“Onze nieuwe Grand Wagoneer Concept markeert de eerste stap in de wedergeboorte van Wagoneer – een echt premium Amerikaans icoon”, aldus Christian Meunier, Global President Jeep – FCA. “Met de elektrificatie van elk Jeep-naamplaatje in de komende jaren en de herintroductie van Wagoneer, breiden we snel uit naar nieuwe segmenten en meer premiumruimte. Wagoneer is geworteld in het legendarische merk Jeep en zijn ongeëvenaarde erfenis van toonaangevende capaciteiten, authenticiteit en vrijheid, en de terugkeer ervan stelt ons in staat uit te breiden naar een veel luxere arena met nieuwe niveaus van ontwerpdetails en geavanceerde veiligheids- en technologiefuncties. Terwijl Jeep-voertuigen toonaangevende capaciteiten, efficiëntie en prestaties bieden op de reguliere SUV-markt, zal Wagoneer uiteindelijk een portfolio van voertuigen worden die opnieuw de ‘American Premium’ zal definiëren, waardoor het de standaard wordt van verfijning, authenticiteit en moderne mobiliteit.”

De Grand Wagoneer Concept beschikt over een breed scala aan geavanceerde premiumtechnologie, waaronder een geëlektrificeerde aandrijflijn, geavanceerde 4×4 offroad-systemen en een allereerste passagiersscherm in een SUV.

“De eerste Wagoneer en Grand Wagoneer creëerden een nieuw segment als de ultieme premium SUV van die tijd”, aldus Meunier. “De nieuwe Grand Wagoneer Concept is onze visie op wat een moderne uitdrukking van dit tijdloze icoon kan zijn en geeft aan hoe we de toonaangevende premium SUV opnieuw zullen definiëren en recreëren.”

De in 1962 in Amerika geboren Wagoneer was het eerste voertuig met vierwielaandrijving gekoppeld aan een automatische transmissie en was daarmee de pionier van de eerste moderne SUV. De Grand Wagoneer uit 1984 markeerde het begin van de premium SUV en bood kopers een ongehoorde combinatie van standaardfuncties, zoals lederen bekleding, airconditioning, AM/FM/CB-stereoradio’s en extra geluidsisolatie, en een enorme toename van het aantal pk’s en koppel.

Wagoneer / Grand Wagoneer geschiedenis
De originele Jeep Wagoneer werd geboren in 1962 en was de eerste auto met vierwielaandrijving gekoppeld aan een automatische transmissie. Daarmee was hij de eerste moderne SUV. Het was de eerste SUV die de capaciteiten van vierwielaandrijving koppelde aan ultramoderne rijkwaliteit, een stijlvol uiterlijk en een eersteklas interieur. Een onafhankelijke voorwielophanging was optioneel. Quadra-Trac®, het eerste automatische fulltime vierwielaandrijvingssysteem, werd geïntroduceerd in 1973.
De Grand Wagoneer debuteerde in 1984 en markeerde het begin van de premium SUV, die kopers een ongehoorde combinatie van standaardfuncties bood, zoals lederen bekleding, airconditioning, AM/FM/CB-stereoradio’s, extra geluidsisolatie en houtnerf exterieurafwerking. De Grand Wagoneer werd beschouwd als ‘de gouden standaard van de SUV-markt’ en had ook een V8 met meer vermogen en koppel en het hoogste trekvermogen in het segment.

Lees het gehele artikel in 4WD Magazine uitgave 10.

Jeep WagoneerJeep Wagoneer