Afgelopen dagen stonden in het teken van testen, keuren en wachten voor Anja van Loon en haar team. De Iveco Powerstar reed als vanouds tijdens het testen en kwam moeiteloos door de keuringen heen. Anja, Floor Maten en Marije van Ettekoven staan te trappelen om als eerste vrouwenteam in een truck van start te gaan in de Dakar Rally.

Morgen start de rally met een proloog van 27 kilometer rondom Al Ula. “In die korte rit gaan we niet gek doen en willen we vooral warmlopen. Er valt weinig te winnen, maar we willen wel een beetje aanhaken zodat we niet te ver naar achteren hoeven te starten op zaterdag. We hebben er echt heel veel zin in! Het wachten duurt altijd lang voor de start van de rally, maar het helpt ook wel om in de goede vibe te komen.”

Tijdens het wachten was er al veel aandacht voor het team van Anja. “In de afgelopen maanden was er vanuit Nederland al heel erg veel interesse in onze deelname aan de rally. Het is voor het eerst dat er drie vrouwen in een truck deelnemen aan de Dakar Rally. Tijdens die eerste dagen hier is er zoveel aandacht voor ons, dat is echt wel leuk om mee te maken. Floor, Marije en ik hebben er ook echt zin in om van start te gaan.”

Op 13 januari staat de rustdag gepland, de twee dagen daarvoor gaan cruciaal zijn voor het verloop van de rally. “De organisatie heeft namelijk iets nieuws bedacht, een etappe die 48 uur duurt. Dus op 11 en 12 januari is er een lange en zware etappe door het Empty Quarter die start en finisht in Subaytah met onderweg een aantal bivaks. Ik ben heel benieuwd hoe dat precies gaat zijn en wat de organisatie nog meer heeft bedacht voor deze Dakar Rally.”

De Dakar Rally start op vrijdag 5 januari met een korte proloog rondom Al Ula, zaterdag staat de eerste serieuze etappe op het programma.

Volg de rally live via https://www.dakar.live.worldrallyraidchampionship.com/en/car/.