De RX 400h was in 2005 de eerste SUV met zelfopladende hybride-technologie. Hij beschikte over een 3,3-liter V6 benzinemotor, twee elektromotoren en een relatief licht 288V-batterijpakket. Met de zeker voor die tijd zeer geavanceerde aandrijflijn was de RX 400h goed voor een gemiddeld verbruik van 8,1 l/100 km. Daarmee was hij 33% zuiniger dan de RX 300 met alleen een benzinemotor. In de stad kon de verbruikswinst zelfs oplopen tot 67%. Lexus heeft samen met Toyota meer dan 24.000 geregistreerde patenten voor zelfopladende hybrides en EV-technologie. 

VIERDE GENERATIE

De hybridetechnologie van de RX 400h heeft zich als uitermate soepel en betrouwbaar bewezen. Dat heeft Lexus niet weerhouden van verdere verfijning. Inmiddels maken de Hybride-modellen van Lexus, waaronder de UX 250h gebruik van de vierde generatie hybride techniek. 

DE STILLE KRACHT VAN ELEKTROMOTOREN

Lexus staat bekend om ‘Kaizen’, ofwel het continu verbeteren van elk onderdeel van een auto. Uiteraard is de focus daarbij ook gericht op de elektromotoren van de zelfopladende hybride-aandrijflijn. Sinds de RX 400h heeft Lexus daarbij belangrijke stappen gezet. Zo zijn de elektromotoren van nu nog maar half zo groot als in 2005. Ondanks de compacte afmetingen is hun vermogensoutput met maar liefst 200% toegenomen. De uiteindelijke efficiencysprong komt daarmee op 400%. Dat betekent onder meer dat de Lexus hybrides van nu nog meer gebruik kunnen maken van de EV-modus, waarmee de auto zich fluisterstil voortbeweegt zonder daarbij schadelijke stoffen uit te stoten. Een UX 250h kan bijvoorbeeld ruim 50% van de tijd elektrisch aangedreven rijden.

EXTRA EFFICIENCY TOT IN DETAIL

Ook op andere fronten is de vierde generatie van Lexus hybride-technologie ‘next level’. Zo is Lexus er bij de UX 250h in geslaagd om de hybridetransaxle, die zowel de elektromotor als de verbrandingsmotor aanstuurt, uitermate compact vorm te geven én het gewicht ervan te beperken. Kaizen heeft er ook toe geleid dat wrijvingsverliezen in dit systeem met 25% zijn teruggebracht. Overigens zorgen de compacte afmetingen en het lage gewicht van de transaxle in de UX 250h ook voor een praktische bijvangst: een opvallend kleine draaicirkel. Zelfs de Power Control Unit, die zich boven de transaxle bevindt, is verder verbeterd. Ten opzichte van de eerste PCU’s is hij 50% lichter en zijn de energieverliezen met 80% teruggebracht. En hij is aanzienlijk stiller dan zijn voorgangers. En dat is niet toevallig: Lexus werkt ook continu aan het optimaliseren van het (akoestische) comfort van zijn modellen.

– Persbericht

Lexus