Carlos Sainz en Lucas Cruz van het Audi Sport Team hielden hun zenuwen ook in de tweede Dakarweek in bedwang en werden daarbij, op weg naar hun gedenkwaardige vierde winst in de 46steDakar, geweldig geholpen door hun twee Audi sport teammaatjes.

De Spanjaard kwam dankzij z’n vierde overwinning gelijk met de Finse legende Ari Vatanen, maar belangrijker: hij gaf Audi het eerste succes met hun elekrische Audi RS Q E-Tron E2, voordat de Duitse autofabrikant zich op een avontuur in de Fortmule 1 stort. Sainz gaat ook aan de leiding in het W2RC Drivers Kampioenschap.

De man uit Madrid leidde al vanaf de 48 uurs Marathon stage, tijdens de rustdag en de resterende zes stages. Hij kwam vijf dagen flink onder druk te staan van negenvoudig WRC kampioen Sébastien Loeb, totdat de Fransman en zijn bijrijder Fabian Lurquin op de tiende stage panne kregen aan de wielophanging van hun BRM Prodrive Hunter en terugvielen in het klassement om uiteindelijk nog als derde te finishen.

Zowel Sainz als Loeb liepen een hele serie lekke banden op en nog wat technische problemen tijdens de tweede helft van de openingsronde van het 2024 FIA World Rally-Raid kampioenschap (W2RC), maar onbetaalbare hulp van hun Zweedse teammaatjes Mattias Ekstrom en Emil Bergkvist en Stéphane Peterhansel en Edouard Boulanger hielpen Sainz over de finish in Yanbu met een winnende marge van 1 uur 20 minuten en 25 seconden.

Zei de Spanjaard: ‘Dit betekent, dat als je hard werkt en je in jezelf gelooft, een goed team en goede mensen om je heen hebt, dan betaalt het werk zichzelf uit. Deze auto is zo bijzonder, maar wel moeilijk te managen. Het was een hele klus de auto te krijgen zoals ie nu is. Te finishen en deze wedstrijd te winnen, wel, ik ben erg blij voor Audi. Om op mijn leeftijd nog op dit niveau te rijden, moet je vooraf hard werken. Dat gaat niet zomaar. Nu wil ik genieten van dit moment en ik ga in de nabije toekomst over mijn toekomst nadenken. We zullen zien wat er in de toekomst gebeurt. We hadden een goede strategie en goede ondersteuning van het team.’

Sven Quandt, teambaas van Team Audi Sport zei: ‘Dit was een heel bijzonder jaar. We hebben een compleet nieuw team, voornamelijk van Audi zelf. Want al die anderen gingen naar het Formule 1 team en wij moesten in negen maanden tijd een geheel nieuw team opbouwen. We hebben heel goed teamwerk geleverd. De laatste dagen hebben we Carlos geschaduwd, hadden altijd wat banden in de buurt en zorgden ervoor dat hij de beste kans had om te winnen. Iedereen, inclusief de co-drivers, heeft geholpen Carlos winnend aan de finish te krijgen.’

Lees het uitgebreide naverslag in 4WD Magazine uitgave 3-2024, te bestellen via deze link.