Omdat de effecten van de pandemie op veel plaatsen nog steeds voelbaar zijn, zal dit jaar de Essen Motor Show plaatsvinden als een ‘Limited Edition’ en zonder de motorsportarena. Maar klein kan dit event niet worden genoemd: het PS-festival neemt maar liefst acht hallen in beslag en het enthousiasme onder de exposanten en bezoekers is groot na de gedwongen pauze door de pandemie in het afgelopen jaar. Benzine of elektrisch: “De Essen Motor Show laat zien hoe belangrijk de auto is, nu en in de toekomst. Auto’s brengen ons namelijk niet alleen van A naar B, maar geven plezier en inspireren hun bestuurders ongeacht de aandrijving”, omschrijft Oliver P. Kuhrt, directeur van Messe Essen, de kerngedachte van de Essen Motor Show. 

Voor het eerst E-sports op de EMS 

Autoliefhebbers komen in Essen een hele reeks van hun favoriete merken tegen. Daaronder bevinden zich onder andere de ADAC Motorsport, Borbet, Continental, Genesis, Hyundai, H&R speciale veren, de Mercedes Fan-World en Wheelpros Europe. Er zijn ook bekende tuners zoals Mareike Fox, JP Performance, Prior Design en Sidney Industries. Geïnteresseerden kunnen een volledig overzicht van de exposanten vinden op www.essen-motorshow.de. Voor het eerst presenteert de Essen Motor Show ook het thema E-sports: op de stand van de Motorsport-Simulation RaceRoom in hal 3 kunnen bezoekers plaatsnemen in de racestoel en zich laten meeslepen door de snelheid. De simulatie omvat bekende raceseries, legendarische racewagens en wereldberoemde circuits. 

Misschien (nog) niet legendarisch maar zeker een hype is de tuningXperience in hal 5. Ongeveer 100 particuliere eigenaren presenteren in de speciale show hun liefdevol getunede voertuigen, die tot de paradepaardjes van de Europese scène behoren. De bandbreedte reikt van standaard voertuigen voor dagelijks gebruik en stoere motorsportboliden tot pure showcars. Naast bekende modellen omvat de line-up van de show ook zeldzame exemplaren zoals Barkas B1000, Lada 2103, Polski Fiat 126p, VW Brasilia en meerdere voertuigen van Tesla. Kampeerfans worden verrast met een Audi A7 Competition, met een opgebouwde daktent. 

Duurzame mobiliteit op de Essen Motor Show 

Gaat niet? Bestaat niet op de Essen Motor Show. Hoewel benzineauto’s nog steeds de boventoon voeren, groeit de belangstelling voor voertuigen met duurzame aandrijving. In hal 3 presenteert de mobiliteitsdienstverlener Next eShare.one een selectie van de huidige seriemodellen elektrische auto’s, hybride auto’s en waterstofauto’s. Pronkstuk van de presentatie is onder andere het eerste beursoptreden van een Tesla Model Y en een Ford Mustang Mach-E. 

Tuners zijn geen racers 

Ongeacht de aandrijving geldt op de EMS: tunes zijn geen racers. Deze gedachte wordt ook gedeeld door Klaus Stadler, exposant en oprichter van de Mustang Owners Club: “Wie zoveel energie, liefde en geld in zijn auto stopt zoals de exposanten op de Essen Motor Show, komt nooit op het idee om met deze auto mee te doen aan illegale racewedstrijden. Het risico voor jezelf, anderen en het voertuig is veel te groot.” SAFE! in hal 7, die in Essen z’n nieuwe reclamevoertuig onthult. Daarbij gaat het traditiegetrouw om een getunede sportwagen in een politielook. 

De Essen Motor Show is ook verplichte kost voor klassiek-connaisseurs: in de Classic & Prestige Salon van de organisator S.I.H.A. in hal 1 en 2 presenteren handelaren prachtige klassieke auto’s voor de verkoop, waaronder veel sport- en raceauto’s. De focus van Duitslands oudste verkoopsalon van klassiekers ligt van oudsher ook op verschillende speciale shows voor jubilea in de automobielsector. 

Voor de motorshow van Essen is de dan geldende coronabeschermingsverordening van de deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen van kracht, waarbij momenteel een 3G-regel en mondkapjesplicht van toepassing zijn. Om lange rijen te vermijden, worden tickets uitsluitend online verkocht op www.essen-motorshow.de.