De Cherokee 2019 kenmerkt zich door een nieuw design dat met zijn authentieke uitstraling trouw blijft aan het Jeep-dna. Met zijn gebruiksvriendelijke technologie biedt hij meer comfort, connectiviteit, veiligheid en bescherming dan ooit. Dat maakt hem tot de aangewezen keuze voor iedereen die comfort en functionaliteit bij dagelijks gebruik in de stad en op de snelweg wil combineren met normstellende offroad-kwaliteiten en een onderscheidend design.

De nieuwe Jeep Cherokee wordt in Nederland leverbaar met een zuinige 2,2-liter turbodieselmotor van 195 pk. Deze kan worden gecombineerd met een handgeschakelde zesversnellingsbak of een negentraps automatische transmissie. Het motorengamma zal volgend jaar worden gecompleteerd door een nieuwe 2,0-liter turbobenzinemotor met directe inspuiting. Deze viercilinder-in-lijn van 272 pk koppelt hoge prestaties aan een uiterst efficiënt brandstofverbruik.

De nieuwe Jeep Cherokee staat begin 2019 bij de Nederlandse Jeep-showrooms in Limited en Overland- trim. Later komen daar de Longitude en de onstuitbare offroad-versie Trailhawk bij. Prijzen worden later bekend gemaakt.

Authentiek Jeep-design
De nieuwe Jeep Cherokee heeft een vernieuwd exterieurdesign met een moderne, gedistingeerde look die het exclusieve karakter van het model benadrukt, maar trouw blijft aan de iconische Jeep-styling. De veranderingen betreffen vooral het front, dat met zijn verchroomde mistlampomlijstingen en complete led-verlichting voor zowel de koplampen, dagrijverlichting als mistlampen een premium-uitstraling combineert met vertrouwde Jeep-stijlelementen. De kenmerkende ‘waterfall’-motorkap heeft een nieuw lichtgewicht frame van aluminium en is gescheiden van de voorspatschermen, wat het karakteristieke uiterlijk van de Cherokee verder versterkt.

Ook de achterzijde heeft een restyling ondergaan, waardoor het profiel harmonischer naar achteren afloopt. De achterlichten, die net als voorheen in de achterruitcontouren zijn geïntegreerd, zijn nu voorzien van een smalle, doorlopende led-strip die de remlichten en richtingaanwijzers omvat. Daarnaast is de van lichtgewicht composietmateriaal vervaardigde achterklep herzien: de handgreep met kentekenplaatverlichting is wat hoger geplaatst, waardoor hij gemakkelijker is vast te pakken. Voor nog meer bedieningscomfort is een elektrisch bedienbare achterklep leverbaar die handsfree kan worden geopend met een voetbeweging onder de bumper.

Het tanksluitsysteem zonder dop maakt het makkelijker de handen bij het tanken schoon en vrij van benzine- of dieselgeur houden.

Met het optionele CommandView-panoramadak biedt ook de nieuwe Jeep Cherokee het plezier van open rijden. Dit elektrisch bedienbare open dak bestaat uit twee glaspanelen die nagenoeg het gehele dakoppervlak bestrijken.

Het velgenaanbod voor de nieuwe Jeep Cherokee bestaat uit vijf designs, waaronder een exclusieve 19-inch velg van gepolijst aluminium voor de Overland-modellen.

Klanten kunnen verder kiezen uit tien verschillende lakkleuren: Bright White, Diamond Black, Velvet Red, Billet Silver, Granite Crystal, Light Brownstone, Firecracker Red, Hydro Blue (de laatste twee zijn voorbehouden aan de Cherokee Trailhawk) plus twee geheel nieuwe kleuren – Olive Green en Pearl White.

Het gemoderniseerde interieur van de Jeep Cherokee oogt fris en elegant. Het kenmerkt zich door een fraai design en de toepassing van hoogwaardige materialen, die met veel vakmanschap en aandacht voor detail zijn verwerkt. Slimme opbergmogelijkheden en nieuwe technologie-oplossingen verhogen het comfort en gebruiksgemak.

Verfijnde details, zoals de elegante omlijstingen in Piano Black en Satin Chrome van de radio, de luchtroosters en het paneel van de versnellingspook versterken de exclusieve uitstraling van het geheel. De sierlijst rond de versnellingspook loopt nu ook door rond de knop van de elektrische parkeerrem, zodat deze intuïtiever te vinden is. Bij alle modellen met negentraps automatische transmissie en vierwielaandrijving zijn schakelflippers op het stuurwiel gemonteerd.

Het instrumentenpaneel is voorzien van een configureerbaar infodisplay, dat afhankelijk van de modeluitvoering is uitgevoerd als 3,5-inch monochroomscherm of 7-inch kleurendisplay. Bij het 7-inch kleurendisplay kan de bestuurder tijdens het rijden eenvoudig instellen welke informatie precies wordt weergegeven. Hij heeft daarbij de keuze uit onder andere navigatieaanwijzingen, digitale rijsnelheid, actueel brandstofverbruik, veiligheidswaarschuwingen, instelling van de adaptieve cruise-control, audio-informatie en instelling van specifieke Jeep 4×4-systemen als Selec-Terrain.

De middenconsole is herzien om extra ruimte te creëren voor het voorste opbergvak. Dit vak is speciaal bedoeld om smartphones en andere apparaten naast de USB-poort te kunnen bewaren, zodat deze op het infotainmentsysteem kunnen worden aangesloten of onderweg kunnen worden opgeladen. De inhoud van de bagageruimte is met zo’n 70 liter vergroot en bedraagt nu maximaal 570 liter tot aan het afdekscherm. Voor allerhande kleine voorwerpen is een handig opbergvak aanwezig.

Nieuwe 2,0-liter direct-ingespoten turbobenzinemotor

Het motorenaanbod omvat bij de introductie een 2,2-liter turbodiesel met Stop/Start-technologie (ESS) die een ongekende souplesse combineert met all-round prestaties. Deze 195pk-versie levert een maximum koppel van 450Nm en wordt ook aangeboden in een 4×4-configuratie (met als optie een two-speed tussenbak met lage gearing) en – voor het eerst op de Cherokee – een 4×2-configuratie.

De aluminium cilinderkop van de 2,2-liter turbodieselmotor heeft 16 kleppen en een dubbele nokkenas. Deze kop is speciaal ontworpen om bestand te zijn tegen de hoge verbrandingsdruk van het commonrail-injectiesysteem met IRS (Injection Rate Shaping), dat werk met een inspuitdruk van 2000 bar. De constructie van de zuigers, drijfstangen en krukas is herzien om gewicht te besparen.

De vorm van de verbrandingskamer en de verlaagde compressieverhouding garanderen geringe NOx-emissies en hoge prestaties, terwijl de elektromagnetische injectors de brandstof uiterst fijn verstuiven voor een grotere brandstofzuinigheid en rustige, soepele draaieigenschappen.

Een nieuwe turbocompressor met variabele geometrie in het uitlaatspruitstuk draagt bij tot een laag motorgewicht en vergroot de functionaliteit van het uitlaatgas-nabehandelingssysteem, dat bestaat uit een SCR-katalysator (Selective Catalytic Reduction) in combinatie met een dieselpartikelfilter (DPF). Dit systeem zet door middel van het brandstofadditief AdBlue het schadelijke NOx in de uitlaatgassen om in onschadelijk stikstof en water, terwijl de uitstoot aan roetdeeltjes wordt gereduceerd door middel van een gecontroleerd regeneratieproces.

De 2,2-liter turbodieselmotor voldoet hiermee aan de emissienorm Euro 6D-Temp.

Het motorenaanbod wordt in het eerste kwartaal van 2019 gecompleteerd met een nieuwe 2,0-liter direct-ingespoten turbobenzinemotor met een vermogen van 272 pk en een maximum koppel van 400 Nm. Deze krachtbron, die mede dankzij het stop/start-systeem (ESS) een zuinig karakter combineert met hoge prestaties, wordt gekoppeld aan een negentraps automatische transmissie aangeboden voor de 4×4-modellen.

Ongeëvenaarde prestaties

De onafhankelijke MacPherson-voorwielophanging en multilink-achterwielophanging staan garant voor een uitstekend rijcomfort. De veeruitslag van de voorwielen bedraagt 17 cm en bij de achterwielen zelfs 19 cm, zodat de wielen ook bij grote obstakels of diepe kuilen contact met de grond houden en oneffenheden zowel op de weg als in het terrein effectief worden gladgestreken. Het in silent-blocs gemonteerde achterste subframe, de uit hogesterktestaal vervaardigde voorste dwarsbalk en de superieure torsiestijfheid van de carrosserie dragen verder bij aan het soepele veercomfort, de stabiele wegligging en superieure wendbaarheid van de nieuwe Cherokee.

De nieuwe Cherokee is leverbaar met voorwielaandrijving of vierwielaandrijving. In het laatste geval biedt hij de keuze uit drie innovatieve 4WD-systemen die verder zijn geperfectioneerd om ongeëvenaarde 4×4-prestaties te bieden onder alle weg-, terrein- en weersomstandigheden.

Jeep Active Drive I: Dit systeem is volledig herzien, waarbij de technici van Jeep zich tot doel hadden gesteld het gewicht te verminderen en de werking van de Rear Drive Module (RDM) – die een schokvrije in- en uitschakeling van de achterwielaandrijving regelt – verder te verfijnen. Dit heeft geresulteerd in een gewichtsbesparing van ca. 8 kg en een halvering van het koppelverlies bij lage snelheid ten gunste van de brandstofzuinigheid.

Active Drive I is een permanent vierwielaandrijfsysteem dat onder normale omstandigheden al het beschikbare koppel naar de voorwielen overbrengt en tegelijk de draaisnelheid van de voor- en achteras bewaakt. Wanneer het systeem constateert dat de vooras sneller draait dan de achteras, zal het een deel van het koppel via de tussenbak naar de achteras overbrengen tot de snelheden weer gelijk zijn. Op deze wijze is de bestuurder onder alle weers- en terreinomstandigheden van voldoende tractie verzekerd. Het overschakelen van voorwielaandrijving op vierwielaandrijving en omgekeerd vindt plaats zonder tussenkomst van de bestuurder en is bij elke snelheid mogelijk. Bij een dynamische rijstijl reageert het systeem snel op situaties van dreigend onder- en overstuur om de koersstabiliteit te handhaven.

Jeep Active Drive II: Dit eveneens verder verbeterde systeem onderscheidt zich van het Active Drive I-systeem door de toepassing van een two-speed tussenbak (PTU) met koppelmanagement en lage gearing. In de stand 4-Low worden de voorste en achterste aandrijfas door de tussenbak vast aan elkaar gekoppeld voor optimale lagesnelheidstractie of sleepkracht. De lage gearing voorziet in een reductie van 2,92:1 voor extra klimcapaciteit of de noodzakelijke kruipversnellingen voor zware terreinomstandigheden.

Het systeem biedt verder Hill Descent Control, een voorziening die in zwaar terrein een gecontroleerde afdaling mogelijk maakt zonder dat de bestuurder het rempedaal hoeft te bedienen.

Jeep Active Drive Lock: Dit systeem heeft in aanvulling op Jeep Active Drive II een sperdifferentieel in de achteras. Hierdoor biedt het bij ingeschakelde lage gearing voldoende tractie om ook de zwaarste terreinomstandigheden het hoofd te bieden. Met de Selec-Speed Control-functie kan de bestuurder een constante kruipsnelheid van 1 tot 9 km/h instellen, wat ideaal is voor het bedwingen van grote rotsblokken, het afdalen en beklimmen van steile hellingen of het rijden door rivierbeddingen.

Jeep Active Drive Lock wordt alleen toegepast op de Trailhawk-versie, die vanaf begin volgend jaar in Europa leverbaar is.

Selec-Terrain: Alle 4×4-systemen van de Cherokee zijn uitgerust met Selec-Terrain, een tractieregelingssysteem dat de keuze biedt uit vier rijmodussen: Auto, Snow, Sport en Sand/Mud. De Trailhawk-versie biedt in aanvulling hierop een Rock-modus, waarmee zelfs de zwaarste offroad-uitdagingen kunnen worden aangegaan.

Uitschakelbare achterwielaandrijving: Alle 4×4-systemen van de Cherokee hebben uitschakelbare achterwielaandrijving. Wanneer de weg- en weersomstandigheden het toelaten, wordt de achterwielaandrijving volautomatisch uitgeschakeld om energieverlies te voorkomen wanneer 4WD niet nodig is, wat een aanzienlijke brandstofbesparing kan opleveren. Zodra de omstandigheden vierwielaandrijving vereisen, wordt de achterwielaandrijving automatisch weer ingeschakeld.

Nieuw Uconnect-systeem

De nieuwe Jeep Cherokee is uitgerust met een Uconnect-infotainmentsysteem van de nieuwste generatie met een hoge resolutie kleurentouchscreen van 8,4 inch en geïntegreerd navigatiesysteem. Het systeem onderscheidt zich door een groot gebruiksgemak en een krachtige processor met grotere verwerkingscapaciteit. Vanaf het Uconnect-scherm kan de bestuurder allerlei onboard-voorzieningen bedienen, zoals het klimaatsysteem en de geluidsinstallatie, wat de rijveiligheid ten goede komt.

Het Uconnect 8,4-inch NAV-systemen heeft een HD-kleurenscherm met de nieuwste bedieningsmogelijkheden en ondersteunen Apple CarPlay en Android Auto. Tot de talrijke mogelijkheden van deze nieuwe systemen behoren ook handsfree telefoneren en een tekst-naar-spraak-functie om onderweg op een veilige en comfortabele manier met de buitenwereld contact te houden. De geïntegreerde audiofuncties bieden de bestuurder en andere inzittenden de mogelijkheid om internetradio te streamen via Bluetooth of hun eigen apparaten op het systeem aan te sluiten via de USB-poort en Aux-ingang.

De navigatiefunctie onderscheidt zich door duidelijke routeaanwijzingen en gebruiksvriendelijke spraakbedieningsfuncties voor onder andere het inspreken van een adres en starten van de routebegeleiding.

Uconnect LIVE-services

Het Uconnect 8,4-inch NAV-systeem biedt gebruikers toegang tot het complete aanbod aan Uconnect LIVE-services op het gebied van entertainment en informatie door simpelweg hun iPhone of smartphone op het systeem aan te sluiten. Daarvoor moeten ze wel de Uconnect LIVE-app vanuit de App Store of van Google Play downloaden en op hun toestel installeren.

Via het touchscreen op het dashboard hebben gebruikers vervolgens toegang tot onder andere Tune In Internet met meer dan 100.000 webradiostations uit de hele wereld, Deezer Internet Music met een muziekbibliotheek van meer dan 35 miljoen titels en Reuters om op de hoogte te blijven van het laatste wereldnieuws. Verder biedt deze versie van het Uconnect-systeem actuele verkeersinformatie via TomTom LIVE Services en speciale offroad-pagina’s voor het weergeven van 4×4-gerelateerde informatie, zoals de hellingshoek en kanteling van de auto en het gebruik van de differentieelblokkeringen.

Scala aan veiligheidsvoorzieningen

De nieuwe Jeep Cherokee is ontworpen op het bieden van maximale veiligheid en bescherming dankzij een compleet scala aan veiligheidsvoorzieningen. Op de eerste plaats is dat het Compact U.S. Wide (CUS-wide) platform waarop hij is gebouwd. Dit uit 65 procent hogesterktestaal geconstrueerde platform vormt de basis voor alle andere actieve en passieve veiligheidsvoorzieningen, waaronder elektronische stabiliteitsregeling (ESC), elektronische rolbeperking (ERM), Active Forward Collision Warning Plus-waarschuwingssysteem voor botsing op voor- of tegenligger (met voetgangerherkenning), LaneSense actieve rijbaanbewaking, Advanced Brake Assist-noodstopassistentie, Blind Spot Monitoring-dodehoekbewaking met detectie van kruisend verkeer achter de auto, ParkView-achteruitrijcamera met dynamische hulplijnen in het camerabeeld, actieve snelheidsbegrenzer en acht airbags. Al deze voorzieningen behoren tot de standaarduitrusting van alle modelversies. De Limited- en Overland-modellen zijn daarnaast standaard uitgerust met Park Assist-inparkeerassistentie en adaptieve cruise-control ‘Plus’ met Stop & Go-functie.

De Park Assist-inparkeerassistentie blijft een van de meest gewaardeerde rijassistentiesystemen van de Jeep Cherokee. Dit systeem herkent vrije parkeerplaatsen van voldoende grootte evenwijdig aan of loodrecht op de rijbaan en begeleidt de bestuurder bij het inparkeren. Het neemt daarbij de besturing van de auto over en geeft de bestuurder instructies voor het schakelen, remmen of gasgeven. Fileparkeren is mogelijk aan beide zijden van de straat en bij een haaks parkeervak wordt de auto met de neus naar voren ingeparkeerd. Een nieuwe Side Distance Warning-functie waarschuwt de bestuurder wanneer hij bij lage snelheid te dicht langs een obstakel naast de auto rijdt, bijvoorbeeld in een parkeergarage.

Het adaptieve cruise control ‘Plus’-systeem van de nieuwe Cherokee past zo nodig de ingestelde kruissnelheid aan om een veilige afstand tot voorliggers te bewaren. Het systeem maakt hiervoor gebruik van radar- en videosensoren die constant het weggedeelte voor de auto bewaken en de afstand tot een eventuele voorligger controleren. Als deze korter dreigt worden dan een door de bestuurder ingestelde minimumwaarde, grijpt het ESC-systeem in door de remmen te bedienen. Als het nodig is, wordt de auto zelfs volledig tot stilstand gebracht zonder dat de bestuurder het rempedaal bedient. Om verder te rijden hoeft de bestuurder slechts op een knop op het stuurwiel te drukken of het gaspedaal te bedienen. Speciaal voor filerijden heeft het systeem ook een Stop&Go-functie.

Het Active Forward Collision Warning Plus-waarschuwingssysteem voor botsing op een voor- of tegenligger bewaakt het weggedeelte voor de auto wanneer de adaptieve cruise control niet is ingeschakeld. Zodra hier door de radar- en videosensoren een snel naderend voertuig, een obstakel of een voetganger voor de auto wordt waargenomen, verhoogt het systeem de druk in het remsysteem ter voorbereiding op een noodstop. Als de bestuurder niet of onvoldoende ingrijpt en het gevaar op een botsing blijft bestaan, reageert het systeem achtereenvolgens met:

• Het afgeven van akoestische en optische waarschuwingssignalen

• Een korte remingreep om de bestuurder te alarmeren

• Bediening van de remmen gedurende 1,5 seconde om de reactietijd van de bestuurder te bekorten

• Het activeren van de noodstopassistentie-functie als de bestuurder niet krachtig genoeg remt

Het LaneSense-rijbaanbewakingssysteem maakt gebruik van een camera om de positie van de auto op de weg te bepalen. Wanneer het systeem vaststelt dat de auto de rijbaan dreigt te verlaten zonder dat de richtingaanwijzers worden bediend, verschijnt er een waarschuwingssymbool in het dashboard en wordt de bestuurder met lichte tegendruk in het stuurwiel tot een corrigerende actie aangespoord. Als de bestuurder niet terugstuurt of alsnog de richtingaanwijzer inschakelt, blijft het waarschuwingssymbool oplichten.

Met deze en andere geavanceerde veiligheidstechnologie biedt de nieuwe Jeep Cherokee de inzittenden de geruststellende zekerheid van een goede bescherming in alle rijsituaties.

Modellenprogramma

De nieuwe Jeep Cherokee is bij de lancering leverbaar in de uitvoeringen Limited en Overland. Premium stijl en comfort zijn de punten waarop de Limited zich onderscheidt. De chique alleskunner is standaard zeer compleet uitgerust en onder meer voorzien van led-koplampen, automatische dualzone-airconditioning, Keyless Enter-‘n-GoTM-systeem en een achteruitrijcamera. Stoelbekleding van Nappa-leder, elektrisch verstelbare voorstoelen met ingebouwde ventilatie en verwarming, met tapijt beklede bagageruimte, een instrumentenpaneel met configureerbaar 7-inch kleurendisplay, 18-inch gelakte lichtmetalen velgen en een Uconnect-infotainmentsysteem met 8,4-inch HD-touchscreen, navigatie, premium audiosysteem en ondersteuning van Apple CarPlay en Android Auto. Een handsfree bedienbare achterklep, adaptieve cruise control ‘Plus’ met Stop&Go- functie en parkeersensoren zijn eveneens standaard.

Daarnaast beschikt hij over een volledig pakket moderne veiligheidsvoorzieningen zoals Active Forward Collision Warning Plus-waarschuwingssysteem (botsing op voor- of tegenligger), LaneSense actieve rijbaanbewaking, Advanced Brake Assist-noodstopassistentie en Blind Spot Monitoring-dodehoekbewaking met detectie van kruisend verkeer achter de auto.

Het topmodel Overland biedt nog meer luxe en onderscheidt zich ten opzichte van de Limited met 19-inch gepolijste lichtmetalen velgen, flankstootstrips in carrosseriekleur en een CommandView elektrisch bedienbaar tweedelig panoramadak. Het interieur is stijlvol afgewerkt met soepel Nappa-leder voor de stoelbekleding, een met leder bekleed dashboardpaneel, Zebrano-hout op het stuurwiel en andere exclusieve details. Stuurwielverwarming, stoelverwarming op de achterbank en ingebouwde ventilatie en verwarming op de voorstoelen garanderen een optimaal reiscomfort voor alle inzittenden. 

Meer dan 90 originele accessoires van Mopar®
Speciaal voor de nieuwe Jeep Cherokee heeft Mopar – het aftersalesmerk van FCA voor accessoires, services, customer care en originele onderdelen – een accessoire-aanbod ontwikkeld dat bestaat uit meer dan 90 unieke, exclusieve accessoires die perfect aansluiten bij de technische en stilistische kenmerken van het model. Cherokee-kopers kunnen hiermee zowel het interieur als exterieur geheel naar eigen wens aanpassen, zodat hun nieuwe auto precies past bij hun manier van leven.

Met twee specifieke accessoirepakketten is het mogelijk het offroad-karakter of juist de stedelijke stijl van de nieuwe Cherokee te benadrukken. Het Offroad-pakket bestaat uit een matzwarte motorkapsticker, zwarte buitenspiegelkappen, een binnenbak voor de bagageruimte en allweather-vloermatten. Maximale bescherming in het terrein wordt gewaarborgd door de rockrails uit het Jeep® Performance Parts-aanbod, een accessoirelijn die door Mopar speciaal is ontwikkeld voor extreme offroad-avonturen. De markante Jeep® Performance Parts-badge maakt de offroad-transformatie compleet. Het Urban-pakket bestaat uit verchroomde buitenspiegelkappen, portiergrepen, dorpelsierlijsten en naafdoppen met Mopar-logo. Daarnaast omvat het een set luxueuze vloermatten en een praktische organizer voor de bagageruimte.

Natuurlijk kunnen Cherokee-bezitters hun auto ook verfraaien met lichtmetalen velgen die in verschillende designs verkrijgbaar zijn in 17 of 18 inch. En om het praktische gebruiksgemak van hun auto te verhogen bestaat er een keuze uit verschillende dakkoffers en zijn er allerlei handige oplossingen voor het meenemen van fietsen, surfplanken, ski’s en snowboards op het dak of op de trekhaak.

Dankzij het innovatieve Mopar® Custom Shop-proces kunnen sommige accessoires, zoals de rockrails, al in de fabriek worden gemonteerd volgens dezelfde hoge kwaliteitsnormen die voor het gehele productieproces gelden. Bij aflevering bij de dealer is de auto dan meteen klaar om weg te rijden.

Mopar® Connect: controle op afstand voor meer zekerheid

Via de Uconnect LIVE-app biedt de nieuwe Jeep Cherokee ook toegang tot Mopar Connect, een reeks online-diensten voor onder andere het inroepen van hulp in geval van nood en het beheer van de auto op afstand.

Tot het dienstenpakket van Mopar Connect, dat zowel bij aanschaf van de auto of naderhand kan worden geactiveerd, behoren onder andere het inroepen van hulp bij pech onderweg of een ongeval en het lokaliseren van de auto in het geval van diefstal. Andere mogelijkheden zijn het ontvangen van een melding wanneer de auto een tevoren op de kaart afgebakende zone verlaat of harder rijdt dan een ingestelde snelheidslimiet.

Tot slot is het met Mopar Connect mogelijk op de telefoon de positie van de geparkeerde auto op te zoeken of de brandstofvoorraad, de ladingstoestand van accu en de bandenspanning op afstand te controleren.

– Persbericht