Toyota Gazoo Racing en X-raid Mini gaan voor de winst in Peru

Toyota Gazoo Racing en X-raid Mini gaan voor de winst in Peru

Peugeot’s beslissing om na drie achtereenvolgende overwinningen met de Dakar te stoppen heeft de deur voor X-raid Mini wijd open gezet. Maar ook het officiële Toyota Gazoo Racing Team ziet z’n eerste kans op een Dakar overwinning schoon!

Peugeot’s 1-, 2-, 3 finish voor Stéphane Peterhansel, Sébastien Loeb en Cyril Despres in de Dakar van 2017 volgde op Peterhansel’s succes in 2016 en ging vooraf aan de tweede Dakarwinst van good old Carlos Sainz in de Dakar van 2018. De dominantie van de Fransen volgde op een aantal succesvolle jaren van Volkswagen Motorsport, dat Toyota en X-raid slechts de winst in een aantal etappes en een paar podiumplaatsen gunde.

Maar de afwezigheid van Peugeot heeft Toyota nu de beste kans ooit opgeleverd om de Dakar in de wacht te slepen. Overdrive Racing en Toyota Gazoo hebben de 2017 FIA World Cup for Cross-Country Rallies gedomineerd, maar in 2018 liep het niet allemaal van een leien dakje; er waren technische problemen en domme pech in het begin van het seizoen, zodat X-raid de FIA World Cup in de Rally van Marokko kon pakken, mede dankzij het uitstekende rijden van de Pool Jakub Przygonski en de Mini John Cooper Works Rally.

Terwijl Toyota druk was met het ontwikkelen en testen van verbeteringen aan de V8 Toyota van de in Zuid-Afrika gebouwde Hiluxen, was Sven Quandt’s X-raid druk in de weer met het ontwikkelen van een tweewielaangedreven buggy, de John Cooper Works Rally, terwijl het daarnaast de nieuwste Mini nog had lopen.

Doordat Peugeot stopte, betekende dat voor Sainz, Peterhansel en Despres, dat ze zonder auto zaten voor de Dakar 2019. Quandt kwam echter met een meesterzet en kondigde kort voor de Rally van Marokko aan, dat ze alle drie Dakar zouden rijden, terwijl Sainz en Despres de auto in Marokko al bij de oren vatten.

Wie zal de 2019 Dakar gaan winnen? Toyota of Mini? Zeg het maar…

Lees het gehele artikel in de nieuwe uitgave van 4WD Magazine.

Dakar Dakar Dakar

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
X