Dacia, al het grootste merk in het B-segment van Europa, betreedt nu het C-SUV-segment met de Bigster, een geheel nieuw model dat inspeelt op specifieke eisen en wensen van veel kopers in dit segment. Bedoeld voor actieve mensen die een ruime en veelzijdige auto zoeken voor het hele gezin maar door stijgende kosten ook kijken naar betaalbare modellen, zonder in te leveren op comfort, prestaties en ruimte. Dacia betreedt het C-SUV-segment nu met de Bigster en zal later nog twee andere modellen uitbrengen.

  • De nieuwe Dacia Bigster is een ruime en veelzijdige C-segment SUV met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en verkrijgbaar met 4×4-aandrijving
  • Met robuust design en opties zoals tweekleurige carrosserie en 19-inch wielen
  • Geëlektrificeerde aandrijflijnen, 10,1-inch touchscreen, digitale cockpit en elektrisch te openen en sluiten achterklep
  • Meer comfort dankzij opties als dual-zone airconditioning met ventilatieroosters achterin, een panoramisch schuifdak, elektrisch verstelbare bestuurdersstoel en een multimediasysteem met zes luidsprekers en Arkamys 3D Sound, plus nog het intelligente YouClip-bevestigingssysteem
  • Grote bagageruimte van 667 liter, modulaire dakrails en een 40/20/40 neerklapbare achterbank

VAN CONCEPT NAAR REALITEIT

In januari 2021 toonde Dacia al met de Bigster Concept – een model dat symbool stond voor de Renaulution – de ambitie om in hogere marktsegmenten door te dringen en dan met name in het C-SUV-segment. De Bigster Concept wekte hoge verwachtingen en de definitieve productieversie heeft alles in zich om die waar te maken.

“Met de geheel nieuwe Bigster zijn we trouw gebleven aan de intenties die we met de Bigster Concept over het voetlicht hebben getild. De Bigster is de ultieme uitdrukking van de waarden van Dacia en is nu het vlaggenschip van het merk.” Het ontwerp van de Bigster wordt gekenmerkt door een robuuste styling. De royale afmetingen worden geaccentueerd door strakke, geometrische vormen en volumes met eenvoudige lijnen die direct naar de essentie gaan. De grote wielkasten en de positie van de koplampen en achterlichten op de hoeken versterken de assertieve houding van de Bigster op de weg”, David Durand, Vice President Design Dacia.

De voorkant valt op met een brede, glanzend zwarte grille waarin het Dacia logo centraal staat. De vormen van de motorkap bieden de bestuurder goed zicht op de weg. Het ontwerp van de geheel nieuwe Bigster is gericht op de essentie, zonder de ‘coole’ touch te vergeten die ook deel uitmaakt van de waarden van het merk en de verwachtingen van C-SUV-klanten. Maar Dacia geeft een eigen invulling aan ‘cool’. Grafische designelementen voegen een vleugje nonchalante elegantie toe aan de voorkant en portieren, evenals aan het deel boven de kentekenplaathouder aan de achterzijde. In plaats van de trend van glanzend zwart te volgen, hebben de ontwerpers van Dacia gekozen voor een mix van glanzend en mat zwart, wat zorgt voor een robuustere afwerking.

NIEUWE BIGSTER: ROBUUST, COOL EN ECO-SMART

De beschermplaten onder de voor- en achterbumper zijn gemaakt van gekleurde kunststof waardoor een kleine impact niet direct leidt tot zichtbare schade. De beschermpanelen rondom de carrosserie – aan de zijkanten, wielkasten en de onderkant van de bumpers – is gemaakt van Starkle®. Dacia gebruikt dit materiaal vanuit een duurzaam oogpunt. Het is ontwikkeld door ingenieurs van Dacia en deels gemaakt van  gerecyclede grondstoffen. Starkle® wordt ongelakt gebruikt (meer informatie hieronder).

De Bigster is standaard uitgerust met 17- of 18-inch lichtmetalen wielen, waarbij 19-inch wielen als optie beschikbaar zijn voor de topuitvoering Journey. Bij hogere uitvoeringen is te kiezen voor een contrasterend zwart dak, dat het ontwerp van de auto accentueert – een primeur voor Dacia. Ook nieuw is de carrosseriekleur Indigo Blue. Deze metallic lak is exclusief voor de Bigster.

INTERIEUR BUITENGEWOON RUIM

“Met het interieurontwerp wilden we een van de grootste troeven van de geheel nieuwe Bigster benadrukken: zijn uitzonderlijke interieurruimte. We hebben daarbij gekozen voor eenvoud, met geometrische lijnen die overeenkomen met die van het exterieur, terwijl we de kwaliteit leveren die klanten in het C-SUV-segment verwachten”, aldus David Durand.

Binnenin de Bigster is alles eveneens gericht op de essentie: ruimte, ergonomie en comfort. Het hoog geplaatste, verticale gelijnde dashboard vergroot de ruimte voorin. Alle rij-informatie is gegroepeerd op een 7-inch of 10-inch digitale instrumentenpaneel (afhankelijk van de uitvoering), terwijl de informatie van het multimediasysteem wordt weergegeven op een 10,1-inch centrale touchscreen (standaard op alle Bigster-modellen). Een elegante groene lijn loopt tussen de twee schermen door en integreert ze visueel in het dashboard. Afhankelijk van de uitvoering is de Bigster uitgerust met drie verschillende formaten middenconsole voorin: laag, middelhoog of – voor het eerst bij Dacia – een hoge console met een armsteun (met koelvak), een inductielader en royale opbergruimte.

Bijzondere aandacht is besteed aan de stoelbekleding. Afhankelijk van de uitvoering ligt de nadruk op eenvoud en aantrekkelijkheid (Bigster Essential en Expression), duurzaamheid en eenvoudige reiniging (Extreme) of verhoogd comfort (Journey). Ten slotte benadrukt de Dacia Y-handtekening de link tussen het interieur- en exterieurontwerp van de Bigster: binnenin op de Y-vormige luchtroosters (in Copper Brown op de Extreme-uitvoering) en op de afwerking van de deurhandgrepen. Buiten in de Y-vormige lichtsignatuur aan de voorkant en in de LED-verlichting aan de achterkant.