“Licht is het nieuwe chroom,” verklaart Klaus Zyciora, hoofd Design van de Volkswagen Groep. “Vooral bij een elektrische auto speelt de verlichting een dubbele rol. Het geeft de auto een energieke, veilige uitstraling en symboliseert de mobiliteit van de toekomst.”

Deze filosofie komt tot uiting in het nieuwe, markante lichtdesign van de ID.4. Het front wordt gedomineerd door grote LED-koplampen die de elektrische SUV een vriendelijke uitstraling geven. De achterlichten zijn eveneens opgebouwd uit LEDs, en staan met elkaar in verbinding via een rode lichtbalk. Bij het ontgrendelen van de portieren wordt vanuit de buitenspiegels de voor de ID.-modellen kenmerkende diamantvorm op de grond geprojecteerd.

Hightech by Volkswagen: IQ.Light

Dankzij IQ.Light beschikt de ID.4 over LED matrixkoplampen waarin elf individuele LEDs zijn verwerkt. Afhankelijk van de situatie kunnen deze afzonderlijk van elkaar worden gedimd of uitgeschakeld. De omgeving vóór de auto wordt altijd met een zo helder mogelijke bundel verlicht, zonder tegemoetkomend verkeer te verblinden.

Als de verlichting is ingeschakeld, staan de koplampen met elkaar in contact via een lichtbalk.

Zodra de sleutel van de ID.4 wordt gedetecteerd, gaan de koplampen aan en draaien de lichtmodules omhoog. Met Keyless Advanced heet de ID.4 zijn bestuurder welkom met ‘openende ogen’ die opzij draaien – alsof de auto oogcontact zoekt met de bestuurder.

Innovatieve 3D LED achterlichten

De ID.4 is het eerste model van Volkswagen met 3D LED-achterlichten. Beide units hebben negen elementen, die afzonderlijk van elkaar kunnen oplichten en een rijk, homogeen rood schijnsel geven. De 3D LED-achterlichten hebben dynamische richtingaanwijzers en remlichten in een X-vorm.

Elektrisch naar de toekomst

Volkswagen’s elektrische offensief is ingeluid met de ID.3 en ID.4. De eerste exemplaren van de ID.3 staan inmiddels bij de Nederlandse dealers. De ID.4 wordt op 23 september officieel onthuld, de eerste leveringen staan voor eind dit jaar gepland.

Ambitie

Volkswagen heeft de ambitie om het grootste merk te worden op het gebied van elektrische mobiliteit. Tot 2024 investeert de Groep zo’n 33 miljard euro in het project, waarvan 11 miljard euro is gereserveerd voor het merk Volkswagen. De vestiging in Zwickau wordt de grootste fabriek van elektrische voertuigen in Europa en speelt een leidende rol in de transformatie van Volkswagen’s wereldwijde netwerk. De voorbereidingen voor de productiestart van de ID.4 zijn in volle gang. De pre-productie is inmiddels begonnen in het Chinese Anting, en vanaf 2022 wordt de ID.4 ook in Chattanooga in de VS gebouwd.

– Persbericht