Het team heeft in februari de Bowler Nemesis 4×4 Dakaruitvoering uitgebreid getest, grondige onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd en enkele laatste verbeteringen aangebracht. Betsema ziet de MDC dan ook met vertrouwen tegemoet: “Het was ontzettend veel werk, maar dat zal het zeker waard zijn.”

Keuring en teampresentatie

Het Fireant Rally Team ondergaat zaterdag 16 maart zijn administratieve en technische pre-keuring, in het bijzijn van pers en publiek. De keuring vindt plaats bij Versteijnen Trucks in Gilze, bij Tilburg, waar de organisatie van de MDC alle Nederlandse én Vlaamse teams en hun 122 voertuigen een kleine maand voor aanvang van de MDC samenbrengt. Vanwege het groeiende deelnemersveld heeft de organisatie dit jaar gekozen voor pre-keuringen in verschillende landen in Europa. Bij dit event zijn ook MDC-directeur Gert Duson en dertigvoudig Dakardeelnemer Charly Gotlib aanwezig om deelnemers uitleg te geven over onder meer de stages en bivakken, het GPS UNIK 2 navigatiesysteem, de Sentinel knop en de road books. Ook presenteert Duson hier de teams die het in Marokko tegen Jaap Betsema en zijn Fireant Rally Team gaan opnemen.

Fireant Rally Team en de Bowler Nemesis

Het Fireant Rally Team rijdt al langer mee in de Ultra-4 klasse, de uit Amerika afkomstige 4×4-koningsklasse. Vorig jaar waagde het zich ook aan de Carta Rallye. Voor die race nam het team de Bowler Nemesis 4×4 over die eerder als reservevoertuig dienstdeed voor het Dakar Sport Team van de broers Coronel. Diezelfde wagen moet het nu ook in de Morocco Desert Challenge gaan doen. 

Dat de Bowler Nemesis 4×4 rallywagen van het Fireant Rally Team klaar is voor de beproevingen van de Morocco Desert Challenge, bleek uit de uitvoerige tests op het bijzonder intensieve testcircuit bij Narbonne, in Zuid-Frankrijk. “Als voorbereiding op de MDC is bovendien werkelijk alles aan de auto geservicet, gereviseerd of preventief vervangen”, aldus Jaap Betsema, in het dagelijks leven hoofd van bouwbedrijf Betsema Groep. De speciaal voor de nog zwaardere Dakarrally ontwikkelde wagen beschikt onder meer over een Jaguar 4.4 liter V8 motor met Sadev 6 Speed Sequential versnellingsbak en Ricardo voor-, achter- en tussendifferentieel, rondom onafhankelijke wielophanging en op maat gemaakte Reiger Shock dempers. 

Het Fireant Rally Team bestaat voor de MDC uit oude en nieuwe gezichten. In de rallyauto zit nieuw teamlid en ervaren Amerikaanse navigator Terry L. Madden naast rijder Jaap Betsema. Zij kennen elkaar goed uit de Ultra-4 klasse. Net als bij eerdere races reizen de Belg Tom Robbrechts en Jan Zandee mee als monteurs en bestuurt Klaas Oenema de serviceauto. Sponsoren van het team zijn Betsema Groep, Bouwmaatschappij Verwelius Bouwen, All About Flex, Evans Coolant, Millers Oil, GTXDesign, GS Garage, Bruins Precisiemetaal en Deco Reclamewerk.

Betsema: “MDC serieuze stap omhoog”

Het Fireant Rally Team heeft met Jaap Betsema de nodige ervaring achter het stuur. De Friese rallyrijder maakte eerder naam in de Ultra-4 klasse en nam vorig jaar ook al deel aan de Carta Rallye, eveneens in Marokko. Dat gaf het team kans om bekend te raken met de Bowler Nemesis. “Het is een geweldige wagen om in Marokko mee te rijden”, beaamt Betsema. “Vorig jaar hebben we een voorproefje gehad met de Carta Ralley, maar de Morocco Desert Challenge is een serieuze stap omhoog.”

Over Jaap Betsema en Betsema Groep

Jaap Betsema (1973) is DGA van Betsema Groep, een Fries familiebedrijf dat in de Noord- en Midden-Nederlandse bouwwereld een bekende naam is. Betsema Groep is actief in hoofd- en onderaanneming, grondbeheer en -ontwikkeling en verhuur en beheer van bouwmaterieel. Betsema Groep bestaat uit Aannemersbedrijf Betsema, Betsema Projecten en Betsema Materieel.