1. Schaf een goede dashcam aan.
Zeker in een periode waarin meer ongelukken op de weg gebeuren, is het hebben van een dashcam belangrijk; zo voorkom je discussies met de tegenpartij én langdurige procedures met de verzekeraar. Een goede dashcam produceert bij hoge snelheden, slechte weersomstandigheden en in het donker stabiel en duidelijk beeld met HD-kwaliteit. Let er in deze donkere dagen wel op dat je een dashcam hebt met nachtzicht en polarisatiefilter. Die laatste vermindert de schittering en weerspiegeling, bijvoorbeeld bij veel sneeuw of een laagstaande zon. Ook een dashcam met parkeerfunctie, bewegingssensor en een naar achteren gerichte camera kan in de winter voordelen bieden. Het kan zomaar gebeuren dat een chauffeur door gladheid tegen je geparkeerde wagen aan glijdt. De camera gaat dan automatisch aan dankzij geïntegreerde G-sensoren die bewegingen detecteren.
2. Vul de antivriesvloeistof bij.
Op die manier voorkom je dat de motor bevriest. Spoel voorafgaand eerst het koelvloeistofsysteem door. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je auto. Vervang ook meteen de ruitenvloeistof door een antivriesvariant. Zo heb je niet alleen zelf goed zicht op de weg, het zorgt er ook voor dat je dashcam helder beeld kan opnemen.
3. Leg een survival kit in je achterbak.
Mocht je onverhoopt met pech langs de weg komen te staan, dan is het wel zo prettig om comfortabel te kunnen wachten op hulp. Zorg voor een zaklamp, een gevarendriehoek, een EHBO-doos, een fles water, een mueslireep, extra kleren, een deken, handschoenen en een telefoonoplader. In sommige landen is het zelfs verplicht bepaalde veiligheidsartikelen in de auto te hebben. Een overzicht hiervan vind je op de website van de ANWB.
4. Bescherm je auto met een extra waxlaag.
De combinatie van strooizout en sneeuw kan schade veroorzaken aan je deurrubber, je velgen, de carrosserie en de kunststofdelen van je auto. Ook kan bestaande schade sneller gaan roesten. Dit is eenvoudig te voorkomen door een extra laag wax ter bescherming aan te brengen.
5. Zorg dat je banden op orde zijn.
Winterbanden zorgen voor een betere wegligging. Zeker wanneer je op wintersport gaat, is het goed om na te kijken of winterbanden verplicht zijn in je vakantieland. Sommige verzekeraars vergoeden eventuele schade bijvoorbeeld niet wanneer je in de Alpenlanden zonder winterbanden rijdt.
Allard Rustenhoven, Head of European Communications Nextbase, ziet regelmatig dat automobilisten hun auto te laat winterklaar maken: “Veel weggebruikers staan niet op tijd stil bij het klaarmaken van hun auto voor de winterperiode. Het is van groot belang dit wél op tijd te doen om eventuele schade te voorkomen. Mocht je alsnog slachtoffer of veroorzaker zijn van een ongeval, dan is het bewijs voor de verzekeraar in ieder geval gegarandeerd met een goede dashcam. Het is dan wel belangrijk dat de dashcam beschikt over features als nachtvisie en bijvoorbeeld polarisatiefilters, zodat het beeld onder alle omstandigheden goed te gebruiken is.”