De eerste etappe van de Dakar Rally was er meteen een om niet te vergeten. Anja van Loon, Ben en Jan van de Laar kregen een proef van 419 kilometer voor hun kiezen, waarin zowel mens als machine het zwaar kregen te verduren. Anja zat vastberaden achter het stuur en reed kalm over de moeilijke etappe. Erik en Hein hadden een prima dag, in de navigatie test maakten ze een foutje wat flink wat strafpunten kostte, desalniettemin waren ze tevreden en reden ze een goede laatste regularity test.

Ben en Jan waren onder de indruk van hun zusje achter het stuur. “De manier waarop ze reed, heel kalm en vastberaden, verdient bewondering. Het was een enorm uitdagend parcours met smalle paden, zware rotsen en bomen waar we met de truck nauwelijks onderdoor pasten. Het was een eerste etappe om niet te vergeten.”

Waar Anja achter het stuur zat, las Ben de notes voor. “Dat ging bijna vlekkeloos, maar ik maakte een kleine fout die gelukkig snel hersteld was. Daardoor verloren we nauwelijks tijd. Het parcours laat letterlijk zijn sporen na. Onze Iveco zit vol met takken, naalden en schrammen van de bomen die we onderweg tegenkwamen. Toch zijn we trots dat we de finish hebben bereikt zonder technische problemen.”

Ondertussen zijn de monteurs van Team De Rooy alweer druk bezig om de truck klaar te maken voor de 48-uurs stage die morgen staat gepland. “De zon gaat hier nu langzaam onder, maar de monteurs werken hard om de truck in topconditie te krijgen voor morgen. Waar we 48 uur mogen gaan rijden op een etappe van 967 kilometer en we dus ergens in de woestijn moeten overnachten. Op naar morgen!”

Erik en Hein waren vooral blij met de laatste test. “Het is zo moeilijk om in de H4-klasse de gemiddelde snelheid te halen, die ligt zo’n 20 kilometer per uur hoger dan bij de tragere H1- en H2-klasse. In de laatste proef werden we vijfde algemeen en dat is gewoon heel erg knap. Het ging weer prima, we maakten een foutje in de navigatie test en die kost meteen veel punten. De auto is top en we leren snel.”

In tegenstelling tot de reguliere Dakar-deelnemers, heeft de Dakar Classic een soort marathon stage. “Wij slapen gewoon in het bivak, we mogen 1,5 uur sleutelen en dan gaat de auto het parc fermé in. Dus we slapen niet op de proef. Ik ben heel benieuwd hoe dat gaat zijn!”