“De GLE Coupé combineert het indrukwekkende vermogen van een terreinwagen met de emotionele sportiviteit en elegantie van een Coupé”, aldus Gorden Wagener, Chief Design Officer van Daimler AG. “De pure, gereduceerde vormentaal maakt in combinatie met de extreme proporties een uniek designstatement.”

De GLE Coupé maakt deel uit van de grote premium SUV-familie en wordt gefabriceerd in Tuscaloosa, Alabama, net als de GLE en GLS. In totaal biedt Mercedes-Benz nu acht SUV-modellen aan: de GLA, GLC, GLC Coupé, GLE, GLE Coupé, GLS, G-Klasse en de nieuwe GLB. De SUV’s, momenteel goed voor ongeveer een derde van de afzet, vormen een van de belangrijkste pijlers van het productaanbod van Mercedes-Benz en leveren een wezenlijke bijdrage aan de groei van het merk. Meer dan 6 miljoen klanten over de hele wereld hebben tot nu toe al gekozen voor een SUV van Mercedes-Benz.

Het exterieurdesign: krachtige uitstraling

De nieuwe GLE Coupé heeft imposante afmetingen: 4.939 mm lang en 2.010 mm breed (39 mm langer en 7 mm breder dan zijn voorganger). De wielbasis is 20 mm langer dan zijn voorganger, maar blijft 60 mm korter dan die van de GLE, wat zijn uiterlijk en sportieve handling ten goede komt. De proporties benadrukken de dynamiek van de GLE Coupé.

Het front combineert de kenmerken van de Mercedes-Benz SUV-familie met duidelijke Coupé-eigenschappen: de diamond grille met één enkele horizontale lamel doet denken aan andere Coupés in het aanbod van Mercedes-Benz. De openingen in de lamel tonen het SUV-karakter, net als de hoogglanzend chromen bodembeschermingsplaat. Bij de AMG Line verbreedt de grille zich naar onderen toe in een A-vorm en zijn de pins in de de diamond grille uitgevoerd in chroom.

De koplampen zijn standaard voorzien van volledige led-techniek.

De schuiner geplaatste voorruit laat de GLE Coupé er niet alleen dynamischer uitzien; hij sluit ook beter aan op de aflopende daklijn en zorgt voor een harmonieuze elegantie. De flanken zijn bewust rustig en geaccentueerd uitgevoerd, en laten daardoor de grote velgen (19 tot 22 inch) beter tot hun recht komen. De zwarte kunststof claddings van de wielkasten (bij de AMG Line in carrosseriekleur) en de optionele treeplanken benadrukken het SUV-karakter.

De dynamiek van de Coupélijn komt met name tot uiting in het design van de achterzijde. Onder de C-stijlen loopt een brede welving vanaf de achterportieren door naar de achterlichtunits. Deze welving geeft de GLE Coupé zijn krachtige, dynamische uitstraling. Samen met de smalle, langgerekte achterlichten onderstreept de welving de breedte van de achterzijde. De unieke, tweedelige achterlichten passen binnen het karakteristieke dag-en-nachtdesign van de SUV’s van Mercedes-Benz, met hun karakteristieke afgeronde blokken in een smalle omranding. De vloeiende overgang van de achterklep naar de bumper, de kentekenplaat in de bumper boven de hoogglanzend chromen bodembeschermingsplaat en de geïntegreerde uitlaatsierstukken ronden de synthese van Coupé en SUV af.

Het interieurdesign: een compromisloze Coupé

Het interieur van de nieuwe GLE Coupé toont veel overeenkomsten met de andere modellen van de premium SUV-familie, met een duidelijke nadruk op het sportieve aspect. De moderne cockpit met twee grote 12,3 inch (31,2 cm) displays en het markant vormgegeven dashboard, horizontaal gescheiden door een sierdeel dat doorloopt tot in de portierbekleding, zien er vertrouwd uit. De bovenkant van het dashboard is in de GLE Coupé standaard uitgevoerd in lederlook ARTICO. Voor een sportief accent zorgen de standaard sportstoelen in lederlook ARTICO die uitstekende zijdelingse ondersteuning bieden, en het nieuwe sportstuur in nappaleder, eveneens standaard bij de Coupé.

De hoge middenconsole met opvallende handgrepen zorgt voor een SUV-uitstraling. De hoogwaardige vormgeving en afwerking van alle oppervlakken en sierdelen alsmede de indrukwekkende ergonomie geven de GLE Coupé een moderne en luxe uitstraling. Uiteraard zijn er vele mogelijkheden om het model te individualiseren met betrekking tot sierdelen en materialen, die het sportieve element in de GLE Coupé naar een nog hoger plan kunnen tillen en de ambachtelijke kwaliteit van echte luxeproducten laten zien. Bekleding leder/nappaleder voor de stoelen en portierpanelen in de kleurencombinatie classicrood/zwart is exclusief leverbaar voor de Coupé.

Het ruimteaanbod: past als een maatpak

De bewust smaller dan bij de GLE gesneden belijning van de vierdeurs Coupécarrosserie biedt merkbaar meer ruimte dan zijn voorganger, zodat maximaal vijf inzittenden comfortabel plaats kunnen nemen. Want de wielbasis is weliswaar 60 mm korter dan die van de GLE SUV, maar wel 20 mm langer dan die van de vorige Coupé; wat met name ten goede komt aan de zit- en beenruimte van de passagiers. De portieropening is zelfs 35 mm ruimer. Deze jongste aanwinst in de Mercedes-Benz familie biedt op veel plekken verbeterde interieurafmetingen, die samen een ruimer gevoel geven. De capaciteit van de opbergruimtes in het interieur is verhoogd tot in totaal 40 liter. Kortom, naast de sportieve uitstraling is het comfort niet vergeten. Daarnaast is het zicht rondom verbeterd en is het optioneel leverbare panoramaschuifdak groter.

De bagageruimte is al in de normale stand ruim met 655 liter en verbergt zijn bagage in deze positie onder een met magneten bevestigde, hoogwaardige, opvouw- en uitneembare bagageafdekking. De gedeelde, in de verhouding 40:20:40 neerklapbare achterbankleuning vergroot de opbergruimte tot 1.790 liter – 70 liter meer dan zijn voorganger en uniek in dit segment. Hiermee wordt de vlakke bagageruimtebodem naar behoefte tot meer dan 2 meter lang en 1.080 mm breed – verbeteringen van respectievelijk 87 en 72 mm ten opzichte van zijn voorganger. De laaddrempel is, zoals dat hoort bij een Coupé, hoger dan bij een conventionele SUV – maar ook hier is de nieuwe GLE Coupé 60 mm beter dan het vorige model. Indien voorzien van AIRMATIC, kan de achterzijde met een druk op de knop zelfs 50 mm verlaagd worden.

Ervaar het zelf: Mercedes-Benz User Experience

De GLE Coupé is voorzien van de nieuwste generatie van het infotainmentsysteem MBUX (Mercedes-Benz User Experience). De informatie voor het combi-instrument en het mediadisplay is goed afleesbaar op de grote displays met hoge resolutie. Een emotionele presentatie met mooie graphics onderstreept de begrijpelijkheid van de intuïtieve bediening.

De GLE Coupé is uiteraard ook voorzien van de bekende spraakbediening en het zelflerend vermogen van MBUX, samen met vele comfortopties en apps voor MBUX.

Muziek streamen met Amazon Music

In de loop van 2020 integreert Mercedes-Benz de muziekstreamingdienst Amazon Music in de nieuwe SUV-modellen. Indien de klant een Amazon Music-account heeft, bestaat de mogelijkheid muziek te streamen via de Mercedes me-service ‘Online Music’. Losse nummers, afspeellijsten of muziek van het gekozen genre kunnen via touch- of spraakbediening worden afgespeeld. Amazon Prime-leden hebben toegang tot 2 miljoen nummers, Amazon Music Unlimited-leden tot 50 miljoen nummers. De muziekstreamingdienst TIDAL blijft ook beschikbaar.

Krachtige zescilinderdiesel voor Europa

De op de bestuurder gerichte, sportieve eigenschappen van de nieuwe Mercedes-Benz GLE Coupé komen ook duidelijk naar voren in het motorenaanbod. De basismotoren bij de introductie zijn zescilinder turbodieselmotoren met veel koppel.

De beide GLE Coupé-dieselmodellen worden aangedreven door de OM 656, de zes-in-lijn dieselmotor uit het huidige motorenaanbod. Deze motor is beschikbaar in twee vermogensklassen: de GLE Coupé 350 d 4MATIC met 200 kW (272 pk) en 600 Nm (gecombineerd brandstofverbruik: 8,0-7,5 l/100 km, gemiddelde CO2-uitstoot: 211-197 g/km) en de GLE Coupé 400 d 4MATIC met 243 kW (330 pk) en 700 Nm koppel (brandstofverbruik gecombineerd: 8,0-7,5 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 212-198 g/km)1. In beide uitvoeringen voldoet de krachtige motor ook in veeleisende rijsituaties aan de Euro 6d-norm (RDE of Real Driving Emissions stap 2).

Dit is onder andere gerealiseerd door middel van een extra SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction) met een ASC-katalysator (Ammonia Slip Catalyst) in de uitlaat van de GLE Coupé. Dit maakt een nog beter aan het individuele rijgedrag aangepaste dosering van het reductiemiddel AdBlue® mogelijk, omdat overmatig ammoniak in de tweede SCR-katalysator verder wordt afgebroken.

Sportiviteit standaard: de aandrijftechniek

Power op afroep, namelijk Torque on Demand, is ook het motto van de krachtoverbrenging. Want ale varianten van de nieuwe GLE Coupé hebben achter de automatische transmissie 9G‑TRONIC standaard een verdeelbak met een elektronisch geregelde lamellenkoppeling. Zo kan het koppelvermogen variabel van 0-100 procent verdeeld worden tussen de assen. In bochten kan het giermoment gericht worden beïnvloed naar over- en onderstuur. Samen met de kortere wielbasis verhoogt dit de dynamiek van de GLE Coupé.

Het onderstel: optioneel AIRMATIC of E-ACTIVE BODY CONTROL

Standaard is de nieuwe GLE Coupé voorzien van het staalgeveerde onderstel met een sportievere en straffere afstelling. In vergelijking met de vorige generatie profiteert het onderstel van stijvere ophangingspunten en verbeterde geometrie. Ook biedt het onderstel een nog preciezere wielgeleiding en betere bescherming tegen trillingen veroorzaakt door oneffen wegdek. De doorontwikkelde luchtvering AIRMATIC met sportieve afstelling is optioneel leverbaar. De adaptieve verstelbare demping maakt gebruik van zeer complexe sensoren en algoritmes om de dempingseigenschappen in realtime aan te passen aan het wegdek en de rijsituatie. Bovendien houdt de luchtvering de auto onafhankejik van de belading altijd op hetzelfde voertuigniveau en kan de bodemvrijheid eveneens worden aangepast – automatisch of met een druk op de knop, afhankelijk van de rijsnelheid en rijsituatie.

Het optionele onderstel E-ACTIVE BODY CONTROL zorgt samen met de luchtvering AIRMATIC voor nog meer verbetering. Dit is het enige systeem op de markt waarbij de vering en demping per wiel kunnen worden gevarieerd. Dat betekent dat het niet alleen rolbewegingen tegengaat, maar ook knik- en duikbewegingen van de carrosserie. Samen met de ROAD SURFACE SCAN en de curve tilting function CURVE (waardoor de GLE tegen de bocht in leunt) zorgt E-ACTIVE BODY CONTROL voor een uitzonderlijke hoge mate van comfort, en het onderstreept de claim van Mercedes-Benz om het intelligentste SUV-onderstel ter wereld te bouwen.

E-ACTIVE BODY CONTROL werkt met een spanning van 48 volt en is als optie leverbaar. Op een slecht wegdek kan het systeem zelfs energie terugwinnen, waarmee het zo’n 50% minder energie verbruikt dan het vergelijkbare systeem op de S-Klasse. De hydropneumatiek genereert krachten die samen met de luchtvering de carrosserie van de GLE Coupé ondersteunen en dempen, onder meer bij langs- en dwarsacceleratie en bij het rijden op een glooiend wegdek.

Rijassistentiesystemen: betere ondersteuning, onder andere in files

Ter ondersteuning van de bestuurder beschikt de nieuwe GLE Coupé over de nieuwste generatie rijassistentiesystemen van Mercedes-Benz. Dit leidt tot een uitzonderlijk hoge mate van veiligheid. De nieuwe GLE Coupé is standaard uitgerust met de actieve remassistent die kop-staartbotsingen en aanrijdingen met overstekende voetgangers en voertuigen kan helpen voorkomen.

Sommige Intelligent Drive-functies, die ook beschikbaar zijn in segmenten boven het SUV-segment, zijn optioneel leverbaar, zoals de actieve afstandsassistent DISTRONIC met routegebaseerde snelheidsaanpassing. Indien de bestuurder dit systeem inschakelt, kan de GLE Coupé reageren op informatie van Live Traffic Information, nog voordat de bestuurder of de radar- en camerasensoren deze verkeersstremming kunnen waarnemen. Wanneer een file wordt herkend, remt de auto uit voorzorg af tot ongeveer 100 km/h, tenzij de bestuurder ingrijpt.

Tijdens het filerijden op de snelweg kan de actieve file-assistent de rijbaan volgen (mits er wegmarkeringen zijn) en tot een snelheid van circa 60 km/h een veilige afstand tot de voorligger bewaren. De auto kan tot een minuut na stilstand automatisch weer optrekken. Op meerbaanswegen, kan de actieve stuurassistent de bestuurder ondersteunen met de noodrijbaanfunctie. Op snelwegen bij snelheden onder de 60 km/h houdt de auto wegmarkeringen in de gaten en past het ‘zwermintelligentie’ toe om zijn positie te bepalen op basis van de andere voertuigen op de weg. Als er geen wegmarkeringen of andere voertuigen worden herkend, bepaalt de GLE Coupé zijn positie op basis van de voorligger.

De waarden (voorlopige gegevens) zijn volgens de voorgeschreven meetmethodes bepaald. Het gaat om de NEDC-CO2-waarden zoals bedoeld in Art. 2 Nr. 1 doorvoerverordening (EU) 2017/1153. De waarden van het brandstofverbruik werden op basis van deze waarden bepaald.

– Persbericht

Mercedes-Benz GLE Coupé