Offroad risico

Een terreinwagen hoort natuurlijk thuis buiten de gebaande paden. Offroad rijden, daar is een 4×4 immers voor gemaakt. Maar die minder goed begaanbare wegen gaan helaas wel gepaard met extra risico op schade. Tijdens het terreinrijden kunnen bijvoorbeeld takken en stenen de motor of versnellingsbak van je auto beschadigen.

Hogere premie voor 4WD

Voor een verzekeraar iets om rekening mee te houden. De rekening van je verzekering zal dus hoger uitvallen dan voor een stadsautootje.

Een 4WD gaat vanwege het grotere risico op schade dus vaak gepaard met een wat hogere verzekeringspremie. Om te voorkomen dat je te veel betaalt voor je autoverzekering, hebben we enkele tips:

Betaal kleine schades zelf

De kosten van kleine schades zijn te overzien. En door de schade zelf te betalen, heeft het geen invloed op je schadevrije jaren en daarmee op de hoogte van je verzekering.

Overweeg een hoger eigen risico

Als je je verzekeringspremie graag zo laag mogelijk houdt, kun je overwegen om te kiezen voor een hoger eigen risico. Je betaalt dan in geval van schade wat meer, maar het vaste bedrag voor je autoverzekering ligt lager.

Vergelijk regelmatig verzekeringen

De hoogte van autoverzekeringen varieert. Het kan dus lonen om deze regelmatig te vergelijken en zo mogelijk een goedkopere verzekering te vinden dan die je nu hebt. Kies bij het afsluiten van je verzekering voor een betaling op jaarbasis. Veel verzekeraars bieden hiervoor namelijk een kleine korting aan, wat ook weer scheelt in je portemonnee.

Wat is meeverzekerd?

Bij het autoverzekering vergelijken doe je er verstandig aan om te kijken naar specifieke voorwaarden die horen bij terreinrijden. Per verzekeraar kan dit nogal eens verschillen.

Terreinrijden

Niet bij iedere verzekering is terreinrijden namelijk automatisch meeverzekerd, dus controleer dit altijd goed voordat je een verzekering afsluit. Ook – en misschien wel juist – als je een offroad ritje maakt, wil je uiteraard dat eventuele schade vergoed wordt.

Schade in het buitenland

Wellicht ga je weleens naar het buitenland met je terreinwagen. Ook hierbij geldt dat je er verstandig aan doet de voorwaarden van je autoverzekering te checken. Wordt schade in het buitenland vergoed? En wat zijn de voorwaarden die hierbij van toepassing zijn?

Passende verzekering

Voor een 4WD is het dus misschien nog wel belangrijker om je goed in de verzekeringsvoorwaarden te verdiepen dan bij een auto voor regulier gebruik. Dit beaamt ook Menno Dijcks, expert autoverzekeringen bij Independer: “Met een 4×4 wil je nou eenmaal op avontuur. Om dat zorgeloos te doen, wil je goed verzekerd zijn. Zo kom je niet voor een duur geintje te staan als je offroad route het een keer wint van je auto.”