Ten eerste: drie aantrekkelijke speciale modellen onder de naam STRONGER THAN TIME. Ten tweede: optioneel is het speciale model exclusief leverbaar als G 400 d (brandstofverbruik gecombineerd: 9,6 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 253 g/km)* met de krachtigste variant van de efficiënte zes-in-lijn dieselmotor. Ten derde: het nieuwe individualiseringsprogramma G manufaktur, waarmee klanten hun eigen persoonlijke G-Klasse kunnen samenstellen. En ten vierde: het nieuwe G-Klasse Experience Center in de buurt van de fabriek in het Oostenrijkse Graz waar de G-Klasse wordt geproduceerd en waar klanten uit de hele wereld de indrukwekkende vaardigheden van het offroad-icoon in extreem terrein kunnen testen.

“Veertig jaar geleden was de combinatie van on- en offroad-eigenschappen revolutionair. De huidige G-Klasse zet deze traditie voort. De technologische topprestaties vormen vandaag de dag de basis voor de status van de G-Klasse als icoon”, aldus Dr. Gunnar Güthenke, Hoofd Mercedes-Benz G-Klasse. “We zetten deze uitzonderlijke status kracht bij met veel highlights voor onze klanten en fans. Ik ben ervan overtuigd dat dit voor de G-Klasse nog maar het begin is.”

Veertig jaar G – met aantrekkelijke uitvoeringen

Wat in het begin van de jaren zeventig begon met een samenwerkingsovereenkomst tussen het toenmalige Daimler-Benz AG en Steyr-Daimler-Puch uit de Oostenrijkse stad Graz, is uitgegroeid tot een uniek stukje autogeschiedenis. Het concept van de nieuwe terreinwagen was op zich al ongewoon: het model combineert een onovertroffen terreinvaardigheid met uitstekende rijeigenschappen op de weg en maximale veiligheid. Ook vierwielaandrijving en sperdifferentiëlen met een 100% sperwerking maken sinds die tijd deel uit van de ‘G’, net als het robuuste ladderchassis.

In 1975 werd ook besloten om de serieproductie van de G-modellen te starten. Tegelijkertijd werd besloten om een nieuwe fabriek te bouwen in Graz, waar de auto’s sindsdien worden geproduceerd, grotendeels met de hand. 80 procent van alle G’s die ooit zijn geproduceerd, is nog steeds in gebruik – een bewijs van de uitstekende kwaliteit van de offroad-legende.

Bij de marktintroductie, in het voorjaar van 1979, waren vier motorvarianten met vermogens van 53 kW/72 pk tot 115 kW/156 pk leverbaar. De klant kon kiezen uit een Cabriolet met korte wielbasis of een Estate met korte of lange wielbasis. Met de voertuigen van de 463-serie begon in 1989 een evolutie, waarbij de SUV voortdurend werd aangepast aan de technische vooruitgang. Sinds 1993 draagt het model de naam G-Klasse.

Ook in talrijke speciale uitvoeringen toont de terreinwagen zijn veelzijdigheid, bijvoorbeeld bij de politie, brandweer en reddingsdiensten. Wereldberoemd werd de G als ‘Pausmobiel’. De Mercedes-Benz 230 G met parelmoerlak en speciale glazen opbouw begeleidde paus Johannes Paulus II vanaf 1980 op tal van reizen.

Twintig jaar offroad-performance

De twintigste verjaardag in 1999 vormde ook het begin van een zeer succesvol hoofdstuk in de geschiedenis van de G-Klasse: de eerste AMG-variant kwam op de markt in de vorm van de G 55 AMG. Tot dan toe was de G-Klasse alleen op speciale bestelling verkrijgbaar bij AMG. De 5,5 liter achtcilinder zuigmotor met driekleppentechniek leverde een vermogen van 260 kW/354 pk; de topsnelheid was elektronisch begrensd op 210 km/h. Het maximumkoppel was al net zo indrukwekkend: 525 Nm bij 3.000 t/min. Niet alleen de motor werd ingrijpend gewijzigd, ook de vijftraps automatische transmissie, het onderstel, de remmen en de uitlaat werden aangepast aan het hogere vermogen.

In 2002 zette de G 63 AMG een nieuwe standaard. Het was de eerste keer dat er een twaalfcilindermotor in de G-Klasse werd gemonteerd en het cijfer 63 verwijst hier naar een 6,3 liter V12-zuigmotor met een vermogen van 326 kW/444 pk en een royaal maximumkoppel van 620 Nm. De krachtigste G-Klasse tot dan toe werd in de AMG manufaktur (tegenwoordig AMG Performance Studio) geproduceerd op speciale bestelling, geheel volgens de wensen van de klant.

In 2004 werd de G 55 AMG Kompressor gelanceerd ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum. Het vermogen van de achtcilinder (350 kW/476 pk, 700 Nm koppel) zorgde voor een sprint van 0 tot 100 km/h in slechts 5,6 seconden. Echte blikvangers waren de aan de zijkant van de auto geplaatste uitlaten vlak voor de achterwielen.

In 2006 werd de G-Klasse voorzien van een nieuwe, ultramoderne dieselmotor. De G 320 CDI, door kenners beschouwd als een van de beste ‘G’s’ aller tijden, had een vermogen van 165 kW/224 pk en was standaard voorzien van een dieselpartikelfilter. Zijn lichtmetalen V6-motor bood rijplezier in overvloed met zijn over een groot toerenbereik beschikbare koppel, zowel op als naast de weg.

Bovendien werd de G-Klasse op zijn dertigste verjaardag in 2009 voorzien van nieuwe uitrustingen, die met name het interieurcomfort en de exclusiviteit verhoogden. De ergonomisch verbeterde voorstoelen boden meer ondersteuning, terwijl nieuwe designs en stoelventilatie/-verwarming het offroad-icoon nog luxueuzer maakten.

In 2012 werd de G-Klasse nog verder verbeterd met een aanzienlijk uitgebreide standaarduitrusting, een nog hoogwaardiger interieur, kleine exterieuraanpassingen en nieuwe veiligheids- en comfortuitrustingen zoals DISTRONIC PLUS en de parkeerhulp PARKTRONIC. Voor het eerst leverde AMG de G 65 AMG met zijn legendarische 6,0 liter V12-biturbo – op dat moment de krachtigste terreinwagen ter wereld met een vermogen van 450 kW/612 pk en een elektronisch begrensd maximumkoppel van 1.000 Nm. Nieuw was ook de G 63 AMG, die werd aangedreven door een 5,5 liter V8-biturbo met een vermogen van 400 kW/544 pk en een maximumkoppel van 760 Nm. Met een verkoopaandeel van 40 procent groeide de G 63 AMG uit tot de populairste variant binnen de gehele G-Klasse familie.

Veelzijdig icoon

De spectaculaire G 63 AMG 6×6 verbaasde de offroad-wereld in 2013 met zijn bijzondere techniek: met een vermogen van 400 kW/544 pk, zes aangedreven wielen, lage gearing, portaalassen voor meer bodemvrijheid, vijf tijdens het rijden vergrendelbare differentiëlen en een bandenspanningscontrolesysteem kon de G 63 6×6 AMG alle topografische en meteorologische uitdagingen aan, waar andere voertuigen allang de handdoek in de ring hadden moeten gooien. Het hoogwaardige, verfijnde interieur met afzonderlijke achterzitplaatsen garandeerde de bestuurder en de passagiers bovendien maximaal comfort, zelfs bij extreem offroad-gebruik.

In 2015 werd de daarvan afgeleide G 500 4×4² aan de wereld voorgesteld, die vergelijkbare prestaties bood, maar waarmee je ook in de stad uit de voeten kunt. Niet alleen beschikte hij over een luxueus interieur, maar ook over een bodemvrijheid van 45 cm en indrukwekkende rijeigenschappen op de weg.

In 2017 liet de Mercedes-Maybach G 650 Landaulet zien dat de transformatiemogelijkheden van de G-Klasse vrijwel onbeperkt zijn. Met zijn onovertroffen V12-motor, portaalassen, elektrisch bedienbare softtop en exclusieve aankleding van het achtercompartiment speelde het model, waarvan slechts 99 exemplaren zijn gebouwd, in op de wensen van klanten die alleen genoegen nemen met het hoogst haalbare.

In de zomer van 2017 rolde in Graz de 300.000ste G-Klasse van de band – een G 500 in designo mauritiusblauw metallic met zwartlederen bekleding en witte contrastsiernaden. G-Klasse fans van over de hele wereld bepaalden de voertuigspecificatie door te stemmen op hun favoriete uitrusting en afwerking op de officiële Facebookpagina van de G-Klasse.

In januari 2018 werd een nieuw tijdperk ingeluid: de nieuwe G-Klasse beleefde zijn première tijdens de North American International Auto Show in Detroit. Met zijn direct herkenbare hoekige exterieur en geheel nieuw vormgegeven interieur legt het model qua techniek de lat weer een stuk hoger. De onroad-rijeigenschappen zijn bij de G-Klasse naar een hoger plan gebracht met moderne assistentiesystemen, uitstekende rijeigenschappen en maximale veiligheid. In het terrein overtreft het model zichzelf: het nieuwe onderstel, de DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s, de ‘G-Mode’ en de drie sperdifferentiëlen met 100 procent sperwerking zorgen voor betere prestaties, meer rijcomfort en meer dynamiek – op elke ondergrond.

Voor de eeuwigheid: STRONGER THAN TIME Edition en G 400 d

De drie STRONGER THAN TIME Editions die ter gelegenheid van het jubileumjaar leverbaar zijn, waaronder een AMG-variant, zijn een echt cadeau.

De speciale modellen van Mercedes-Benz ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de G-Klasse zijn leverbaar in twee motorvarianten. De krachtigste variant van de efficiënte zes-in-lijn dieselmotor OM 656 zorgt voor de aandrijving van de G 400 d (brandstofverbruik gecombineerd: 9,6 l/100 km; CO2-emissie gecombineerd: 253 g/km)*. Met een vermogen van 243 kW/330 pk en een indrukwekkend maximumkoppel van 700 Nm bij 3.400-4.600 t/min biedt deze topmotor maximaal rijplezier. Tegelijkertijd voldoet hij aan de toekomstige emissiewetgeving (RDE – Real Driving Emissions). Alle componenten die relevant zijn voor een efficiënte emissiereductie, zijn direct tegen de motor geplaatst. Dit zorgt ervoor dat de katalysator en het dieselpartikelfilter sneller maximaal efficiënt werken. Hightech kenmerken zoals het trapsgewijze verbrandingsproces, de tweetraps uitlaatgasturbo en de CAMTRONIC met variabele kleptiming zorgen eveneens voor een hogere efficiëntie.

De speciale edities zijn ook leverbaar als G 500 (brandstofverbruik gecombineerd: 12,1-11,5 l/100 km; gecombineerde CO2-emissie gecombineerd: 276-263 g/km)*. Bij deze uitvoering zorgt een krachtige 4,0 liter V8-benzinemotor met hoog vermogen voor de aandrijving. De biturbo produceert een vermogen van 310 kW/422 pk en een maximumkoppel van 610 Nm bij 2.000-4.750 t/min.

De speciale modellen ter gelegenheid van het jubileum van de G-Klasse zijn uitgevoerd als AMG Line, spatschermverbreders, AMG-designelementen in de bumpers en stootlijsten op de flanken, remklauwen met opschrift ‘Mercedes-Benz’ en, in het geval van de G 500, ook een sportuitlaat. In het interieur valt het stuurwiel met afgevlakte onderzijde op. Dankzij het rvs exterieurpakket zijn de treeplanken, de reservewielhouder, de instaplijsten en de laaddrempelbescherming aan de achterzijde van zeer hoge kwaliteit. Het standaard nightpakket omvat donker uitgevoerde lichtunits, alsmede buitenspiegels, reservewielring en designelementen in de bumpers in obsidiaanzwart en donkergetinte achterzijruiten.

Zowel de twee Mercedes-Benz varianten als het Mercedes-AMG model van de STRONGER THAN TIME Editions bieden een uitgebreide standaarduitrusting, inclusief:

 • Rijassistentiepakket
 • Onderstel met adaptief verstelbare demping
 • Parkeerpakket met 360°-camera
 • MULTIBEAM LED-koplampen (niet in combinatie met koplamproosters)
 • Widescreen cockpit
 • Active multicontourstoelen
 • Burmester surround sound system
 • Sfeerverlichting met 64 kleuren en tien kleurwerelden
 • EASY PACK-bagageafdekking
 • Elektrisch glazen schuifdak met comfort- en automatische regensluiting, beknellingsbeveiliging alsmede PRE-SAFE®-sluitfunctie

De grote aandacht voor details blijkt ook uit een ander aspect, dat ‘s nachts op indrukwekkende wijze wordt benadrukt: de omgevingsverlichting projecteert het ‘G’-logo en het opschrift ‘STRONGER THAN TIME’ op de grond. Dit opschrift is ook te vinden op alle emblemen op de A-stijlen en de lederen handgreep voor de voorpassagier.

De Mercedes-Benz edities zijn leverbaar in twee uitvoeringen: traditioneel ingestelde kopers zullen kiezen voor de variant waarbij het interieur wordt gekenmerkt door zwart nappaleder met goudkleurige siernaden en sierdelen in zwart openporig essenhout. Bij de exterieurlak is er keuze uit G manufaktur manganietgrijs magno, G manufaktur monzagrijs magno, G manufaktur citrienbruin magno, G manufaktur olijf metallic, G manufaktur diamantwit, obsidiaanzwart en mojavezilver. Als wordt gekozen voor een van de drie matte lakken, zijn de normaliter obsidiaanzwarte elementen van het nightpakket uitgevoerd in G manufaktur nachtzwart magno, dit geldt ook voor de grille en de spatschermverbreders. Opvallende kenmerken van deze variant zijn de zwarte 20 inch multispaaks lichtmetalen AMG-velgen en de roosters voor de koplampen.

Wie een bijzonder exclusieve G-Klasse wil, kan kiezen voor het speciale model met het luxueuze exclusiefpakket interieur plus met tweekleurige bekleding in macchiatobeige/yachtblauw met sierdelen van glanzend lichtbruin senhout of in macchiatobeige/loungerood, waarbij de sierdelen in het dashboard en de middenconsole zijn uitgevoerd in zwarte pianolak. Voor deze speciale uitvoeringen van de G-Klasse zijn de lakken diamantwit, mojavezilver, obsidiaanzwart, briljantblauw en selenietgrijs leverbaar.

De traditionele en tevens meest exclusieve speciale modellen van de G-Klasse beschikken over lederen handgrepen in de interieurhemel en ook het dashboard is bekleed met nappaleder.

Twintig jaar AMG G-Klasse: de offroad-koning

AMG viert de twintigste verjaardag van de Performance G-Klasse met een STRONGER THAN TIME edition voor de Mercedes-AMG G 63 (brandstofverbruik gecombineerd: 13,3-13,1 l/100 km, CO2-emissie gecombineerd: 304-299 g/km)* met passende, krachtige aandrijflijn, AMG RIDE CONTROL-onderstel, AMG-specifieke rijprogramma’s en een state-of-the-art interieur.

De basis voor de AMG Driving Performance – zowel on- als offroad – wordt gevormd door de 4,0 liter V8-biturbo met 430 kW/585 pk, de vierwielaandrijving met asverdeling voor/achter 40:60 met drie sperdifferentiëlen, de extreem snel schakelende AMG SPEEDSHIFT TCT negentraps automatische transmissie, de onafhankelijke voorwielophanging en de adaptief verstelbare demping. Aan het unieke design zijn sterke accenten toegevoegd met de AMG- grille, spatschermverbreders, markante zijpijpen van de uitlaat en tot 22 inch velgen.

Het indrukwekkende maximumkoppel van 850 Nm is beschikbaar van 2.500-3.500 t/min en geeft een weergaloos gevoel. De sprint van stilstand naar 100 km/h is in 4,5 seconden gepiept. Deze rijprestaties blijven scoren tot de begrensde topsnelheid van 220 km/h, of 240 km/h met het AMG Driver’s Package.

Bij het speciale model ter gelegenheid van het jubileum van de Performance G-Klasse zien we op de donkerchromen AMG-grille een uitroepteken. Talrijke elementen in silvershadow, een matte chroomfinish, benadrukken de stilistische ‘finetuning’ die hoog in het vaandel staat. Daartoe behoren:

 • Treeplanken en zijpijpen van de uitlaat
 • Buitenspiegels
 • Sierelementen in de voor- en achterbumper, bodembeschermingsplaat, inzetstukken in de stootlijsten op de flanken en op de reservewielhouder.

De 22 inch kruisspaaks gesmede AMG-velgen zijn matzwart en glansgedraaid, een combinatie die alleen voorbehouden is aan de edition en visuele diepte combineert met een matzilverkleurige finish. De 10 J x 22 velgen zijn voorzien van 295/40 R 22 banden.

De leverbare lakken zijn: G manufaktur donkerblauw (unilak), obsidiaanzwart metallic, G manufaktur grafiet metallic, G manufaktur nachtzwart magno, G manufaktur platina magno en G manufaktur diamantwit bright. De ring van de reservewielhouder is uitgevoerd in carrosseriekleur.

Het interieur is eveneens sportief-luxueus uitgevoerd, met onder meer G manufaktur tweekleurig nappaleder in zwart/titaangrijs pearl, sierdelen in AMG-carbon en handgrepen in nappaleder. Ook het dashboard is bekleed met nappaleder, waarbij de bovenkant in zwart en de onderzijde in titaangrijs pearl is uitgevoerd.

Het AMG speciale model verwelkomt u bij het instappen met een STRONGER THAN TIME-projectie op de grond. Dit opschrift is ook gegraveerd in de handgreep voor de voorpassagier.

Voor uitdagende G-ografie: AMG Trail-pakket

Met het nieuwe, optionele AMG Trail-pakket is de Mercedes-AMG G 63 nu nog beter uitgerust voor avonturen buiten de gebaande paden. Het onderstel met adaptief verstelbare demping AMG RIDE CONTROL is minder straf afgesteld voor offroad-gebruik. Het maakt rijden op slechte ondergrond makkelijker en zorgt ervoor dat de wielen oneffen wegdek nauwkeurig volgen. Dankzij verbeterd contact met de ondergrond in ruig terrein hebben de offroad-rijprogramma’s Trail, Rock en Sand[CT1] meer effect. De nieuwe afstellingen zorgen voor meer onroad-comfort op lange afstanden. De exclusief voor het AMG Trail-pakket ontworpen 20 inch vijf-dubbelspaaks lichtmetalen velgen met all-terrain banden versterken ook visueel de robuuste eigenschappen en het bijzondere offroad-talent van de G 63 uitgerust met het AMG Trail-pakket.

Een zwarte bodembeschermingsplaat beschermt de aandrijflijn tegen beschadiging en zorgt ervoor dat de auto onder de meest extreme omstandigheden altijd in beweging blijft. De warmtewerende, donkergetinte achterzijruiten houden scherp zonlicht buiten. De achterspatschermen en rubbermatten benadrukken eveneens de inzetbaarheid van de G 63 met het AMG Trail-pakket, zelfs op los grind of in de modder.

Vakmanschap ontmoet hightech in Graz

Tot op de dag van vandaag wordt elke G-Klasse in alle carrosserie- en motorvarianten tot en met de AMG-modellen bij Magna Steyr in het Oostenrijkse Graz op slechts één productielijn gemonteerd. Zo’n 2.000 medewerkers werken met hart en ziel en vakkundige precieze aan hetzelfde doel: met deze auto topkwaliteit voor op en naast de weg bieden. Zo houden bijvoorbeeld ervaren topzadelmakers ieder detail in de gaten bij de verwerking van de beste kwaliteit ledersoorten voor de stoelbekleding. Dit unieke proces kost veel tijd – met zo’n 100 uur aanzienlijk meer dan bij andere modellen.

G manufaktur – de G-Klasse is een maatpak

Het nieuwe individualiseringsprogramma G manufaktur biedt ruimte voor nog meer exclusiviteit. Met in totaal een miljoen combinatiemogelijkheden voor serie- en manufaktur-modellen is de keuze aan G-Klasse versies nagenoeg eindeloos – in theorie zouden in Graz tientallen jaren auto’s kunnen worden geproduceerd waarvan er geen twee identiek zouden zijn. Klanten kunnen dus hun eigen, persoonlijke G configureren. Het individualiseringsproces kan zo worden opgenomen in het productieproces dat klanten niet lang op hun auto hoeven te wachten, ook al bestellen ze een G-Klasse manufaktur.

Alleen al voor de stoelen is keuze uit 64 verschillende combinaties van stoeldesigns en stoelbekledingen. Daarbij komt de verwerking van exclusieve materialen, zoals bijvoorbeeld voor lederen handgrepen, met hout en leder beklede stuurwielen of sierdelen in pianolak of openporig hout.

Ook de ruime keuze aan kleuren laat vrijwel niets te wensen over. Voor het interieur heeft de klant keuze uit een breed kleurenpalet voor het nappaleder op het stuurwiel, het dashboard en de stoelen en voor de siernaden en veiligheidsgordels. Voor het exterieur is er met 34 lakken voor elk wat wils – en de ring van de reservewielhouder is nu ook leverbaar in carrosseriekleur. Wie kiest voor het nightpakket kan zijn G-Klasse optioneel ook bestellen met Black Accents, dus met het dak, de bumpers, de wielkasten en de ring van de reservewielhouder uitgevoerd in obsidiaanzwart met zwarte Mercedes-Benz ster. Zwarte velgen zijn vanaf nu eveneens leverbaar. Als speciale extra zijn auto’s met een customized lederpakket in het interieur te herkennen aan het G-manufaktur-embleem op de handgreep voor de voorpassagier.

G-Klasse Experience Center in Feldkirchen

Ter gelegenheid van de feestelijke verjaardag worden G-Klasse fans getrakteerd op een heel bijzonder cadeau: zeer binnenkort opent namelijk het G-Klasse Experience Center officieel zijn deuren op het voormalige Nittner vliegveld in Feldkirchen, zo’n 15 km ten zuiden van Graz. Klanten van over de hele wereld kunnen hier de vele capaciteiten van de G-Klasse testen en daarmee hun eigen rijvaardigheid – ook in extreem terrein – verbeteren en zelf ervaren wat het kwaliteitskenmerk ‘Schöckl proved’ inhoudt. Vlakbij het Experience Center, op de berg Schöckl, moet de G-Klasse zich bewijzen op het legendarische 5,6 km lange parcours met hellingen tot 60 procent en rolhoeken tot 40 procent, en dat zijn extreem heftige omstandigheden.

Even uitdagend zijn de condities op het terrein van het nieuwe G-Klasse Experience Center met een oppervlakte van 100.000 m2. Naast een ontvangst- en presentatieruimte zijn er in totaal vier testmodules: een natuurlijke en een kunstmatig aangelegde offroad-zone, de G-Rock met verschillende hellingen tot 100 procent en een onroad-sectie op de voormalige startbanen. Hier kunnen bestuurders de grenzen van hun kunnen opzoeken met bijvoorbeeld extreme remmanoeuvres en slalommen.

Tijdens de bouwfase is veel aandacht besteed aan het verantwoord omgaan met de bestaande situatie: de routing in het natuurlijke offroad-gebied is in samenwerking met deskundigen afgestemd op de locatie om ervoor te zorgen dat de bomen en biotopen die bescherming verdienen, intact blijven.

Mijlpalen in de historie van de G-Klasse

1979

De eerste G-modellen worden gepresenteerd aan de pers. De productie van de 240 GD, 300 GD, 230 G en 280 GE begint.

1980

Tijdens zijn bezoek aan Duitsland in november 1980 wordt paus Johannes Paulus II voor het eerst rondgereden in een ‘Pausmobiel’ op basis van de 230 G.

1981

Voor de Cabriolet zijn optioneel leverbaar een airconditioning, een tegen de rijrichting in geplaatste achterbank en een hardtop. Er is keuze uit 22 kleuren.

1983

Tijdens de rally Parijs-Dakar komen Jacky Ickx en Claude Brasseur als eersten over de streep in een 280 GE.

1985

De ‘G’ krijgt een flinke facelift. Tot de standaarduitrusting behoren nu sperdifferentiëlen, centrale portiervergrendeling en een toerenteller.

1987

Opnieuw een facelift waarbij elektrische ruitbediening, een automatische antenne en een grotere tank hun intrede doen.

1989

Introductie van de 463-serie met een veel uitgebreidere standaarduitrusting en vier motorvarianten: 250 GD, 300 GD, 230 GE en 300 GE. Er is keuze uit drie carrosserievarianten: de Cabriolet, de Estate met korte wielbasis en de Estate met lange wielbasis.

1993

De 500 GE debuteert als eerste V8-model van de terreinwagen. De lichtmetalen 5,0 liter motor van het gelimiteerde speciale model levert een vermogen van 177 kW/240 pk. Vanaf september dragen de G-modellen officieel de naam G-Klasse. De typeaanduidingen zijn voortaan G 230, G 300, G 350 TURBODIESEL etc.

1994

Tweede facelift voor de 463-serie, met inwendig geventileerde schijfremmen vóór en een bestuurdersairbag.

1996

De G 300 TURBODIESEL met zescilinder lijnmotor (130 kW/177 pk) maakt zijn debuut.

1997

De G-Klasse Cabriolet krijgt er een variant bij met een elektro-hydraulische softtop.

1998

De G 500 met V8-motor (218 kW/296 pk) wordt toegevoegd aan het gamma.

1999

Met de introductie van de G 55 AMG maakt voor het eerst een AMG-variant deel uit van het officiële gamma van de G-Klasse.

2001

De G-Klasse krijgt in het kader van een facelift een grondig vernieuwd interieur. Het model wordt voorgesteld tijdens de IAA in september. De uitgebreide standaarduitrusting omvat nu nieuwe rijdynamieksystemen zoals ESP®, de remassistent BAS en het nieuwe elektronisch tractiesysteem ETS.

2002

De G 63 AMG is de eerste G-Klasse met een twaalfcilindermotor.

2004

Wereldpremière van de nieuwe G 55 AMG met V8-compressormotor. De krachtigste G-Klasse tot nu toe heeft een vermogen van 350 kW/476 pk.

2006

Bi-xenonkoplampen met bochtenverlichting behoren bij de G-Klasse tot de standaarduitrusting. De G 320 CDI vervangt de dieselmodellen G 270 CDI en G 400 CDI.

2007

Bij een volgende update wordt de G-Klasse voorzien van een nieuw combi-instrument met vier analoge ronde instrumenten.

2008

Introductie van de nieuwe 5,5 liter V8-motor met 285 kW/388 pk. Vernieuwde grille met drie lamellen.

2012

Geheel nieuw vormgegeven dashboard en middenconsole, waarbij het moderne infotainmentsysteem COMAND Online voortaan standaard is. De concerndochter uit Affalterbach introduceert de G 65 AMG, die wordt aangedreven door een 6,0 liter twaalfcilindermotor met carbon/aluminium afdekplaat. Met een koppel van 1.000 Nm is de G 65 AMG de sterkste in serie geproduceerde terreinwagen ter wereld: zijn topsnelheid moet elektronisch worden begrensd op 230 km/h. De G 63 AMG debuteert eveneens, met een 5,5 liter V8-biturbomotor.

2013

De drieassige G 63 AMG 6×6 beschikt over onovertroffen terreineigenschappen.

2015

Voor het eerst biedt het designo individualiseringsprogramma exclusieve, unieke kleur- en materiaalcombinaties voor interieur en exterieur. De nieuwe G 500 4×42 met portaalassen gaat in serieproductie.

2017

Met zijn indrukwekkende V12-motor, portaalassen, elektrisch bedienbaar stoffen dak en een exclusieve aankleding van het achtercompartiment speelt de Mercedes-Maybach G 650 Landaulet, waarvan slechts 99 exemplaren worden gebouwd, in op de wensen van klanten die alleen genoegen nemen met het hoogst haalbare.

2018

De nieuwe G-Klasse maakt zijn debuut tijdens de North American International Auto Show in Detroit. Met zijn unieke hoekige exterieur en geheel nieuw vormgegeven interieur legt het model qua techniek de lat weer een stuk hoger. De rijeigenschappen op de weg zijn bij de G-Klasse naar een hoger plan gebracht met moderne assistentiesystemen, uitstekende rijeigenschappen en maximale veiligheid. In het terrein overtreft het model zichzelf: het nieuwe onderstel, de DYNAMIC SELECT-rijprogramma’s, de ‘G-Mode’ en drie sperdifferentiëlen met 100 procent sperwerking zorgen voor betere prestaties, meer rijcomfort en meer dynamiek – op elke ondergrond.

2019

De G-Klasse viert zijn veertigste verjaardag, de AMG-variant blaast dit jaar twintig kaarsjes uit. Mercedes-Benz brengt een eerbetoon aan zijn offroad-icoon met drie speciale modellen. Dankzij het nieuwe individualiseringsprogramma G manufaktur kunnen klanten van een G-Klasse hun persoonlijke G maken.Ongeveer 15 km ten zuiden van Graz wordt het G-Klasse Experience Center geopend: hier kunnen klanten en fans op een parcours van meer dan 100.000 m2 de G-Klasse zelf testen onder extreme omstandigheden op twee offroad-secties, de G-Rock met verschillende hellingshoeken en een onroad-sectie.

* De genoemde cijfers werden vastgesteld volgens de voorgeschreven meetmethode. Dit zijn de NEDC CO2-cijfers volgens Art. 2 No. 1 Implementing Regulation (EU) 2017/1153. Het brandstofverbruik werd berekend aan de hand van deze cijfers.

– Persbericht

G-Klasse