Sinds het debuut van de Lexus RX 400h in 2005 is Lexus pionier op het gebied van elektrificatie in de premium automarkt. Lexus heeft sindsdien zijn aanbod aan geëlektrificeerde modellen flink uitgebreid. Gebaseerd op de filosofie van het juiste product op het juiste moment en de juiste plaats zal Lexus dit aanbod verder ontwikkelen waarbij het zo goed mogelijk inspeelt op de verschillende energiebronnen en infrastructuren die overal ter wereld voorkomen.

9 GEËLEKTRIFICEERDE LEXUS MODELLEN

Momenteel verkoopt Lexus negen geëlektrificeerde modellen (hybride en batterij-elektrisch) in ongeveer 90 landen en regio’s over de hele wereld. In het verkoopjaar 2020 vertegenwoordigden deze modellen 33 procent van alle Lexus verkopen. In West- en Centraal-Europa ligt het aandeel aanzienlijk hoger, namelijk maar liefst 96 procent. Het populairste geëlektrificeerde model wereldwijd is de Lexus RX met een verkoopaantal van 518.000 (2005 t/m april 2021).

19 MILJOEN TON MINDER CO2

De cumulatieve verkopen van geëlektrificeerde Lexus modellen hebben geleid tot ongeveer 19 miljoen ton minder CO2-uitstoot (in vergelijking tot conventionele auto’s, van 2005 tot eind april 2021). In aanloop naar 2025 introduceert Lexus twintig nieuwe of vernieuwde modellen, waaronder meer dan tien geëlektrificeerde modellen (volledig elektrisch, plug-in hybride en hybride). In datzelfde jaar wil Lexus van al zijn modellen een geëlektrificeerde versie aanbieden. Lexus verwacht dat zijn geëlektrificeerde modellen dan meer dan helft van de wereldwijde Lexus verkopen voor hun rekening nemen.

IN 2022 NIEUW VOLLEDIG ELEKTRISCH MODEL

Verder streeft Lexus ernaar om per 2050 klimaatneutraal te zijn gedurende de gehele levenscyclus van het voertuig, waaronder de gebruikte materialen, de onderdelen en de productie, maar ook de logistiek, het gebruik van het voertuig en het recyclen hiervan. Nog dit jaar introduceert Lexus zijn eerste PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle). Volgend jaar krijgt deze gezelschap van een nieuw, volledig elektrisch model. Hierbij maakt Lexus gebruik van de elektrificatietechnologieën die het in de loop der jaren heeft ontwikkeld voor zijn succesvolle hybride modellen (HEV, Hybrid Electric Vehicle). Nog recentelijk onthulde Lexus de LF-Z Electrified, een spectaculair gelijnde, volledig elektrische conceptcar.

NOG MEER RIJPLEZIER

Toekomstige geëlektrificeerde modellen van Lexus beschikken over DIRECT4 en steer-by-wire-systemen. DIRECT4 is een vierwielaangedreven aansturingssysteem dat behalve de vermogensafgifte van de elektromotoren voor en achter ook de verdeling van de remkracht over de vier wielen aanstuurt. Door automatisch de balans tussen de voor- en achterwielaandrijving aan te passen, zorgt DIRECT4 ervoor dat de aandrijving altijd optimaal is aangepast aan de rijomstandigheden én de intenties van de bestuurder. Dit leidt onder meer tot nog meer rijplezier.

WERELDWIJDE ‘GEËLEKTRIFICEERDE’ VERKOOPCIJFERS VAN 2005 TOT EN MET APRIL 2021

Wereldwijd: 2.02 miljoen, waarvan:
VS: 540.000
Europa: 480.000
Japan: 400.000
China: 387.000
Oost-Azië: 138.000
Overig: 74.000