Sonja en Gert Jan reizen de wereld rond in hun 25 jaar oude Land Rover Defender camper, Milady Landy. In november 2023 zijn ze in Saoedi-Arabië aangekomen, een tot voor enkele jaren gesloten land met een enorm rijke historie.

Waar de woestijnen van Saoedi-Arabië en 4WD reizen samenkomen, daar zeg je ‘Dakar in Saudi Arabia’. En het toeval wil dat ze in Saoedi-Arabië zijn, terwijl de Dakar Rally 2024 wordt gereden. Op 2 januari in de avond arriveerden ze bij het basiskamp in Al Ula. Overal is licht, overal geluid en drukte. Ze ruiken uitlaatgassen en proeven woestijnstof, maar vooral hangt er spanning in de lucht. Morgen starten de testritten van de Dakar 2024! We laten Sonja en Gert aan het woord.

Onze eerste dag Dakar 2024

Na een luidruchtige nacht, we slapen onder ons hefdak naast het basiskamp, worden we vroeg wakker van vertrekkende motoren en auto’s. De hele afgelopen nacht hebben we motoren horen starten en aggregaten horen draaien, het is een komen en gaan van mensen en voertuigen. Iedereen is bezig met de komende race.

Al vroeg rijden motoren, auto’s, buggy’s en trucks af en aan. Het basiskamp ligt middenin de woestijn met duinen, rotsen, zand- en steenvlaktes, een ideaal gebied om de voertuigen te testen en wat laatste afstellingen te doen.

Via de Dakar app hebben we de coördinaten en trajecten ontvangen van de testlocaties. Auto’s, buggy’s, motoren, trucks en classics hebben een eigen traject in de woestijn rond Al Ula, waar ze hun testrondjes kunnen rijden. Wij besluiten de trajecten af te rijden om te kijken, of we alvast wat spektakel kunnen meemaken en misschien met wat teams in gesprek kunnen komen. We concentreren ons bij onze gesprekken en interviews op de auto’s, buggy’s en trucks, omdat die het dichtst bij ons overland avontuur staan.

Bestel nu jouw exemplaar van 4WD Magazine en ga op avontuur!