De grootste groep vertegenwoordigd, is ook dit jaar weer het truck klassement. Met dit jaar voor het eerst in de geschiedenis van de Dakar een All Ladies team van Team de Rooy. De deelnemers zijn allemaal benieuwd naar het ’Empty Quarter’, een gebied dat ze dit jaar voor het eerst gaan verkennen en waar een 48-uurs chrono etappe zal worden gereden. Daarna verhuist het hele deelnemersveld 800 kilometer naar Riyadh voor de rustdag.

In het noorden is in januari vaak een kans op koud en slecht weer. Wie de Dakar Rally een beetje volgt, herinnert zich misschien nog de modderstromen en de kou van de vorige edities. Laten we hopen dat het dit jaar meevalt.

Afgelopen 30 november en 1 en 2 december zijn alle voertuigen vanuit Europa afgereisd naar Barcelona, waar de laatste voertuig- en documentenkeuringen zijn gedaan en de stickers zijn geplakt. Het schip is vervolgens geladen en ondertussen begonnen aan de reis naar Yanbu (Saoedi-Arabië), waar op 1 januari 2024 de voertuigen kunnen worden opgehaald en begonnen kan worden aan de reis naar Al-Ula, waar het start- camp is opgebouwd en de scruteneering plaatsvindt.

De proloog wordt op 5 januari gereden, waarna vanaf 6 t/m 19 januari de route dwars door het enorme schiereiland dendert. Op 19 januari finisht de rally in Yanbu, waar op het grote podium alle deelnemers die het gelukt is alle stages uit te rijden, zullen worden gehuldigd.

Vooruitblik Dakar 2024 in 4WD Magazine uitgave 1-2024.