banner

Zmija (Viper)

Zmija (Viper)

Het Poolse leger heeft een eerste serie van het Zmija (Viper) 4×4 lange afstands verkenningsvoertuig in ontvangst genomen. Het MoD liet weten, dat de eerste 25 van 118 voertuigen naar de soldaten, die aan de Poolse grens met Wit-Rusland opereren, zijn gegaan.

De voertuigen zullen worden gebruikt door de verkenningstroepen; achttien gaan er naar het Tweede Reconnaissance Regiment in Hrubieszow, vijf naar het Negende Reconnaissance Regiment in Warminski en twee naar het Poolse Land Forces Training Centre in Poznan.

Polen bestelde de voertuigen in september 2017 bij een consortium van Polski Holding Obronny & Concept. De Zmija zal worden gebruikt door verkenningstroepen die over een afstand van 150 km, in gevecht met licht gepantserde voertuigen en laagvliegende luchtdoelen zorgen voor vuurkracht van verkenningstroepen. Ze kunnen off-road opereren, zijn door de lucht te vervoeren per helikopter en ze kunnen per transportvliegtuig worden gedropt.

Met als basis de Mitsubishi L200 4×4 levert de Zmija 180 pk, een maximum snelheid van 140 km/uur en een actieradius van 600 km op geplaveide wegen. Off-road is bij 100 km/uur een actieradius van 300 km mogelijk. Het GVW bedraagt 2.600 kg en leeg bedraagt het gewicht 1.700 kg. Het voertuig is 4569 NATO beschermd, heeft een radio communicatiesysteem en kan met verschillende bewapening worden uitgerust.

Lees het gehele artikel in de nieuwe uitgave van 4WD Magazine (4-2022), te bestellen via deze link.

Sven
ADMINISTRATOR
PROFILE
X