die sterk bestand zijn tegen lekken en je een uitstekende tractie bieden. Voeg vervolgens de spullen toe die je nodig hebt om de banden te repareren. Je hebt minimaal extra brandstof, een luchtcompressor, een reparatie set en een soort off-road krik nodig. Na je gereedschapskist moet je rekening houden met elementaire menselijke behoeften zoals voldoende water, onderdak en eten.