Maar zelf goed ontvetten en grof opschuren met korrel 36/40 schuurpapier volstaat ook. Die grove korrel 40 schuuroppervlak is nodig om de coating voldoende grip te geven om zich op de ondergrond te hechten. Deze grove structuur zul je na aanbrengen niet meer terugzien, omdat de Steel IT coating erg dik op te brengen is en deze na aanbrengen vanzelf mooi vlak vloeit. Doordat het hoofdbestanddeel van Steel IT 316L rvs-deeltjes zijn en deze rvs-deeltjes na aanbrengen in de coatinglaag mooi overlappend samenvloeien tot een redelijk dichte rvs-laag in de coating, is de Steel IT coating erg krasvast en roestwerend. Vanwege de laagdikte wordt Steel IT gezien als een doe-het-zelf alternatief voor poedercoating, maar dan zonder de lange wachttijd van poedercoating en de kosten van het uitbesteden. En met als grote voordeel, dat je met Steel IT behandeld metaal (zonder primerlaag) gewoon zonder blank slijpen kunt lassen. Dit komt omdat de Steel IT coating grotendeels uit rvs bestaat. Poedercoating is absoluut niet geschikt om overheen te lassen en moet 100% blank geslepen worden om zelfs ook maar een fatsoenlijk lasresultaat te krijgen. Ook een nadeel van poedercoating is, dat je het niet makkelijk zelf kan bijwerken na een (las-) reparatie of schade. Steel IT daarentegen is na een reparatie of schade erg makkelijk en met een spuitbus nagenoeg onzichtbaar bij te werken.

Wanneer je de Steel IT rechtstreeks zonder primer op het metaal aanbrengt, dan is voor de laagdikte en krasbestendigheid een laagje extra een goed idee en dan blijft de laag geschikt om doorheen te kunnen lassen. Wanneer je voor zware toepassingen ervoor kiest om toch eerst de Steel IT primer aan te brengen, voordat je de Steel IT toplaag aanbrengt, dan kun je met 1 toplaag minder volstaan. Maar dan is de laag niet meer geschikt om doorheen te kunnen lassen, omdat er in de Steel IT primer geen 316L rvs-deeltjes zitten, die voor onder andere de lasbaarheid zorgen. De Steel IT coating wordt in de USA al vele jaren door diverse vooraanstaande (off-road) raceteams gebruikt om onderdelen van de ophanging en vaak ook hele buizenframes mee te spuiten, maar vanwege z’n erg goede, krasvaste en roestbestendige eigenschappen en omdat het erg makkelijk zelf met een mooi glad en vlak oppervlakteresultaat is aan te brengen en omdat het bij eventuele reparaties, aanpassingen en schades ook erg makkelijk en redelijk onzichtbaar zelf bij te werken is, is de Steel IT coating ook zeer geschikt voor de zelfbouwer, die zelf zijn eigen (lier-)bumper(s), sidebars, rolkooi, draagarmen, buizenframe, enz. maakt. Steel IT is perfect voor de off-roader die zijn wagen gebruikt zoals het hoort en dus gedurende het jaar diverse zichtbare herinneringen oploopt, deze makkelijk in de winterperiode weer allemaal zelf netjes kan bijwerken, zonder al het (de-) montagewerk, de kosten en wachttijd van een poedercoatingbedrijf. De Steel IT is verkrijgbaar in zijdeglans zwart en in zijdeglans (muis-) grijs, in spuitbussen en blikken. Custom Offroad heeft sinds kort het volledige gamma van Steel IT, waarvan een groot deel uit eigen voorraad leverbaar is.

Je vindt de Steel IT producten op deze pagina: STEEL IT coating – Custom Offroad. Voor meer info, bel of whatsapp met +31 (0)619208230 ,of mail naar info@customoffroad.eu