“De Concept EV9 is een belangrijke mijlpaal tijdens de transformatie naar het nieuwe merk Kia. We willen wereldwijd leider worden in duurzame mobiliteitsoplossingen en hebben  zorgvuldig onderzocht hoe de toekomst op korte tot middellange termijn van invloed zal zijn op elk type auto, dus ook SUV’s”, zegt Karim Habib, Senior Vice President en Head van Kia Global Design Center.

“De Concept EV9 laat zien hoe de SUV van vandaag kan evolueren om een fundamentele rol te spelen in het tijdperk van duurzame mobiliteit. Hij heeft een hypermodern exterieurdesign, een ronduit innovatieve en hightech binnenruimte en een geavanceerde, volledig elektrische aandrijflijn. Deze drie kernprincipes staan aan de basis van al onze toekomstige SUV’s.”

Bold for Nature

De Concept EV9 is een voorbode van een nieuwe SUV, gebaseerd op het geavanceerde E-GMP platform. De ruime gezinsauto, die wordt aangedreven door een emissievrije aandrijflijn, combineert een krachtig exterieurprofiel met een moderne en strakke binnenruimte die bol staat van de modernste technologie. De indrukwekkende esthetiek van de Concept EV9 – zowel van binnen als van buiten – is zorgvuldig gebaseerd op ‘Opposites United’, de nieuwe designfilosofie van Kia.

Geïnspireerd door de ‘Bold for Nature’-ontwerppijler van deze filosofie, belichaamt de Concept EV9 met zijn robuuste, rechtopstaande houding een avontuurlijke en extraverte levensstijl. Het ontwerp van de Concept EV9 maakt drie zitrijen mogelijk, wat duidt op een toekomstig model dat zeer capabel, praktisch en actiegericht is.

Van opzij maakt de SUV indruk met de scherpe, op kristallijnen geïnspireerde en hooggeplaatste spatborden. Door het lage zijprofiel van de carrosserie springen deze speciale spatborden er nadrukkelijk uit, wat resulteert in een sterk SUV-karakter.

De Concept EV9 is 4.929 mm lang, 2.055 mm breed, 1.790 mm hoog en heeft een wielbasis van 3.100 mm.

Tekst loopt door onder de video.

Tiger Face nieuwe stijl

De EV9 Concept is voorzien van de nieuwste vorm van de iconische Tiger Face van Kia, die speciaal is ontworpen voor het EV-tijdperk. Omdat elektrische auto’s geen fysieke grille meer nodig hebben, is de voorkant van de EV9 Concept volledig in carrosseriekleur uitgevoerd.

De nieuwe grille heeft een sterrenwolkpatroon dat volledig verborgen is achter het carrosseriepaneel van de Concept EV9 wanneer deze niet in gebruik is. De stijlvolle lichtshow in de grille benadrukt het elektrische hightech karakter van de SUV en is een hommage aan de natuur.

Het opnieuw vormgegeven front met de Digital Tiger Face draagt bij aan de fors verbeterde aerodynamica. De ventilatieopening op de motorkap wordt gebruikt als een zonnepaneel dat helpt bij het recupereren van een deel van de elektrische energie die de Concept EV9 verbruikt. Dit systeem voorziet EV-rijders van een alternatieve energiebron wanneer ze niet in de buurt zijn van een laadstation.

Een ander voorbeeld van luchtweerstandsoptimalisatie is de slimme dakreling die in het dak van de Concept EV9 kan worden geïntegreerd wanneer deze niet in gebruik is. Indien nodig kan de reling met een druk op de knop omhoog worden gebracht, wat het all-action en all-go karakter van de Concept EV9 nog meer benadrukt. Het innovatieve camerabewakingssysteem heeft niet alleen een positieve invloed op de aerodynamische eigenschappen, maar ook op het ruimtelijke bewustzijn van de bestuurder.

Verbonden met buiten

Aan de achterkant van de Concept EV9 valt de prachtige, driehoekige D-stijl op die fungeert als een visueel brandpunt en resoneert met de hoekige designelementen van de SUV. Het innovatieve ontwerp van de D-stijl combineert op fraaie wijze met de unieke glasoppervlakken (Daylight Opening).

Ook de machinaal bewerkte wielen (22 inch) dragen bij aan het geometrische uiterlijk en het robuuste karakter van de Concept EV9. Om uiting te geven aan ‘Opposites United’ heeft het aerodynamisch designelement dat de luchtstroom regelt rond het wiel een driehoekig design dat contrasteert met de ronde vormen. Dit detail zorgt voor een harmonieus evenwicht dat zich uitstrekt tot in elk onderdeel van het ontwerp.

Om in harmonie te blijven met de omgeving – en terug te grijpen naar de ‘Bold for Nature’ designpijler – heeft de Concept EV9 een groot panoramisch hemeldak. Dit biedt passagiers niet alleen een ontspannend zicht naar boven, maar helpt ook bij het creëren van een gevoel van welzijn.

De strakke glasstructuur zorgt voor een directe verbinding met de buitenomgeving, of het nu gaat om zonnestralen die binnenkomen, het rustige geluid van regen tijdens een weekendrit in de herfst of het kalmerende gevoel bij maanlicht en sterren op een wolkeloze avond.

Opnieuw ontworpen binnenruimte

Net als het exterieurdesign is ook het interieurdesign van de Concept EV9 sterk beïnvloed door de ‘Bold for Nature’-designpijler van ‘Opposites United’. Kia heeft voor de Concept EV9 een transformatief interieur gecreëerd om de bestuurder en passagiers tijdens elk moment van de reiservaring een gevoel van welzijn te geven.

De first-class lounge van de volledig elektrische SUV verbindt de kwaliteiten van de natuur met beweging en stilte. Het grote panoramische dak draagt verder bij aan het gevoel van lichtheid en het contact met de omgeving.

Met het interactieve en ultra brede beeldscherm (27 inch) verbindt de Concept EV9 de echte wereld met de virtuele. Het dient tevens als zenuwcentrum voor alle functies die de bestuurder en passagiers ter beschikking staan op het gebied van media, klimaatregeling en comfort.

Het gevoel van ‘morgen’ strekt zich uit van het visionaire interieurontwerp tot aan het stuurwiel. Bij de Concept EV9 hanteert Kia een radicaal andere benadering waarbij het pop-upstuur een verlengstuk is van het interieur.

Geïnspireerd door water

De Concept EV9 heeft een ontwerp dat is geïnspireerd op de eenvoud en perfectie van de natuur, en hoe deze contrasteert en in perfecte harmonie samenwerkt. In dit opzicht liet de Concept EV9 zich verder inspireren door het ‘Water Element’ van ‘Opposites United’, met een focus op kenmerken die betrekking hebben op sereniteit, kalmte en welzijn. De carrosseriekleur bootst bijvoorbeeld de uitgestrekte diepte van de oceaan na; die vervolgens wordt gecompenseerd door de rustgevende en helderblauwe lucht die door het hele interieur straalt.

Het ‘Water Element’ kwam ook naar voren in de duurzame en ecologische materialen. Zo is de vloer van het interieur mede gemaakt van oude visnetten en bestaat de stoelbekleding uit gerecyclede plastic flessen en wol-vezels. Het toegepaste, veganistische leer is ethischer en duurzamer in vergelijking met conventioneel leer, afkomstig van dieren. Kia is van plan het gebruik van dierlijk leer in alle modellen geleidelijk te verminderen.

Active, Pause, Enjoy

Het interieur van de Concept EV9 biedt nieuwe perspectieven naarmate de reiservaring evolueert. De volledig elektrische SUV heeft drie vooruitstrevende interieurmodi die overeenstemmen met verschillende reissituaties en vereisten.

De Active Mode wordt geactiveerd wanneer de Concept EV9 in beweging is en zorgt ervoor dat de bestuurder en passagiers een optimale rijervaring hebben. De twee andere modi hebben betrekking op situaties waarin de Concept EV9 niet beweegt.

De Pause Mode transformeert de binnenruimte in een eersteklas lounge waarin de inzittenden rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren terwijl ze profiteren van het licht dat binnenkomt door het brede panoramische dak. In deze modus draaien de stoelen om, zodat de inzittenden op de eerste en derde rij elkaar kunnen zien. De stoelen op de tweede rij kunnen worden neergeklapt en als tafel worden gebruikt, waarmee de first-class lounge compleet is.

In de Enjoy Mode wordt het interieur omgezet in een relaxruimte door de drie zitrijen om te draaien. In deze modus gaat de achterklep open, om alle inzittenden in contact te laten komen met de buitenomgeving terwijl ze comfortabel in de volledig elektrische SUV zitten.