De nieuwe, volledig elektrische Lexus RZ heeft bij de onafhankelijke veiligheidsbeoordeling van Euro NCAP de maximale score van vijf sterren behaald. De ruime, comfortabele en luxueuze SUV liet uitstekende resultaten zien op alle belangrijke criteria. De score voor zowel de bescherming van volwassenen als kinderen bedroeg 87%. Het resultaat op het gebied van bescherming van kwetsbare verkeersdeelnemers bedroeg 84%. Ook de veiligheidssystemen van de auto werden met 81% als zeer goed beoordeeld.

  • Hoge veiligheidsscores in alle categorieën voor volledig elektrische SUV
  • Lexus Safety System +: ziet gevaar en helpt bestuurder reageren
  • Optimale bescherming: robuuste constructie in combinatie met geavanceerde veiligheidsvoorzieningen

De volledig elektrische Lexus RZ kenmerkt zich door zijn robuuste platform en carrosserie. Daarbij is de batterij in het chassis geïntegreerd. Met 9 airbags is de passieve veiligheid van hoog niveau. Net als andere Lexus-modellen beschikt de RZ bovendien standaard over het Lexus Safety System +, waarin een groot aantal geavanceerde rijassistentiesystemen samenkomt.

Een belangrijk onderdeel van deze nieuwste (derde) generatie van het Lexus Safety System + is het Pre-Collision System (PCS) dat met radar- en cameratechnologie tegemoetkomende voertuigen, inclusief motorfietsen detecteert. In de nacht kan dit systeem nu ook fietsers opmerken. De nieuwe afslag-assistent (Intersection Turn Assist) detecteert bij het afslaan niet alleen tegemoetkomende voertuigen, maar ook overstekende voetgangers. Lane Departure Alert en Lane Tracing Assist zorgen ervoor dat de auto in het midden van de rijbaan blijft. Dit maakt het rijden relaxter, ook omdat deze systemen de bestuurder indien nodig ondersteunen met subtiele stuuracties.

DYNAMISCHE ONDERSTEUNING

Met de Dynamic Radar Cruise Control kan de bestuurder niet alleen de afstand tot voorliggers zelf instellen, maar ook het acceleratieniveau. Daarmee bepaalt de bestuurder hoe snel de RZ optrekt als de voorligger versnelt, bijvoorbeeld in een file. De nieuwe Curve Speed Reduction-functie is ontwikkeld om de snelheid van de Lexus RZ automatisch aan te passen aan de radius van de bocht.

AUTOMATISCHE STOP IN NOODGEVALLEN

De Emergency Driving Stop-functie van de Lexus RZ komt in actie als blijkt dat de bestuurder niet meer in staat is de auto te bedienen, bijvoorbeeld bij een medisch noodgeval. Dit systeem brengt de auto in de rijbaan tot stilstand en waarschuwt medeweggebruikers daarbij met de alarmverlichting. De Driver Monitor kan aan de hand van onder meer de houding achter het stuur, hoofd- en oogbewegingen of gesloten ogen in een vroegtijdig stadium vaststellen of de bestuurder minder goed in staat is de auto te bedienen.

PROACTIVE DRIVING ASSIST & SAFE EXIT ASSIST

Ten slotte is er Proactive Driving Assist. Dit systeem ondersteunt de bestuurder vooral bij lage snelheden in de stad op subtiele wijze, bijvoorbeeld door een veilige afstand tot voorliggers aan te houden en door automatische stuur- en remhulp te bieden bij mogelijk gevaarlijke situaties met voetgangers, fietsers en geparkeerde voertuigen. Ook e-Latch met Safe Exit Assist komt de veiligheid ten goede. e-Latch is hierbij gekoppeld aan Blind Spot Assist, dat fietsers en andere verkeersdeelnemers van achteren ‘ziet’ naderen. Als dat gebeurt wordt het automatisch openen van het portier direct gestopt.