Kia Corporation heeft vandaag alle details vrijgegeven van de EV9, de eerste elektrische SUV van het merk met drie volwaardige zitrijen. Het nieuwe topmodel van Kia is het toonbeeld van nieuwe denkwijzen, innovatief design en state-of-the-art technologie, en speelt daarmee een grote rol in de transformatie van het merk naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen in het tijdperk van elektrificatie.

Ook de EV9 is gebaseerd op het baanbrekende Electric Global Modular Platform (E-GMP) dat garant staat voor hoge prestaties en een verwacht elektrisch bereik van meer dan 541 km1 volgens WLTP. Dankzij de ultrasnelle 800V-oplaadtechnologie kan in ongeveer 15 minuten2 zo’n 239 kilometer bereik worden bijgeladen.

Tot het arsenaal aan assistentiesystemen behoort onder meer de Highway Driving Pilot (HDP)3 die beschikbaar komt voor de GT-Line. Dit maakt voorwaardelijk autonoom rijden level 3 mogelijk, echter is de Nederlandse wet- en regelgeving nog niet toegepast op daadwerkelijk gebruik van Highway Driving Pilot. De EV9 is óók het eerste model dat is gekoppeld aan de Kia Connect Store, waarmee EV-rijders toekomstige features en updates op elk moment Over-the-Air kunnen upgraden.

Ho Sung Song, President en CEO van Kia Corporation: “De Kia EV9 overstijgt alle aspecten van het traditionele SUV-denken en staat voor het allerbeste dat wij te bieden hebben als het gaat om design en technologie. De EV9 is gemaakt om aan de behoeften van alle gezinsleden te voldoen en vormt ook een speerpunt van onze snelle transitie naar een aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen. Dit niet alleen door zijn geavanceerde EV-architectuur, maar ook door de talrijke gerecyclede en duurzame materialen die we in deze Kia toepassen.”

Kia heeft vandaag een video van de EV9 vrijgegeven met meer informatie over het nieuwe model. De voorverkoop van de EV9 start in het begin van het tweede kwartaal van 2023 in Korea en naar verwachting in de tweede helft van 2023 voor de Nederlandse line-up.

Design: nieuwe vormgeving van de gebruikerservaring van een SUV

Het design van de EV9 is het resultaat van de nieuwe ‘Opposites United’ ontwerptaal van het merk, en bevat een uniek evenwicht tussen natuurlijke en moderne elementen. De ‘Bold for Nature’ designpijler, die is geïnspireerd door de combinatie van elementen uit de natuurlijke en materiële wereld, heeft een centrale rol gespeeld bij het ontwerpen van de volledig elektrische SUV.

Het exterieur van de Kia EV9 is gedurfd vormgegeven en straalt tegelijkertijd een serene, eigentijdse kalmte uit die past bij een geavanceerde elektrische auto in een nieuw tijdperk van duurzame mobiliteit. De SUV heeft een wielbasis van 3.100 mm en is verkrijgbaar met 21-inch, 20-inch of 19-inch grote wielen. De Kia EV9 heeft een totale lengte van 5.010 mm, een breedte van 1.980 mm en een hoogte van 1.7554 mm.

De voorkant van de EV9 straalt met zijn heldere lijnen en oppervlakken vertrouwen, helderheid en rust uit. De kenmerkende Digital Tiger Face wordt geaccentueerd door de verticale Matrix LED-koplampen, voor een visionaire en futuristische look. De Star Map LED-dagrijverlichting zorgt voor een nieuwe lichtbeleving met lichtpatronen die op termijn ook terug te vinden zijn in toekomstige Kia EV-modellen.

Kia biedt de EV9 aan in twee uitvoeringen, waaronder de GT-Line met een uniek exterieurdesign. De voor- en achterbumpers, wielen en roofrails van dit model zijn uitgevoerd in opvallende zwarte kleuren, voor een nog assertievere look. De GT-Line is ook voorzien van een speciale versie van de ‘Digital Pattern Lighting Grill’5 die extra dynamiek en verfijning toevoegt aan het toch al indrukwekkende ontwerp.

Het opvallende design van de EV9 resulteert ook in een indrukwekkende aerodynamica, met een luchtweerstandscoëfficiënt van 0,28. Dit is bereikt door de implementatie van verschillende geavanceerde functies, waaronder de allereerste 3D onderplaat van Kia, aerodynamische wielen en innovatieve luchtopeningen in de voorbumper. Deze elementen werken naadloos samen om de luchtweerstand te verlagen en de prestaties te maximaliseren.

Het flexibele interieur van de Kia EV9 maakt een scala aan stoelopstellingen mogelijk om aan uiteenlopende wensen te voldoen. De elektrische Kia is verkrijgbaar met zeven of zes zitplaatsen. De voorstoelen zijn voorzien van een relaxfunctie voor optimaal gebruiksgemak tijdens het laden of rijden. Optioneel voor de GT-Line is de EV9 uit te voeren met 6 zitplaatsen, waarbij de stoelen op de tweede rij 180-graden kunnen draaien. De derde zitrij biedt bekerhouders en oplaadmogelijkheden voor mobiele apparaten.

Duurzaamheid: nieuwe normen voor verantwoorde mobiliteit

De strategische keuze van Kia om leider te worden op het gebied van duurzame mobiliteit en het streven van de onderneming om tegen 2045 CO2-neutraal te zijn, omhelst meer dan alleen het aanbieden van emissievrij rijdende auto’s. Het gaat hierbij onder meer ook om materiaalgebruik en de EV9 is daar een goed voorbeeld van met zijn milieuvriendelijke materialen die worden toegepast om nieuwe normen te stellen op het gebied van duurzame mobiliteit.

De Kia EV9 markeert een mijlpaal voor het merk op dit gebied omdat dit het eerste model is dat ontwikkeld is volgens de drieledige Design Sustainability Strategy. Deze strategie is onder meer gericht op het uitfaseren van natuurlijk leder en het infaseren van de toepassing van biomaterialen zoals maïs, suikerriet en natuurlijk oliën. Kia wil het aandeel van gerecycled plastic in haar modellen tegen 2030 hebben verhoogd tot 20 procent.

Het kleurenpalet van de EV9 is geïnspireerd op de vier kernelementen van de natuur: licht, lucht, aarde en water, om een verbinding met de schoonheid ervan tot stand te brengen en deze te versmelten met het design van de EV9.

Het interieur van de EV9 is verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties met tinten die variëren van licht modern grijs tot elegant natuurlijk, of juist sportief voor de GT-Line.

Elektrische aandrijflijn: hoge prestaties, groot bereik en ultrasnel laden

De EV9 biedt een brede keuze aan aandrijflijnconfiguraties op basis van het Electric Global Modular Platform (E-GMP) en is voorzien van accutechnologie van de vierde generatie. Voor de Nederlandse markt is een Long Range variant leverbaar als RWD en AWD, beide uitgerust met een 99,8 kWh batterijpakket.

De RWD Long Range heeft een 150 kW / 350 Nm sterke elektromotor, waarmee de SUV in 9,4 seconden van 0 naar 100 km/u kan accelereren (voorlopig cijfer).

De AWD-variant is uitgerust met twee elektromotoren die samen een totaal vermogen van 283 kW en een gecombineerd koppel van 600 Nm genereren. Deze krachtige combinatie stelt de SUV in staat om in slechts 6,0 seconden van 0 naar 100 km/u te accelereren.

De holistische benadering van Kia bij het ontwikkelen van de elektrische aandrijflijn van de EV9 heeft ervoor gezorgd dat de hoge prestaties van de SUV worden gecombineerd met een grote actieradius. Dit stelt EV9-rijders in staat om zo veel mogelijk tijd op de weg door te brengen en zo min mogelijk bij laadstations. De RWD Long Range-versie met 19-inch heeft naar verwachting een bereik van meer dan 541 km volgens WLTP. Dankzij de ultrasnelle 800V-oplaadtechnologie kan in ongeveer 15 minuten6 zo’n 239 kilometer bereik worden bijgeladen.