“Uit onze ervaring blijkt dat de Toyota Land Cruiser de beste investering is in vergelijking tot andere terreinauto’s”, vervolgt Breedveld. “De auto’s moeten tien jaar meegaan en met de Land Cruiser weet je gewoon dat dit ook gebeurt. Met andere terreinwagens mag je hopen dat ze het drie jaar volhouden. De Land Cruiser kun je na tien jaar fulltime dienst bij de reddingsbrigade nog prima verkopen, zo goed is-ie dan nog.”

Flink voor hun kiezen

Terreinauto’s in dienst van Reddingsbrigade Nederland krijgen het flink voor hun kiezen. Breedveld: “Je denkt wellicht dat het strand overal hetzelfde is, maar zand kent diverse diktes en structuren. Je hebt in Nederland zelfs drijfzand. Zo bekeken, is de Land Cruiser een medewerker die het zwaar te verduren heeft.”

Uitgerust als ambulance

“We hebben voor de Toyota gekozen vanwege zijn betrouwbaarheid, degelijkheid en duurzaamheid, maar ook vanwege de professionele wijze waarop Toyota Nederland de auto heeft laten prepareren. Een speciale coating zorgt dat zand geen vrij spel heeft. Verder kan de Land Cruiser uitgerust worden als ambulance omdat een gebruikelijke ziekenauto vast komt te zitten in het zand. Dat is inclusief een brancard met uitklapbaar onderstel”, besluit Breedveld.

Als er één auto bestand is tegen de zwaarst denkbare omstandigheden, dan is dat de Land Cruiser

Ontwikkeld om levens te redden

“Als er één auto bestand is tegen de zwaarst denkbare omstandigheden, dan is dat de Land Cruiser”, vertelt Jan-Christiaan Koenders, algemeen directeur Toyota Nederland. “Niet voor niets wordt deze iconische Toyota wereldwijd succesvol ingezet tijdens reddingsoperaties in moeilijk begaanbaar gebied. Toyota heeft de Land Cruiser ontwikkeld om in dergelijke situaties levens te redden. Dankzij het oersterke ladderchassis kom je het zwaarste terrein in én hier weer uit.”

Maximale inzetbaarheid

De samenwerking tussen Reddingsbrigade Nederland en Toyota Nederland houdt in dat ook regionale posten gebruik kunnen maken van de technische expertise en inkoopcondities. In nauwe samenwerking tussen Reddingsbrigade Nederland en de technische specialisten van Toyota Nederland zijn de Toyota Land Cruiser en Toyota Hilux geprepareerd voor het bijzondere gebruik. Uitgangspunten hierbij zijn maximale inzetbaarheid en duurzaamheid. Door deze aanpassingen gezamenlijk goed te ontwikkelen bespaart het de lokale post veel tijd en geld bij inzet van een nieuw strandvoertuig.