De nieuwe plug-in hybride van Citroën komt medio juli 2020 naar Nederland en wordt leverbaar vanaf € 41.740**. Belangrijk voor de zakelijke rijder is de fiscale waarde en met € 40.900 wordt de netto bijtelling volgend jaar vanaf € 280 per maand.

Citroën zet volop in op LEVs. Het merk heeft de afgelopen jaren al een groot aantal Low Emission Vehicles op de markt gebracht, zoals de Berlingo Electric, C-Zero en E-MEHARI. De C5 Aircross SUV Hybrid is de eerste plug-in hybride van het merk en markeert het begin van de volgende stap in de voortvarende elektrificatiestrategie. Al in 2023 zal 80% van de line-up een elektrische versie bevatten en nog geen twee jaar later geldt dit voor het gehele gamma.

Geavanceerde aandrijflijn
De Citroën C5 Aircross SUV Hybrid combineert een krachtige, 180 pk sterke PureTech benzinemotor met een 80 kW sterke elektrische motor die tussen de benzinemotor en de speciale ë-EAT8-transmissie is gepositioneerd. De elektromotor wordt gevoed door een 13,2 kWh sterke Li-Ion batterij die het mogelijk maakt om tot 50* kilometer elektrisch te kunnen rijden. In hybridemodus levert de voorwielaangedreven SUV een systeemvermogen van 225 pk en een maximumkoppel van 320 Nm dat al bij lage snelheden beschikbaar is. De benzinemotor is voorzien van een speciale startmotor voor een razendsnelle en stille start. Het gemiddelde verbruik van de C5 Aircross SUV Hybrid bedraagt 1.7 l / 100 km*, bij een gemiddelde CO2-uitstoot van 39* g/km.

De speciale ë-EAT8-automaat is gebaseerd op de transmissie van zijn broers op benzine of diesel en heeft geoptimaliseerde bakverhoudingen. De nieuwe, natte koppeling draagt zorg voor een nog vloeiender schakelgedrag en maakt het mogelijk om direct en snel over het koppel van 320 Nm te beschikken. Hij heeft ook een geavanceerd remsysteem dat energie opslaat die vrijkomt bij remmen of snelheid minderen. De vrijgekomen energie wordt vervolgens gebruikt om de accu op te laden tijdens het rijden, voor een grotere elektrische actieradius.

Unieke styling, speciale features
De C5 Aircross SUV Hybrid heeft een uniek Citroën-design met een onverzettelijke uitstraling. Hij is leverbaar met een voor deze uitvoering exclusief ‘Anodised Blue’ stylingpakket dat bestaat uit unieke blauwe stylingaccenten op de Airbumps® en de onderzijde van de voorbumper. Samen met de andere stylingpakketen komt het aantal mogelijke kleurencombinaties voor deze plug-in hybride op 39.

In het interieur heeft de C5 Aircross SUV Hybrid een frameloze binnenspiegel met een speciale blauwe verlichting die wordt geactiveerd als de auto in volledig elektrische modus rijdt. De verlichting is ook buiten de auto zichtbaar, zodat het ook voor de overige weggebruikers duidelijk is dat de auto elektrisch rijdt. Om ervoor te zorgen dat hij opvalt bij voetgangers en fietsers, maakt de C5 Aircross SUV Hybrid een speciaal geluid bij snelheden tot 30 km/u. Voor een optimaal comfort van de inzittenden is dit geluid in het interieur niet waar te nemen.

Op de middenconsole prijkt een keuzeknop waarmee de bestuurder verschillende rijstanden kan selecteren, variërend van rijden op de benzinemotor, de elektromotor of allebei. Het digitale dashboard, met een 12,3 inch instrumentarium en een 8 inch centraal scherm, is voorzien van unieke graphics en speciale displays die ondermeer het samenspel tussen de elektrische aandrijving en de benzinemotor tonen.

Ë-comfort, de ultieme versie van Citroën Advanced Comfort®
De C5 Aircross SUV Hybrid biedt het summum uit het gevarieerde Advanced Comfort
® programma van Citroën. Met zijn ingenieuze onderstel met Progressive Hydraulic Cushions®, waarop liefst twinitig patenten zijn geregistreerd, strijkt hij met gemak elk slecht wegdek glad. De Advanced Comfort Seats bieden de inzittenden een ongekende zitervaring en op de tweede rij heeft de C5 Aircross SUV Hybrid drie ruime, verstel-verschuif- en neerklapbare stoelen. Naast de fluisterstille elektrische aandrijving is de stilte in het interieur te danken aan de speciale akoestische ruiten die nog minder exterieurgeluid binnenlaten.

De nieuwe Silent Urban Vehicle combineert de comfortfeatures met een riante binnenruimte. De plug-in hybrid is daarmee de ruimste in het hybridesegment en ruimer dan menig concurrent zónder (deels) elektrische aandrijving.

Net als de overige uitvoeringen van de C5 Aircross SUV is ook de nieuwe stekkerhybride beschikbaar met liefst twintig verschillende assistentiesystemen die het gemak, het comfort en de veiligheid naar een hoog niveau tillen.

Comfort zit ‘m niet alleen in de hardware, maar ook in de software. De Citroën C5 Aircross SUV Hybrid maakt ook op dat vlak indruk met een groot aantal technologieën en diensten. Zo biedt Connect Assist onder meer rechtstreeks contact met hulp- of pechhulpdiensten, en een speciale ë-remote control met de My Citroën app om de auto op afstand te kunnen bedienen. Speciale features voor de plug-in hybrid zijn onder meer het op afstand programmeren van het laadproces en het voorverwarmen of -koelen van het interieur. Het Connect Nav navigatiesysteem is uitgebreid met een functie waarmee makkelijk een laadpunt kan worden gevonden en heeft speciale software die berijders helpt om zo veel en lang mogelijk elektrisch te kunnen rijden via geoptimaliseerde routes.

Snel en gemakkelijk laden
De nieuwe plug-in hybrid van Citroën is op verschillende manieren te laden. Met een 32 A wallbox en de optionele 7,4 kW boordlader neemt het laden minder dan twee uur in beslag. Met een regulier stopcontact laadt de batterij op in maximaal 7 uur, afhankelijk van het type aansluiting. Uitgesteld laden is ook mogelijk: het laadmoment kan eenvoudig worden ingesteld via het multimediasysteem in de auto of de My Citroën app. Het laden wordt extra makkelijk gemaakt met de ergonomisch ontworpen laadaansluiting en de kabel kan eenvoudig worden opgeborgen in de speciale ruimte in de kofferbak.

Vanaf medio juli 2020 in Nederland
De Citroën C5 Aircross SUV Hybrid komt medio juli 2020 naar Nederland en is binnenkort te configureren en te bestellen. Hij wordt leverbaar in verschillende uitvoeringen en krijgt een vanafprijs van € 41.740**, met een netto fiscale bijtelling vanaf € 280** per maand. De prijzen en specificaties van alle uitvoeringen worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.

*) Gemeten volgens de WLTP testmethode. Voorlopige cijfers die nog kunnen wijzigen.

**) Genoemde vanafprijzen van personenauto’s, zijn consumentenadviesprijzen en zijn inclusief BTW, BPM, recyclingsbijdrage, leges en de onvermijdbare kosten rijklaarmaken. Citroën Nederland B.V. behoudt zich het recht voor zonder nadere kennisgeving wijzigingen in uitvoeringen en/of prijzen aan te brengen. Fiscale bijtelling gebaseerd op fiscale waarde van € 40.900 en een inkomstenbelastingpercentage van 37,35%.

– Persbericht