Off-road rijden in Nederland wordt steeds lastiger, in vergelijking met 30 jaar terug dan. In mijn jeugd reden we naar Almere, Amsterdam, Gouda, Zeewolde, Naarden om een dagje te spelen.

Mijn vader had een BJ40 met softtop, dat was echt kicken.
Mijn broer was en is wat ouder dan ik en mocht al gauw af en toe achter het stuur plaatsnemen. Ondanks dat ik dit bewonderde, was enig vorm van jaloezie mij niet vreemd, maar goed we schelen 5 ½ jaar, dus mijn geduld werd getest. Groots was dan ook de dag, dat ik alleen mocht sturen en mocht off-roaden.

In mijn herinnering waren de Alpen slechts het beginpunt, dit terwijl we ergens in het havengebied van Amsterdam bezig waren. Zo enthousiast was ik.

Inmiddels ben ik vader van een kleine jongen en hoop ik dat hij later net zo veel plezier aan dingen gaat beleven als ik heb gedaan in mijn jeugd. Uiteraard hoop ik op een voorliefde voor vierwielaangedreven geweld en probeer dit ook zeker uit, maar hij mag het helemaal zelf beleven.

Met nostalgische 4×4 groet,
4WD Magazine
Sander van Zijl

column