Ford heeft een geur gecreëerd voor diegenen die de prestaties van de nieuwe, volledig elektrische Mustang Mach-E GT willen ervaren, maar toch een voorliefde hebben voor de suggestieve geuren van traditionele benzineauto’s.

In een onderzoek in opdracht van Ford zei een op de vijf bestuurders dat ze de geur van benzine het meest zouden missen bij het overstappen op een elektrisch voertuig, en bijna 70 procent beweerde dat ze de geur van benzine tot op zekere hoogte zouden missen. Benzine was ook een populairdere geur dan wijn en kaas, en had bijna een identieke score als de geur van nieuwe boeken.

De nieuwe geur is ontworpen om deze automobilisten te helpen bij het inluiden van de toekomst van autorijden door middel van hun reukvermogen. In plaats van alleen voor de benzinegeur, is Mach-Eau ontworpen om de neus van iedereen te plezieren; een hoogwaardige geur die rokerige akkoorden, aspecten van rubber en zelfs een ‘dierlijk’ element combineert om een knipoog te geven naar het Mustang-erfgoed.

Hoe de geur is ontstaan
De geur Mach-Eau is gemaakt door het gerenommeerde geuradviesbureau Olfiction, met ingrediënten die elk een specifiek element van het geurverhaal toevoegen. Pia Long, een Associate Perfumer van de British Society of Perfumers, die geuren heeft gecreëerd voor enkele van de bekendste parfummerken, speelde een belangrijke rol bij het ontstaan ervan.

Haar uitgangspunt was kijken welke chemicaliën worden uitgestoten door auto-interieurs, motoren en benzine. Dit omvatte benzaldehyde, een amandelachtige geur die wordt afgegeven door auto-interieurs, en paracresol, dat essentieel is voor het creëren van de rubberachtige geur van banden. Deze werden vermengd met ingrediënten als blauwe gember, lavendel, geranium en sandelhout die metaalachtige, rokerige en meer rubberachtige accenten toevoegden. Er werd ook een ‘dierlijk’ element toegevoegd, dat een indruk geeft van paarden om het Mustang-erfgoed te onderstrepen.

Ford onthulde de geur dit weekend op het Goodwood Festival of Speed, een jaarlijks evenement dat autoliefhebbers van over de hele wereld aantrekt. De geur, die niet te koop is, maakt deel uit van Fords voortdurende missie om mythes rond elektrische auto’s te helpen verdrijven en liefhebbers van traditionele auto’s te overtuigen van het potentieel van elektrische auto’s.

Per slot van rekening beweerde bijna een kwart (24 procent) van de respondenten dat ze de prestaties van benzineauto’s zouden missen als ze de overstap zouden maken, maar de volledig elektrische aandrijving van 487 pk en 860 Nm van de Mach-E GT ondersteunt een nieuw niveau van Ford-rijplezier met een acceleratietijd van 0-100 km/u van slechts 3,7 seconden. Dit zijn getallen waar geen enkele fan van sportieve auto’s zijn neus voor hoeft op te halen.

– Persbericht