Anja van Loon is zeker niet de eerste vrouw in de Dakar Rally. Zo was er ooit de winst van Jutta Kleinschmidt bij de auto’s. In de auto’s en buggy’s zijn al vaker vrouwelijke teams geweest, maar bij de trucks niet. Anja: ‘Wel een paar vrouwelijke deelnemers in een truck, maar met z’n drieën in één truck is echt uniek. Ik ben opgegroeid tussen de vrachtwagens en autosport en de Dakar vormen wel een rode draad in de familie. We gaan met een goede truck en ik denk een heel goed team, dus ik ben heel benieuwd, wat er gaat gebeuren.’

De truck, een Iveco Powerstar, is gebouwd en wordt onderhouden door Team De Rooy. Het team heeft veel ervaring en meerdere overwinningen op zijn naam staan. Marije van Ettekoven zal op de monteursstoel plaatsnemen. Die heeft inmiddels twee Dakars achter haar naam, maar ook daarbuiten al veel kilometers gemaakt. Marije heeft de ervaring om met een truck de Dakar te rijden. Voor Anja wordt het haar tweede Dakar Rally als rijder. ‘Ik ben de Dakar begonnen in de servicetruck in het team van mijn pa en broers. Vorig jaar heb ik mijn debuut gemaakt met een Can-Am en werd ik veertiende. In de afgelopen twee jaar heb ik heel veel gereden en inmiddels ook de truck al leren kennen.’ Anja zal worden genavigeerd door Floor Maten. ‘Floor heeft heel veel motor gereden en was daarin altijd al een goede navigator.’

Over de Dakar Rally van 2024: ‘Ik kijk er echt heel erg naar uit. Ik vond de rally vorig jaar zo gaaf en om dat nu met de truck te doen, dat moet nog veel gaver zijn. Ik vind het ook heel erg fijn, dat Erik er weer als mentor bij is.’

Vooruitblik Dakar 2024 in 4WD Magazine uitgave 1-2024.