Brits stel op unieke expeditie met volledig elektrische auto. Vandaag zijn Chris en Julie Ramsey, avonturiers die uitsluitend met elektrisch aangedreven auto’s op expeditie gaan, begonnen aan hun reis van de Noordpool naar de Zuidpool. Tijdens hun expeditie rijden ze per Nissan ARIYA meer dan 27.000 km door Noord-, Midden- en Zuid-Amerika. Het plan is om in december van dit jaar de meest afgelegen plaats ter wereld, de Zuidpool op Antarctica, te bereiken.
- 27.000 km elektrisch rijden door Noord-, Midden- en Zuid-Amerika
- Nissan ARIYA is voor de expeditie op slechts enkele punten aangepast voor het extreme terrein op de route
- Tijdens expeditie ook aandacht voor mensen, gemeenschappen en projecten die positief effect hebben op het klimaat
- Plan is om in december 2023 de Zuidpool te bereiken
Geen enkele auto heeft ooit de volledige afstand tussen deze twee uitersten van de wereld afgelegd. Chris en Julie Ramsey – Chris is de oprichter van Pole to Pole, een organisatiebureau voor expedities met elektrisch aangedreven auto’s – gaan de uitdaging aan in de 100% elektrische Nissan ARIYA. Ze ondernemen de expeditie om te laten zien wat allemaal mogelijk is met elektrische auto’s en hoe opwindend ze ook zijn. Daarmee hopen ze dat elektrisch rijden sneller wordt geaccepteerd en nadrukkelijker wordt gezien als een positieve actie tegen de klimaatcrisis te versnellen.
De Nissan ARIYA die voor de expeditie wordt ingezet, is op slechts enkele punten aangepast voor het extreme terrein waarmee het team onderweg te maken krijgt. De wielophanging is verlengd, zodat de ARIYA hoger op de wielen staat. Ook de wielkasten zijn groter gemaakt om ruimte te bieden aan de enorme 39” banden waarmee de auto kan ‘drijven’ op de diepe arctische sneeuw en het zee-ijs. De batterij en de aandrijflijn van de ARIYA zijn ongewijzigd, net als het e-4ORCE-systeem, Nissans geavanceerde elektrische vierwielaandrijving.
Tijdens het doorkruisen van afgelegen poolgebieden trekken de Ramseys met hun ARIYA een innovatieve generator voor hernieuwbare energie, inclusief een uitschuifbare windturbine en opvouwbare zonnepanelen. Het is een prototype dat gebruikmaakt van de verwachte harde wind en de lange tijd dat het licht is. Met de opgewekte groene energie wordt de batterij van de ARIYA opgeladen tijdens de pauzes die Chris en Julie nemen. Ze hopen dat de innovatieve laadtechnologie uiteindelijk positief bijdraagt aan de transitie naar elektrische mobiliteit voor toekomstig poolonderzoek.
‘Na vier jaar plannen en hard werken in de voorbereiding staan we te popelen om de Pole to Pole-expeditie te starten’, zei Chris voor het vertrek. ‘Julie en ik hebben de afgelopen tien jaar diverse avontuurlijke EV-expedities ondernomen, maar deze Pole to Pole is absoluut onze grootste en opwindendste uitdaging. Om deze expeditie mogelijk te maken, moesten we anders denken, innovatief zijn en samenwerken met gelijkgestemde partners. De ARIYA waarmee we op expeditie gaan, is leuk om te rijden. De auto presteerde goed tijdens de reis van 5.000 kilometer om hier op het startpunt van de expeditie te komen. Het heeft ons het vertrouwen gegeven dat we elk scenario waarmee we de komende maanden te maken krijgen, ook aankunnen.’ Julie voegde daaraan toe: ‘We delen ons avontuur graag met iedereen en brengen ook de geweldige mensen, gemeenschappen en projecten die onderweg een positief effect hebben op het klimaat voor het voetlicht. We willen graag iedereen betrekken bij de Pole to Pole-expeditie, dus volg ons en ons avontuur via onze sociale kanalen.’
Ontdek hier meer over de Pole to Pole-expeditie en Nissan of volg het team via Instagram @poletopoleEV