INGESTUURD | “De vergeten aardbeving”

29 DECEMBER 2020 OM 12.15 UUR,

Het gebeurde rond de middag. Een zware aardbeving vond plaats in midden Kroatië.

De steden Petrinja en Sisak, 46 km onder de hoofdstad Zagreb liggen in het epicentrum van de beving. De kracht van de beving 6.4, was ook te voelen in de hoofdstad en werd zelfs geregistreerd in Wenen. Er zijn 7 doden en veel gewonden te betreuren. In een gebied zo groot als de provincie Gelderland zijn veel gebouwen zwaar beschadigd en onbewoonbaar verklaard.

23 MEI 2021 18.00 UUR,

Nederland zit in een lockdown en de zorgen omtrent Corona nemen de overhand in de berichtgevingen. De aardbeving wordt al snel vergeten.

Ook wij, hoewel we denken hulp te kunnen bieden, worden door COVID-19 tegengehouden.

Eind mei 2021 gaan we naar Kroatië en schrokken wat we zagen. Honderden mensen die in containers of oude caravans moeten leven naast hun huis wat op instorten staat. Open gescheurde woningen waar je zo naar binnen kijkt en waar de meubels en het huisraad nog in staan.

Wij willen een humanitair transport organiseren en vinden samenwerking met stichting Dobro Dobrim. We bezoeken met Senad Palic en Radovan Zepec de bewoners.

7 SEPTEMBER 20.00 UUR,

We zijn weer in  Kroatië aangekomen. De volgende dagen gaan we met vrijwilligers het getroffen gebied in. Eigenlijk verwachten we dat er al het een en ander opgeknapt of gerepareerd is. Dat valt tegen. De overheid doet weinig en mensen verzanden in de bureaucratie van vergunningen en  regels. We bezoeken de boerderij van een stoere moeder met twee dochters van middelbare leeftijd. Het zijn vluchtelingen uit Servië die in een oude houten woning wonen. Eromheen wat in elkaar gezakte schuren. De kippen, kalkoenen, eenden en honden en katten lopen vrolijk om ons heen.

In een weiland houden ze ruim 40 schapen. Groenten en fruit worden rondom de gebouwen geproduceerd. Voor eigen gebruik maar ook voor de verkoop. De schapen moeten in de winter naar binnen en Dobro-Dobrim wil een houten stal voor hun gaan bouwen. Een deel van de benodigde materialen liggen er al voor de rest moeten financiële middelen gevonden worden.

…4 OKTOBER 2021 8.00 UUR..!

We gaan aan de slag! De mensen van Dobro-Dobrim staan klaar om met ons een schapenstal te gaan bouwen. De stichting 4WDCARE heeft het ontbrekende gedeelte gefinancierd waardoor die belemmering weg is genomen. We gaan deze “stoere vrouwen” direct helpen zodat zij zelfredzaam hun toekomst kunnen opbouwen.