De volledig elektrische ENYAQ iV SUV is het eerste productiemodel van ŠKODA op basis van het MEB-platform van de Volkswagen Groep. Naast deze emissievrije aandrijflijn onderscheidt de SUV zich ook op andere vlakken op het gebied van duurzaamheid. In het interieur van de ENYAQ iV wordt dit onderstreept door het gebruik van leder dat zonder chemicaliën is gelooid met een extract van olijfbladeren. Bovendien zijn de bekledingsmaterialen gemaakt van een mix van scheerwol en polyester dat van gerecyclede PET-flessen afkomstig is. De mix van 60 procent gerecycled polyester en 40 procent scheerwol zorgt bovendien voor een aangenaam zitklimaat. Wol is één van de meest vocht-absorberende natuurlijke vezels. Het werkt verkoelend, is ademend en filtert bovendien schadelijke stoffen en geurtjes uit de omgevingslucht. De gebruikte scheerwol is onafhankelijk getest en gecertificeerd volgens de strenge beoordelingscriteria van de Woolmark Company. De stoelhoezen dragen het Wool Blend Performance-label voor producten die tussen 30 en 49,9 procent scheerwol bevatten.

Meerdere Design Selections

Ook in de configuratiemogelijkheden is de ENYAQ iV vernieuwend en zet hij de toon voor de ŠKODA-modellen van de toekomst. De configuratiestructuur is transparant en gebruiksvriendelijk, met in totaal twaalf uniek op elkaar afgestemde Design Selections die zijn gebaseerd op verschillende levensstijlen, van modern of luxueus tot sportief. Afhankelijk van de accugrootte, de aandrijflijn en de modelvariant kunnen klanten kiezen uit diverse leefwerelden.

Wat is de filosofie achter de nieuwe ŠKODA ENYAQ iV Design Selections?

Kateřina Vránová: “Voor veel mensen is hun auto net zo’n persoonlijke plek als hun eigen huis, waarin ze veel tijd doorbrengen en waarin ze zich prettig willen voelen. Net als bij een huis het geval is, lopen smaken sterk uiteen. Sommige klanten geven de voorkeur aan een moderne en strakke sfeer; anderen houden van exclusiviteit en comfort of een bijzonder sportieve look. Met de Design Selections laten wij ons inspireren door deze leefwerelden, we brengen deze over op de ENYAQ iV en trekken dat thuisgevoel door naar de auto. Ons team heeft er alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat de kleuren en materialen perfect op elkaar zijn afgestemd. Alles is erop gericht om de gewenste lifestyle te versterken, zonder dat de klant hoeft na te denken over de ideale combinatie van details.”

Welke leefwerelden zijn er beschikbaar in de ENYAQ iV?

Stefan Webelhorst: “De nog te lanceren ENYAQ iV 50 is voorzien van de basisversie Design Selection ‘Studio’, waarin vorm de functie volgt om een ingetogen ambiance te creëren. Vanaf de ENYAQ iV 60 is Selection ‘Loft’ standaard. Deze weerspiegelt de stijl van moderne appartementen voor jonge gezinnen. De Selections ‘Lounge’ en ‘Suite’ zijn exclusiever en bieden bijvoorbeeld lederen bekleding of pianolak-afwerking. De Selections ‘Lodge’ en ‘ecoSuite’ liggen mij bijzonder na aan het hart.”

Waarom? Wat onderscheidt deze twee Selections?

Stefan Webelhorst: “De materiaalkeuze met bijzondere aandacht voor duurzaamheid. In de ‘Lodge’ passen wij voor het eerst stoelbekledingen toe die voor 40 procent uit natuurlijke scheerwol bestaan en het wolkeurmerk van de Woolmark Company dragen. De overige 60 procent van deze stof is gemaakt van een polyester dat wordt verkregen uit gerecyclede PET-flessen. De stoffen hebben een zeer aangenaam oppervlak en zorgen voor een uitstekend zitklimaat. Ze zijn een perfecte keuze voor klanten die zowel om onze planeet als om esthetiek geven. De ecoSuite wordt gekenmerkt door cognackleurig leder, dat zonder gebruik van chemicaliën wordt vervaardigd. In plaats daarvan wordt een extract van olijfbladeren gebruikt in het looiproces. Dit leer wordt ook gebruikt in de exclusieve ‘Founders Edition’, waarvan slechts 1.895 exemplaren worden geproduceerd ter herdenking van het oprichtingsjaar van ŠKODA.”

Naast de Design Selections heeft ŠKODA ook een nieuwe aanbodstructuur voor de ENYAQ iV geïntroduceerd. Wat is er veranderd?

Kateřina Vránová: “We willen het voor onze klanten zo eenvoudig, intuïtief en transparant mogelijk maken om hun droomauto te configureren. Met deze nieuwe structuur kan de nieuwe ENYAQ iV in slechts zes stappen op de persoonlijke voorkeuren worden afgestemd. Na het selecteren van de accugrootte en de elektromotor, het kiezen van een Design Selection en de carrosseriekleur, de chroomafwerking en de velgen, is de vierde stap het kiezen van de gewenste opties. Die hebben we overzichtelijk ingedeeld in elf thema’s en optiepakketten, zoals infotainment, assistentiesystemen, klimaatregeling of comfortstoelen. De meeste van deze pakketten zijn verkrijgbaar in een basis- en/of een uitgebreidere ‘Plus’-variant. Stap vijf omvat individuele opties die voor elk ENYAQ iV-model beschikbaar zijn, zoals een trekhaak, een warmtepomp of een 100- of 125-kW snellaadfunctie.

– Persbericht