De topversie van de Range Rover Velar-reeks is ontwikkeld door Land Rover Special Vehicle Operations en wordt aangedreven door de 5,0-liter V8 Supercharged benzinemotor. De auto is voorzien van een aantal unieke designkenmerken en om de exclusiviteit te waarborgen, is deze unieke uitvoering slechts één jaar leverbaar.

De Range Rover Velar werd in 2018 tijdens de World Car Awards verkozen tot World Car Design of the Year. Na de Range Rover SVAutobiography Dynamic uit 2017 is de Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition het tweede model dat de begeerlijke naam SVAutobiography Dynamic mag dragen.

Karakter van een sportauto

Met zijn supercharged V8-motor accelereert de krachtigste Velar in slechts 4,5 seconden vanuit stilstand naar 100 km/uur. Hij is in staat 274 km/uur te halen terwijl de inzittenden genieten van de traditionele afwerking en het comfort, die kenmerkend zijn voor Range Rover. De SVAutobiography Dynamic Edition is verder voorzien van krachtigere remmen, verder verbeterde wielophanging en speciaal voor deze uitvoering ontwikkelde afstellingen voor alles – van de aandrijflijn tot aan de veiligheidssystemen. Hierdoor heeft de Velar SVAutobiography Dynamic Edition het karakter van een sportauto met de praktische (terrein)kwaliteiten van een luxueuze midsize SUV.

Michael van der Sande, Managing Director, Land Rover Special Vehicle Operations, zegt: “Developing the Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition is the kind of task Special Vehicle Operations was made for. The challenge here was to increase performance without compromising the composure, capability and refinement inherent in Range Rover Velar. We’ve done this and, in the process, created an SUV that strikes a brilliant balance between go-anywhere practicality, dynamic performance and relaxing comfort – it truly is an SUV for any occasion.”

Unieke designkenmerken

De krachtige, nieuwe uitvoering onderscheidt zich door diverse unieke designkenmerken, die de auto een zeer dynamische uitstraling geven. Daarbij blijven de perfect uitgebalanceerde proporties en het kenmerkende silhouet van de Velar behouden.

Range Rover voorziet de meermaals onderscheiden midsize SUV van een nieuwe voorbumper met grotere luchtinlaten om de V8 Supercharged-motor en het verbeterde remsysteem optimaal te koelen. Een nieuwe grille, sportieve sideskirts en een nieuw ontworpen achterbumper met vier geïntegreerde uitlaten maken het uiterlijk van de Velar SVAutobiography Dynamic Edition compleet. Deze uiterlijke aanpassingen zorgen er in combinatie met de beschermplaat onder de transmissietunnel voor dat de snelste Velar minder luchtweerstand heeft.

Exclusieve carrosseriekleur Satin Byron Blue

Zelfs de kenmerkende Range Rover-letters op de motorkap en de achterzijde zijn aangepast. De metalen delen van de tweedelige letters kregen een geribbelde afwerking, waardoor het beeldmerk een exclusieve uitstraling krijgt. De SVAutobiography Dynamic Edition is de enige Velar-variant die verkrijgbaar is in Satin Byron Blue: een exclusieve carrosseriekleur van Special Operations’ Premium Pallette. Alle versies zijn standaard voorzien van de contrasterende dakkleur Narvik Black.

Gerry McGovern, Chief Design Officer, Land Rover, zegt: “Our continued evolution is driven by a relentless focus on creating highly desirable vehicles our customers will love for life. The new Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition amplifies the highly desirable nature of the 2018 World Car Design winner by introducing a compelling combination of heightened performance and luxury.”

Lichtmetalen 21-inchwielen standaard

De kenmerkende, gesmede lichtmetalen wielen hinten ook naar het krachtige potentieel van de Velar. De lichtgewicht 21-inchwielen wegen hetzelfde als de 20-inchwielen van de standaardversies. Klanten kunnen optioneel ook kiezen voor lichtmetalen 22-inchwielen met een exclusieve afwerking in Silver Sparkle, met een gepolijste velgrand – een unieke vorm van personalisatie.

De grotere wielen ondersteunen het dynamische karakter van de SVAutobiography Dynamic Edition. Ze zijn voorzien van banden die meer grip bieden en bieden ook ruimte aan grotere remschijven. De remschijven (vóór 395 mm, achter 396 mm) bestaan uit twee delen om gewicht te besparen. Het innovatieve design voert de warmte efficiënter af om het hoofd te bieden aan de grotere krachten die optreden tijdens hard remmen tijdens sportief rijgedrag. Rode remklauwen met vier zuigers en het Land Rover-beeldmerk benadrukken de extra stopkracht. Hoogglanszwarte remklauwen zijn optioneel verkrijgbaar voor een discretere uitstraling.

Geperforeerde Windsor-lederen bekleding

Het luxueuze interieur is voorzien van een zorgvuldig gekozen combinatie van afwerking en bekleding. De geperforeerde en dubbel doorgestikte Windsor-lederen bekleding is uniek voor de SVAutobiography Dynamic Edition en versterkt het gevoel van luxe. Klanten kunnen kiezen uit vier kleurencombinaties (Ebony, Cirrus, Vintage Tan en Pimento). De SVAutobiography Dynamic Edition is standaard uitgerust met twintigvoudig verstelbare voorstoelen met zowel ventilatie- als verwarmingsfunctie. Ook massage- en geheugenfuncties zijn standaard.

Het sportieve karakter wordt in het interieur versterkt door het unieke sportstuur, met een speciaal vormgegeven stuurwielrand en aluminium schakelpeddels. De kenmerkende transmissiedraaiknop en de fysieke draaiknoppen van het geïntegreerde Touch Pro Duo-infotainmentsysteem zijn voorzien van een geribbelde afwerking. Met het optionele carbonfiber interieurpakket wordt het sportieve gevoel versterkt door moderne koolstofvezel interieurdetails; sportpedalen en instaplijsten met het Range Rover-beeldmerk completeren de uitstraling.

De Special Vehicle-kenmerken komen ook terug in de 12,3-inch Interactive Driver Display, die op het startscherm unieke ‘digitaal geribbelde’ meters toont; die geven het idee dat ook het digitale systeem van de SVAutobiography Dynamic Edition met de hand afgewerkt is. De aandacht voor digitale details komt ook terug in de elektronica die het dynamische karakter van de Velar ondersteunen.

Meer dan 63.900 uur ontwikkelingswerk

De vierwielaandrijving, het Active Rear Locking Differential, de automatische achttrapstransmissie, de besturing en de luchtvering zijn allemaal nog verder verfijnd en specifiek voor de SVAutobiography Dynamic Edition doorontwikkeld voor een optimale, dynamische rijbeleving. De ingenieurs van Land Rover Special Vehicle Operations staken meer dan 63.900 uur in de fijnafstelling om de respons en het rij- en weggedrag te optimaliseren.

Stuart Adlard, SV Senior Vehicle Engineering Manager, Land Rover, zegt: “The Velar SVAutobiography Dynamic Edition retains the all-terrain capability and comfort customers expect from a Range Rover, with an even more rewarding and engaging driving experience. The result is a composed and luxurious SUV that looks, sounds and feels unique.”

Dynamisch rijgedrag benadrukken

Special Vehicle Operations heeft zich voor de Velar SVAutobiography Dynamic Edition gefocust op het verder verbreden van de dynamische capaciteiten en het verhogen van de prestaties, terwijl de vermaarde terreincapaciteiten van Land Rover behouden blijven. Behalve de ingrijpende software-aanpassingen zorgen verbeterde stabilisatorstangen voor minder overhellen van de carrosserie in snel genomen bochten. Aanpassingen aan het Continuously Variable Dampers-systeem in combinatie met stevigere luchtvering leveren de perfecte balans tussen controle en comfort.

De vierwielaandrijving is opgewaardeerd met een nieuwe tussenbak die de grotere kracht van de 5,0-liter V8 Supercharged-motor aankan. Het geavanceerde Intelligent Driveline Dynamics-systeem verdeelt zeer precies en onmerkbaar het motorkoppel over de wielen, afhankelijk van wat de situatie vereist. De aandrijflijn kan, als de situatie daarom vraagt, het volledige vermogen naar de achterwielen sturen.

Tot de standaarduitrusting behoort ook de snelheidsafhankelijke Electric Power Assisted Steering, waarmee de SUV moeiteloos stuurt tijdens het inparkeren en precieze feedback geeft op hogere snelheden. De Dynamic-modus van de Velar is verbeterd om het stuurgedrag, de wielophanging en de transmissie af te stemmen op enthousiast, dynamisch rijgedrag.

Speciaal uitlaatsysteem

Het unieke karakter van de Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition wordt nog eens versterkt door het speciale uitlaatsysteem. Dit Variable Active Exhaust System bevat vlinderkleptechnologie die het kenmerkende V8-geluid optimaliseert, afhankelijk van de rijomstandigheden. Het bijzondere uitlaatsysteem is 7,1 kilogram lichter dan het standaardsysteem en de verbeterde gasstroom draagt bij aan het vermogen van dit vlaggenschip.

De Velar SVAutobiography heeft een uniek motorgeluid dat met enkele andere SUV te vergelijken is. Maar de meest op de berijder gerichte uitvoering is nog steeds een zeer praktische SUV, die dankzij de in de verhouding 40:20:40 neerklapbare achterbank geschikt is voor allerlei bagage. Dankzij de 82 liter grote benzinetank heeft hij in de praktijk een actieradius van minimaal 483 kilometer.

De nieuwe Range Rover Velar SVAutobiography Dynamic Edition is verkrijgbaar in zes exterieurkleuren: Firenze Red, Santorini Black, Corris Grey, Fuji White, Indus Silver en op speciaal verzoek: Satin Byron Blue. De Velar SVAutobiography Dynamic Edition is verkrijgbaar vanaf € 171.760,-.

– Persbericht