André Lugtenburg uit Nieuwenhoorn reed twintig jaar rally’s in oldtimers door heel Europa, waarmee hij geld bij elkaar reed voor het goede doel. Maar nu is hij terminaal ziek en kan hij de geplande Six Bridges Rally met zijn 51 jaar oude Volkswagen 1303 S Kever niet zelf meer rijden. André’s grote wens om met zijn Kever geld te verdienen voor Stichting Ambulance Wens gaat door. In zijn plaats starten zijn zoons in september met de 16 dagen durende avonturenrally van 6.000 kilometer door acht landen.

Hoe wrang kan het zijn? Op oudejaarsdag kwamen André Lugtenburg (63) en zijn vaste bijrijder John Bal nog op het idee om met een Kever een nieuwe rally door Europa te gaan rijden. “We besloten tijdens het bakken van oliebollen om in 2024 mee te doen aan de Six Bridges Rally. Deze rally start op 7 september in Solingen en duurt tot en met 22 september. Opdracht 1 bij een rally is meestal: kies een goed doel en haal geld op”, vertelt André. Het goede doel was al snel bepaald: Stichting Ambulance Wens uit Rhoon. Deze Stichting vervult met medisch geschoolde vrijwilligers met een ambulance de laatste wensen van terminaal zieke mensen. Maar op 1 maart jl. kreeg André triest nieuws te horen: hij blijkt zelf ongeneeslijk ziek. Een wrange bijkomstigheid dat dit bijzonder goede doel nou juist het doel is waarvoor André en John met deze rally geld wilden inzamelen.

‘Pa, wij rijden die rally voor jou’

Het was een klap, maar André kan het verhaal nu meestal op een nuchtere manier vertellen. “In januari 2024 schreven we ons in voor de Six Bridges Rally; ik had toen al een kuchje. In de weken na de inschrijving kreeg ik meer klachten. Omdat ik al eerder kanker heb gehad, ging ik natuurlijk naar de dokter. Begin maart werden uitzaaiingen in mijn longvliezen geconstateerd en werd me verteld dat ik nog maar enkele maanden te leven heb. Ik ben gaan nadenken wat ik nog kan doen in die laatste maanden. We hadden al een groot bedrag ingezameld voor Stichting Ambulancewens. Ik bedacht: we hebben al sponsors, maar de tegenprestatie moeten we nog leveren. Toen zeiden mijn zoons Barry en Mike: ‘pa, wij rijden die rally voor jou’.”

Barry en Mike Lugtenburg gebruiken de lichtblauwe Volkswagen 1303 S Kever uit 1973 die altijd de trouwe metgezel van André is geweest. Hij voerde André van het uiterste noorden van Noorwegen naar de zuidelijkste streken van Europa over onverharde weggetjes, bergmassieven, langs fjorden en door bossen. André kan urenlang vertellen over zijn avonturen met zijn luchtgekoelde boxermotor – maar die kracht heeft hij inmiddels niet meer. “Er staat 220.000 km op de teller. Ik heb er heel Europa mee door gekacheld. Hij heeft me nooit in de steek gelaten.”

Aanmoediging van boven

De rally wordt een uitdaging voor mens en machine. GPS is niet toegestaan en snelwegen moeten de deelnemers mijden, dus het wordt kaartlezen en binnendoor rijden. André Lugtenburg is trots op zijn zoons die de rally van Duitsland naar Portugal nu in de bejaarde Volkswagen Kever voor hem rijden. “Dat is echt geweldig. Ik kan deze race zelf niet meer winnen, maar als het zover komt, moedig ik mijn jongens van boven aan.”

André Lugtenburg hoopt dat er nog zo veel mogelijk donaties binnenkomen. Via deze link is een podcast met de Kever-rijder te beluisteren. Via dezelfde link is een donatie voor Stichting Ambulance Wens te doen.