Hoor je off-road, dan denk je waarschijnlijk aan zwaar geprepareerde Bronco’s en Wranglers. Zo complex hoeft het niet te zijn, je kunt gewoon met je crossover het bos in duiken. De Opel Grandland X is bijvoorbeeld meer dan geschikt om modder te happen. Hier een aantal tips als je met deze auto je grenzen wil verleggen.
Beste in zijn klasse
De Opel Grandland X (2017-2021) is stiekem een degelijke auto om mee off-road te gaan. Daar is Opel zelf behoorlijk trots op. De praktische crossover werd in 2018 door de lezers van het Off Road & SUV Magazin uitgeroepen tot de beste voorwielaangedreven SUV. De Grandland X versloeg elf tegenstanders om met de titel aan de haal te gaan. De vijfzitter dankt de overwinning aan zijn praktische eigenschappen, puike kwaliteit en verschillende technologische voorzieningen die helpen de auto zowel op als naast de gebaande paden doen uitblinken.
Weet waar je mee rijdt
Er zijn allerlei uitvoeringen van de Opel Grandland X verschenen en de ene is beter geschikt voor off-roaden dan de andere. De 130 pk sterke benzineversie zit qua vermogen op hetzelfde niveau als de 1.5 en 1.6 diesels, maar laatstgenoemde krachtbronnen beschikken over aanzienlijk meer koppel. In benarde situaties, waar grip en tractie noodzakelijk zijn, zal een diesel dus beter presteren. In die zin is de 177 pk sterke 2.0 diesel een nog betere keuze, aangezien dit model 400 Nm koppel heeft.
Bovengenoemde uitvoeringen hebben echter allemaal voorwielaandrijving. Hoewel de Grandland X in deze hoedanigheid prijzen heeft gewonnen vanwege zijn kwaliteiten, is vierwielaandrijving voor off-road rijden een pré. Als je per se een 4×4 wilt, kun je de Opel Grandland X krijgen als vierwielaangedreven, 300 pk sterke Turbo Hybrid4.
Een handig systeem
Een voordeel van de Opel Grandland X Turbo Hybrid4 is dat deze standaard beschikt over het IntelliGrip-systeem. Dit is een stukje tech waarmee Opel ervoor zorgt dat de auto op iedere soort ondergrond een goede balans vindt tussen koppel, grip en wielspin. Het systeem laat de bestuurder kiezen uit een van vijf modi, te weten Normaal, Sneeuw, Modder, Zand en ESP OFF.
Iedere modus past de verdeling van het vermogen en koppel aan op zo’n manier dat de aandrijving van de wielen optimaal is voor de ondergrond. IntelliGrip is ook verkrijgbaar op Grandland X varianten zonder vierwielaandrijving, maar in dat geval is het een optie. Houd daar dus rekening mee als je van plan bent een tweedehands Opel Grandland X te kopen en er off-road mee wil rijden.
Is de auto klaar voor de uitdaging?
Ongeacht het type auto waarmee je off-road wil gaan, voor dit avontuur moet je bepaalde voorbereidingen treffen. Een goed stel banden dat geschikt is voor de uitdaging (modder, sneeuw, los zand, etc.) is essentieel. Als je echt serieus aan de slag gaat, is het ook aan te raden om te investeren in upgrades aan bijvoorbeeld de ophanging van je auto. En wat dacht je van verstevigingen, speciale bumpers of bullbars? Tenslotte is het handig om wat extra’s mee te nemen om jezelf of anderen uit de brand te helpen. Denk aan een lier of hulpmiddelen om een vastgeraakte auto los te maken.
Bereid je voor op problemen
Veiligheid gaat boven alles. Je bent pas gereed als je ook bepaalde spullen hebt meegenomen om te helpen in een noodgeval. Je kunt eigenlijk niet op pad zonder EHBO kit en ruitentikker/gordelsnijder. Een brandblusser, extra kleding en genoeg eten en drinken voor de dag zijn ook geen overbodige luxe.
Lees ook: Elektrische Opel-modellen in bergachtig gebied – 4WD Magazine