Lexus presenteert op de Japan Mobility Show 2023 nieuwe batterij-elektrische conceptmodellen. Onder het motto ‘Pushing the boundaries of the electrified experience’ (‘De grenzen van de geëlektrificeerde ervaring verleggen’) laat Lexus zien hoe het de mogelijkheden van elektrificatie en nieuwe technologieën optimaal wil benutten om nieuwe mobiliteitservaringen te bieden.

  • Twee volledig elektrische conceptauto’s van Lexus maken werelddebuut tijdens Japan Mobility Show:
    • LF-ZC: concept voor nieuwe batterij-elektrische auto, waarvan productiestart voor 2026 gepland staat
    • LF-ZL: concept voor grote batterij-elektrische SUV die toekomstvisie van Lexus weergeeft
  • Rijplezier dankzij integratie modernste elektrificatietechnologie en software in elektrisch platform van volgende generatie
  • Nieuw Arene-besturingssysteem biedt gepersonaliseerde rijbeleving en uitgebreidere mogelijkheden voor entertainment en connectiviteit
  • Technologie ontwikkeld voor gebruik van bamboe als kenmerkend materiaal, wat recycling van natuurlijke hulpbronnen en ontwikkeling richting een duurzame samenleving stimuleert

De persconferentie van Lexus voor de Japan Mobility Show 2023 is te volgen op https://youtu.be/vSR0umnsCeE

Op de Lexus stand zijn voor het eerst de LF-ZC – een volledig elektrisch conceptmodel van een sedan die in 2026 verschijnt – en de LF-ZL – de visie van Lexus voor een grote, volledig elektrische SUV – te zien.

Lexus is al sinds zijn oprichting in 1989 een pionier en heeft altijd zijn eigen kijk op de conventies in de markt voor premium auto’s om consequent meerwaarde aan zijn klanten te bieden. Lexus is nu een wereldwijd gevestigd luxe lifestylemerk en blijft de uitdaging aangaan van het creëren van auto’s en het bieden van ervaringen die de verwachtingen van de klant overtreffen.

Het doel van Lexus is om tegen 2030 uitsluitend batterij-elektrische auto’s (BEV) te leveren in Europa en tegen 2035 wereldwijd. Daarvoor gaat Lexus een volledig nieuwe modulaire voertuigstructuur introduceren, baanbrekende nieuwe productiemethoden toepassen en het voertuigsoftwareplatform volledig vernieuwen.

FUNCTIONALITEIT EN SCHOONHEID – ZONDER COMPROMIS

De volgende generatie BEV’s van Lexus wordt veelzijdiger doordat Lexus de structurele componenten kleiner en lichter maakt. De auto’s profiteren eveneens van de voortdurende verfijning van de Lexus Driving Signature, het kenmerkende rijgedrag van de modellen van het merk, die samen met de nieuwe elektrificatietechnologie is geëvolueerd. De nieuwe conceptauto’s belichamen het streven van Lexus om BEV’s aan te bieden die zowel functionaliteit als schoonheid bieden – zonder compromis.

De LF-ZC symboliseert het elektrificatietraject van Lexus, met zijn slanke, gestroomlijnde carrosserie, lage zwaartepunt, ruime interieur en emotioneel geladen ontwerp dat functionaliteit en esthetiek combineert en een opwindende rijervaring belooft.

De LF-ZL biedt een kijkje in een toekomst waarin mens en mobiliteit naadloos zijn geïntegreerd in de maatschappij. De auto past de beleving van het rijden nauwkeurig aan de wensen van elke bestuurder afzonderlijk aan. Daarbij baseert de auto zich op aanwijzingen die de bestuurder geeft en de gewoonten die hij heeft. De auto kan gepersonaliseerde suggesties doen om ongeëvenaarde interactie te bevorderen. Dit topmodel van de toekomst moet mensen in staat stellen om het leven te leiden dat zij wensen, terwijl ze een positieve bijdrage leveren aan zowel hun directe leefomgeving als de samenleving als geheel.

Beide conceptauto’s zijn voorzien van een vooruitstrevende, volledig digitale en intelligente cockpit die intuïtieve en snelle toegang biedt tot de essentiële bedieningselementen. De nieuwe software van de Arene OS-interface maakt progressieve functie-updates mogelijk om gelijke tred te houden met de ontwikkeling van veiligheidssystemen en multimediafuncties.

PRESTATIES EN RIJGEDRAG

Bij de ontwikkeling van de volgende generatie BEV’s wil Lexus het rijplezier dat deze modellen bieden vergroten, waardoor de bestuurder zich helemaal één voelt met zijn Lexus. Daarvoor benut Lexus de natuurkundige massatraagheid van BEV’s en combineert dat met de soepel functionerende DIRECT4-vierwielaandrijving (waarmee de huidige RZ 450e al is uitgerust) en het intuïtieve, lineaire gevoel van steer-by-wire.

Terwijl het Arene OS doorontwikkelt, streeft Lexus er ook naar om elke bestuurder een persoonlijke rijervaring te bieden, met de focus op de ideale balans van acceleratie, bochtengedrag en remmen. Het doel is om voor elke klant de ultieme auto te creëren door de synergie van hardware en software.

CARROSSERIE-ONTWERP: ‘PROVOCATIVE SIMPLICITY’

Het designthema, dat Lexus ‘Provocative Simplicity’ noemt, vertegenwoordigt de evolutie van de unieke identiteit van Lexus, met de nadruk op een provocerende uitstraling van een verfijnd en eenvoudig ontwerp. Het designteam gaf prioriteit aan aerodynamica en paste kenmerken en structuren toe die kenmerkend zijn voor BEV’s. Daarmee streefde het naar een boeiende, compacte, solide en lage vorm die een beroep doet op de emoties.

De conceptauto’s hebben een slank silhouet, met een lage motorkap en een naar achter smaller wordende cabine. De opvallend brede achterwielkasten zorgen voor balans tussen aerodynamische prestaties en een sportieve, brede uitstraling.

De vormen van de carrosserie lopen vloeiend over van het front via de flanken van de auto naar de achterbumper en symboliseren een allesomvattende evolutie van functie en design door elektrificatie.

Puur functionele elementen zijn vormgegeven als onderscheidende kenmerken doordat aerodynamische componenten als luchtinlaten en -uitlaten volledig zijn geïntegreerd in het ontwerp. Het resultaat is een uiterlijk dat zowel aerodynamisch functioneel is als interessant om te zien.

VOLLEDIG DIGITALE, INTELLIGENTE COCKPIT

Doordat de inzittenden voorin laag en ver naar voren zitten, hebben zij een gevoel van ruimte in het interieur. De volledig vlakke vloer en het panoramische dak zorgen voor een extra ruimtelijk gevoel in het open interieurontwerp, dat vanaf buiten niet zichtbaar is.

Bedieningsfuncties die gewoonlijk verspreid zijn over een groot deel van de cockpit, zijn verenigd in digitale pads binnen handbereik van de bestuurder. Functies met betrekking tot keuze van de rijmodus, veiligheid en bestuurdersassistentiesystemen (ADAS) bevinden zich op de linkerpad. Comfortfuncties als audio, climate control, telefoon en AI-functies zijn aan de rechterkant gegroepeerd.

Het ‘ogen-op-de-weg’-principe wordt ondersteund door de projectie van informatie op de voorruit, zoals een head-up display. De conceptauto’s zijn ook voorzien van digitale buitenspiegels, zodat de bestuurder zijn aandacht slechts minimaal van de weg hoeft te halen om de situatie rondom de auto waar te nemen.

Een ultrabreed scherm voor de voorpassagier is te gebruiken als open platform voor entertainment en diverse mobiliteitstoepassingen.

BAMBOO CMF CONCEPT

Lexus presenteert op de Japan Mobility Show ook de Bamboo CMF Concept1. Hiermee illustreert Lexus zijn inspanningen om zijn duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG) te realiseren. Daarbij ligt de nadruk op circulair gebruik van grondstoffen, maar wil Lexus klanten ook een nieuwe ervaring bieden op het gebied van verfijnd, luxueus design.

In lijn met de SDG-filosofie van Lexus is bamboe het kenmerkende materiaal in de conceptauto. Het dient als voorbeeld van de toewijding van het merk aan efficiënte recycling van waardevolle natuurlijke grondstoffen. Bamboe combineert snelle groei met blijvende schoonheid. Daarom is bamboe al eeuwenlang hét materiaal voor de Japanse bouw en ambachten.

Bamboe is op diverse manieren in het ontwerp van de Bamboo CMF Concept verwerkt om een nieuw niveau van luxe en schoonheid te realiseren. Bamboevezels en geweven stoffen zijn bijvoorbeeld gebruikt voor decoratieve elementen die ‘spelen’ met het omgevingslicht.

BEV-KENMERKEN VAN VOLGENDE GENERATIE VOOR SUPERIEURE PRESTATIES

Doordat een motorcompartiment overbodig is, hadden de ontwerpers de vrije hand voor zowel aerodynamica als esthetiek. De auto heeft een beoogde luchtweerstandscoëfficiënt (Cd) van minder dan 0,2, mede dankzij de lage neus, die ook zorgt voor ongekend en onbeperkt zicht vanuit de auto.

Lexus streeft voor de volgende generatie BEV’s naar een actieradius die ongeveer twee keer zo groot is als die van de huidige BEV’s. Dat wil het bereiken met prestatiegerichte (prismatische) batterijen en verhoogde efficiëntie. Het doel is om de zorgen van automobilisten over te weinig actieradius weg te nemen.

Verbeterde aerodynamica en gewichtsreductie verhogen de efficiëntie, waardoor de batterij langer meegaat. De platte vorm van de batterij geeft autodesigners een grote flexibiliteit bij het ontwerp. Dat resulteert in een aantrekkelijk design en zorgt ook voor een laag zwaartepunt, wat de rijdynamiek verbetert. Een hogere energiedichtheid is bereikt door de batterijstructuur eenvoudiger en compacter te maken.

GEAVANCEERDE MOGELIJKHEDEN VOOR EEN ECHT GEPERSONALISEERDE AUTO

Het stemherkenningssysteem van de volgende generatie maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om service te bieden die lijkt op de dienstverlening van een attente, servicegerichte assistent die snel reageert op opdrachten en vragen, en ook nuttige suggesties doet. Met zelflerende functies voor software op maat past de auto automatisch de optimale instellingen toe voor elke specifieke bestuurder – elke keer dat die met de auto rijdt.

Het systeem gaat verder dan de conventionele navigatiehulpmiddelen. Het adviseert over de route en de rijmodus, in lijn met de voorkeuren van de bestuurder en op basis van zijn dagelijkse gedrag en zijn stemming van het moment.

Doordat het systeem de rijgegevens opslaat, kan het ook een gepersonaliseerde rijervaring bieden. De AI Butler signaleert niet alleen de persoonlijke kenmerken van de bestuurder(s), hij herkent ook specifieke voorkeuren waarvan de desbetreffende bestuurder zich misschien niet eens bewust is.

Toepassing van het nieuwe Arene OS zal een ongekende impact hebben op de rijdynamiek. In een auto kan het rijeigenschappen, geluiden en trillingen van heel andere auto’s nabootsen – daardoor kan de bestuurder de rijbeleving afstemmen op zijn persoonlijke voorkeur.

De combinatie van steer-by-wire en over-the-air (OTA) software-updates maakt het mogelijk om instellingen vanuit de virtuele ruimte naar de echte wereld over te brengen. Klanten kunnen via de steer-by-wire-technologie in hun eigen auto deelnemen aan e-sports en vervolgens hun voorkeursinstellingen via OTA overnemen om ze in de praktijk óók te ervaren.

NIEUWE MODULAIRE STRUCTUUR

De volgende generatie BEV’s van Lexus krijgt een nieuwe modulaire structuur, waarmee de carrosserie uit drie delen is opgebouwd: voor, midden en achter. Dit is mogelijk dankzij ‘gigacasting’, een proces dat een veel grotere vormvrijheid biedt. Verder vergroot de integratie van componenten de carrosseriestijfheid. Dat draagt bij aan de dynamiek van de auto.

Door de batterij in de middensectie te plaatsen hebben het gewicht en de afmetingen van de batterij geen structureel effect op de voor- en achtersectie. Het maakt ook eenvoudige integratie van ontwikkelingen in de batterijtechnologie mogelijk. Dat helpt toekomstige ontwikkelingen te versnellen.

Het productieproces maakt gebruik van een zichzelf voortbewegende assemblagelijn die het mogelijk maakt dat de auto’s zelfstandig door elke productiefase bewegen. De auto kan zichzelf besturen zodra die is voorzien van accu, motor, wielen en draadloze terminalcomponenten. Het elimineren van transportbanden uit de productielijn maakt een flexibelere indeling van fabrieken mogelijk, verkort de doorlooptijd voor massaproductie en bespaart investeringskosten.

CONCEPTAUTO LF-ZL VERWIJST NAAR POTENTIEEL TOEKOMSTIGE PREMIUM BEV’S

De LF-ZL is een voorloper van een toekomstig vlaggenschipmodel van Lexus, dat een meer dan premium eigendomservaring biedt die verder gaat dan de auto. Dat is gebaseerd op de innovaties in de architectuur van de BEV’s van de volgende generatie en op de softwareontwikkelingen van het nieuwe Arene-besturingssysteem. Het interieur van de LF-ZL is ruim en heeft een ontspannen sfeer dankzij de vrijheid die de ontwerpers van BEV’s hebben op het gebied van interieurruimte en indeling. Er is gebruikgemaakt van technologie om de traditionele Omotenashi-functies nog geavanceerder te maken en te zorgen voor een nog aangenamere ervaring in de auto.

Door alle mogelijkheden van Arene OS te benutten, werkt Lexus aan een geavanceerde informatie-integratie die de behoeften van de bestuurder leert kennen en erop anticipeert. Dat resulteert in een gepersonaliseerde mobiliteitservaring. Het heeft ook meerwaarde door de interactie met de maatschappelijke infrastructuur en dienstverleners. Via Interactive Reality in Motion2 werken sensoren in de auto samen met digitale informatie uit de omgeving van de auto. Wanneer de bestuurder bijvoorbeeld onderweg naar een object of interessante locatie wijst, geeft de display in de auto onmiddellijk (gesproken) informatie, wat de interactie tussen mensen en auto verbetert.

Big Data wordt gebruikt om het laadproces en de stroomvoorziening te beheren, zodat de auto – zodra die is geparkeerd – kan worden aangesloten op een netwerk en een integraal onderdeel wordt van de lokale infrastructuur. Dit maakt naadloze integratie van de auto in het leven van zijn eigenaar mogelijk.

SPECIFICATIES LF-ZC3

Lengte: 4.750 mm

Breedte: 1.880 mm

Hoogte: 1.390 mm

Wielbasis: 2.890 mm

Luchtweerstandscoëfficiënt: minder dan 0,2 (doelstelling)

SPECIFICATIES LF-ZL

Lengte: 5.300 mm

Breedte: 2.200 mm

Hoogte: 1.700 mm

Wielbasis: 3.350 mm