Toyota GAZOO Racing (TGR) neemt met twee gloednieuwe teams deel aan de Dakar Rally 2024. Beide nieuwe teams komen in actie met de opgewaardeerde GR DKR Hilux T1+, waarmee Toyota ook in 2022 en 2023 de beroemde rally won. Later in november maakt TGR de volledige samenstelling van het team bekend.

  • Twee volledig nieuwe teams voor Dakar Rally 2024
  • Teams rijden met opgewaardeerde versie van GR DKR Hilux T1+, waarmee Toyota GAZOO Racing de Dakar Rally in 2022 en 2023 won

Lucas Moraes en Armand Monleón
De eerste nieuwe equipe bestaat uit Lucas Moraes en voormalig motorrijder Armand Monleón als bijrijder. Moraes heeft zichzelf bewezen als een van de snelste jonge coureurs in het FIA World Rally-Raid Championship (W2RC) en behaalde vorig jaar de derde plaats in zijn allereerste Dakar Rally.

Lucas Moraes en Armand Monleón

De eerste nieuwe equipe bestaat uit Lucas Moraes en voormalig motorrijder Armand Monleón als bijrijder. Moraes heeft zichzelf bewezen als een van de snelste jonge coureurs in het FIA World Rally-Raid Championship (W2RC) en behaalde vorig jaar de derde plaats in zijn allereerste Dakar Rally.

Nu, als lid van het fabrieksteam van TGR, krijgt Moraes een nieuwe kans om zijn droom na te jagen: het winnen van de Dakar Rally.

De Braziliaan heeft in het verleden al eens van de overwinning geproefd door twee keer de Rally dos Sertoes te winnen. Hij heeft ook drie keer het Braziliaanse nationale kampioenschap gewonnen en twee keer de Zuid-Amerikaanse Mitsubishi-cup

Seth Quintero en Dennis Zenz

De tweede nieuwe rijder voor het team van Toyota GAZOO Racing is de Amerikaan Seth Quintero. Quintero maakte snel naam in de rallywereld door twaalf etappes van de Dakar Rally 2022 te winnen in een licht prototype. De Amerikaan gaat met bijrijder Dennis Zenz van start in de Dakar Rally 2024. Quintero, afkomstig uit San Marcos in Californië, begon op 10-jarige leeftijd te racen met lichte prototypes en won zijn eerste kampioenschap nog voor hij wettelijk oud genoeg was om te rijden.

Quintero en Zenz werden onlangs gekroond tot FIA W2RC-kampioenen in Klasse T3, waarmee ze hun status als aanstormende wereldsterren in de rallysport vestigden.

Updates voor Dakar-winnende GR DKR Hilux T1+

Behalve aan de driver line-up werkt Toyota GAZOO Racing ook aan de verdere verfijning van de Dakar-winnende GR DKR Hilux T1+. Details over de bijgewerkte specificaties van de auto voor 2024 maakt het team binnenkort bekend. De nieuwste evolutie van de auto voldoet aan de nieuwste regels van de FIA. Verder heeft Toyota’s streven om steeds betere auto’s te bouwen via de autosport geleid tot verdere verfijningen aan diverse onderdelen van de auto. Tegelijkertijd kijkt het team naar een duurzame toekomst, waarvan het de details nog niet bekendmaakt.

Voorbereidingen op Dakar Rally 2024

Als onderdeel van de voorbereidingen van het team op de Dakar Rally nemen Quintero en Zenz deel aan de Dubai International Baja. Tijdens dit evenement, dat plaatsvindt van 10 tot 13 november 2023, kan het duo competitieve kilometers maken achter het stuur van de vernieuwde GR DKR Hilux T1+. Lucas en Armand krijgen ook de kans om deel te nemen aan de Baja Qassim in Saoedi-Arabië, tussen 23 en 25 november 2023.

Ronde 1 van het World Rally Raid Championship

De Dakar Rally 2024 is opnieuw de eerste ronde van het W2RC van 2024. Het marathonevenement met twaalf etappes start op 5 januari 2024 in de noordelijke Saoedische stad Alula. Daarvandaan slingert de route zich door het spectaculaire zand van Saoedi-Arabië om vervolgens te finishen in de kuststad Yanbu.

Andrea Carlucci, Vice President, Toyota Motor Europe: “Als ik terugkijk op onze W2RC- en Dakar-reizen, die begonnen met onze toezegging om deel te nemen aan het eerste W2RC-seizoen, kan ik niet anders dan ontzettend trots zijn. We begonnen met een tweejarige verbintenis met één inschrijving en hadden ons nooit kunnen voorstellen welke resultaten we zouden behalen. Dankzij onze GR DKR Hilux T1+, die zeer betrouwbaar en robuust bleek, samen met de vaardigheid en ervaring van Nasser en Mathieu, behaalden we een perfecte reeks resultaten tijdens de eerste twee seizoenen van het W2RC: constructeurstitel, rijderstitel en co-rijderstitel in beide seizoenen. Nu kunnen we bevestigen dat TGR zich blijft inzetten voor het FIA W2RC, te beginnen met de Dakar Rally 2024. Bovendien werken we aan de doelstellingen van het Dakar Future 2026-project, maar meer dan dat vergroten we onze betrokkenheid door twee nieuwe bemanningen aan het team toe te voegen.”