Met de ID.4 breidt Volkswagen het programma uit met een volledig elektrisch aangedreven auto in het grootste segment wereldwijd: dat van de compacte SUV. De auto gaat gebouwd en verkocht worden in Europa, China en later ook in de VS. Klaus Zyciora kent het karakter van de ID.4 als geen ander; het Hoofd Design van de Volkswagen Groep tekende samen met zijn team voor het ontwerp van de auto.

Elektrische designevolutie“De ID.4 markeert een elektrische designevolutie,” verklaart Zyciora. “Zijn exterieurontwerp is clean, vloeiend en krachtig, hij oogt sterk en straalt op een nieuwe manier zelfvertrouwen uit. Dat is mede te danken aan de naadloze, aerodynamisch stijl van onze ID.-family, die we met de ID.4 voor het eerst hebben doorgetrokken naar het SUV-segment. Dat betekent dat subtiele, zachte overgangen worden afgewisseld door scherpe, duidelijke lijnen. Het design oogt alsof het door de wind zelf is gevormd. Tegelijkertijd is de moderne uitstraling van de ID.4 af te lezen aan de karakteristieke koplampen en de herkenbare lichtsignatuur daartussen.”

Een goed design moet tevens functioneel zijn. In een elektrische auto is luchtweerstand allesbepalend voor de actieradius. “De elektrische designevolutie van de ID.4 betekent ook dat we ons zeer nadrukkelijk op de aerodynamica hebben gefocust,” licht het hoofd van Volkswagen Design toe. De ID.4 noteert een uitstekende luchtweerstandscoëfficiëntwaarde van 0,28. De belangrijkste factor in dit verband is de vloeiende basisvorm van de carrosserie en het passagierscompartiment, dat zich nadrukkelijk naar achteren toe uitstrekt. Deze benadering wordt aangevuld door tal van nauwkeurig ontwikkelde accenten. De behuizing van de achterlichtclusters bijvoorbeeld zorgt er samen met de grote dakspoiler voor dat de luchtstroom netjes wordt gescheiden.

Als onderdeel van de ‘Transform 2025+’ strategie investeert het merk Volkswagen tot 2024 11 miljard euro in elektromobiliteit. De ID.4 – Volkswagen’s eerste elektrische SUV – is na de ID.3 het tweede model dat op het nieuwe MEB-platform staat. Dit platform is uitsluitend voor elektrische aandrijflijnen ontwikkeld en waarborgt een zeer ruim interieur vanwege het compacte ontwerp van de elektrische aandrijving. Dankzij de lage luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28 en het schaalbare batterijsysteem is een actieradius van meer dan 500 kilometer* (WLTP) met de ID.4 mogelijk.

De nieuwe SUV wordt in eerste instantie geïntroduceerd met achterwielaandrijving; een elektrische vierwielaangedreven variant volgt in een later stadium. De hoogspanningsaccu bevindt zich in de sandwich-design bodem voor een zo laag mogelijk zwaartepunt, ten gunste van de rijdynamiek en een zeer uitgebalanceerde aslastverdeling.

– Persbericht