‘Vrijdagsmorgens na het ontbijt starten we onze Toyota Land Cruiser en reden richting Frankrijk.

We reden binnendoor over leuke weggetjes en kwamen door dorpjes, waar de tijd even had stilgestaan. In het gebied van Verdun, waar in de Eerste Wereldoorlog veel is gevochten, kwamen we nog veel monumenten en begraafplaatsen tegen.

Rond de klok van twee uur arriveerden we in Joinville bij het hotel ‘La Vinaigrerie’, waar we werden opgewacht door Marc van 4WD Travel, die ons welkom heette en ons de kamer wees, waar we twee nachten zouden slapen. Een prachtige kamer met een marmeren schoorsteenmantel en uitzicht op de rivier.

Rond drie uur was iedereen aanwezig. Het stille erf was omgetoverd tot een waar 4×4-terrein, voorzien van Toyota’s, Land Rovers en een Daihatsu Rocky. Ze stonden daar met z’n allen op het gravel te shinen. Tien auto’s in totaal. We maakten kennis met elkaar en al gauw was het ijs gebroken. Marc heette de groep welkom en deed uitleg over wat er die middag nog op het programma stond.

In colonne reden we wat later naar het oefenterrein en reden om de beurt, onder toeziend oog van Marc, een steile helling op. Regelmatig waren de sperdifferentieels nodig om de helling te bedwingen, waarbij de één na de ander een aanloop moest nemen.

Het oefenterrein was hier en daar erg blubberig, waardoor je door de bochten gleed, erg leuk om daar je 4×4-ervaring te testen en bovendien je 4×4 goed onder controle te krijgen, maar man oh

Man, wat een geweldige uitdagingen.

Rond 18:00 uur keerden we terug bij het hotel en onder het genot van een drankje wisselden we op het terras onze ervaringen uit. Marc vertelde over zijn ervaringen en de 4×4 reizen die hij maakte. Rond 20:00 uur gingen we met de groep eten, waarna eenieder zijn bedje opzocht.

Zaterdagochtend rond 08:00 uur stond er een heerlijk ontbijt voor ons klaar en rond 09:00 uur was het buiten verzamelen geblazen. Er kwam een Jeep Willys het terrein op rijden, waar onze gids uitstapte. Marc stelde hem voor als Daniël, een man van hogere leeftijd, die in mijn ogen op een oude veteraan leek, die de oorlog had meegemaakt. Het programma voor vandaag werd uitgelegd en het Remi-systeem moest worden  toegepast, voordat iemand de verkeerde afslag nam. Ook werden voor diegene die het in zijn 4×4 had, de 24mc bakkies afgesteld naar kanaal 16 (4×4 zoals Marc aangaf), de banden lieten we wat leeglopen op anderhalve bar om betere grip te hebben. We reden in colonne het erf af, dwars door de dorpjes en velden en we kwamen in een erg mooi bos. Marc en Daniël sprongen uit hun 4×4 en bleven staan bij een flinke afdaling, waar we om de beurt doorheen mochten. Voor diegene die nieuw met het 4×4 terrein waren, was er hulp van Marc, die de juiste aanwijzingen gaf. De hele ochtend waren we in het bos bezig met een prachtig parcours vol bochten en diepe gaten, waarbij de lier verscheidene keren werd gebruikt en de blubber je om je oren sloeg.

Wat een belevenis! Iedereen stond met een big smile te kijken!

Aan het begin van de middag was het lunchtijd. We reden een stuk door het veld en kwamen uiteindelijk bij een grote kapschuur terecht met een stuk land ervoor. De stoelen werden uit de auto’s gehaald en Marc toverde een heerlijke lunch tevoorschijn; we hadden reuze trek na zo’n zware ochtend!

Na de lunch reden we met de 4×4 colonne naar een open veld met aan beide kanten bos en heuvels Hier kon je een mooie route stijl omhoog rijden, waar je bovenop de heuvels over het prachtige Franse platteland kon kijken; wat een mooie wereld! Einde middag kwamen we weer bij het hotel terug en na een bord eten was iedereen na zo’n inspannende dag best wel moe…

Zondag na het ontbijt was het verzamelen bij de auto’s. Marc nam het programma van de dag met ons door en eenieder stapte in hun 4×4 op weg naar een nieuw avontuur. Deze prachtige route via Les Chemins Fer en La Petite Swisse, bracht ons over prachtige heuvels en vergezichten en eindigde op het mooie terrein in Montreuille. Hier reden we over prachtige bospaden, waarbij we soms drie keer moesten steken om een bocht te halen zonder een boom mee te nemen. Wat een mooi gebied om hier met je 4×4 te mogen rijden. Uiteindelijk bracht de rit ons bij een grote oprijlaan, waar aan het eind een prachtige boerderij stond , zo wist Marc ons te vertellen en hier gingen we lunchen. We zaten binnen in een serre met uitzicht over de landerijen. Hier stond een grote gedekte tafel voor ons klaar met overheerlijke eigengemaakte Noord-Franse lekkernijen.

Na de lunch was het tijd om de banden weer op spanning te brengen en afscheid te nemen van een ontzettende leuke groep 4×4 rijders. Bedankt voor dit machtig avontuur met een erg kundige reisleider van 4WD Travel!