In de januari-editie van TopGear Magazine deelt de autoredactie traditiegetrouw verschillende awards uit. De deelnemende auto’s zijn onderverdeeld in meerdere categorieën. Een van die categorieën is die van Hete Hatchbacks. Dit keer streden zeven auto’s om de titel van Hot Hatch van het Jaar 2020. Behalve de Toyota GR Yaris zijn dat de Audi S3, Ford Fiesta ST, Honda Civic Type R, Hyundai i30 N, Mercedes-AMG A 45 S en Volkswagen Golf GTI. Desondanks laat het nieuwste lid – de Toyota GR Yaris – de andere deelnemers de hielen zien. TopGear roept de GR Yaris dan ook uit tot hun grote favoriet en daarmee tot Hot Hatch van het Jaar 2020.

Oprecht ontzettend snel

De conclusie van TopGear Magazine is helder: “De Yaris is oprecht ontzettend snel. (…) Hij heeft korte bakverhoudingen, reageert meteen en deelt hardere klappen uit dan je ziet aankomen. (…) Onze Hot Hatch van het Jaar is de Toyota GR Yaris. De GR Yaris grijpt terug naar een tijd dat de rallysport de wereld in zijn greep had en fantastische straatauto’s afwierp. Twee decennia later is dat recept nog steeds relevant.”

Krachtigste 3-cilinder ter wereld

De GR Yaris is na de Toyota GR Supra het tweede sportmodel dat Toyota’s autosportdivisie Toyota GAZOO Racing ontwikkeld heeft. Zijn 1,6-liter turbobenzinemotor is de krachtigste 3-cilinder ter wereld met een vermogen van 192 kW/261 pk en een maximumkoppel van 360 Nm. De GR Yaris is geïnspireerd op Toyota’s deelname aan het World Rally Championship (WRC) en accelereert vanuit stilstand in slechts 5,5 seconden naar 100 km/uur. De topsnelheid is begrensd op 230 km/uur. Met een leeggewicht van 1.280 kilogram heeft de GR Yaris een pk-gewichtsverhouding van 4,9 kg/pk.

De Toyota GR Yaris is leverbaar vanaf 50.495 euro. Voor 2020 is de GR Yaris in Nederland uitverkocht. De exacte beschikbaarheid voor 2021 is nog niet bekend.