4WD Magazine Abonnement

Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen

Terrain Tamer introduceert OEM overstijgende

Terrain Tamer introduceert OEM overstijgende

De Australische fabrikant en leverancier van onderdelen en accessoires Terrain Tamer introduceert een nieuwe range heavy duty hittebestendige 4WD aftermarket remblokken, remschijven en high performance remschijven. De nieuwe remdelen voldoen volgens tests van de Britse Motor Industries Research Association (MIRA) aan de laatste Europese ECE R90 kwaliteitseisen.

Europees, Japans en Amerikaans

Terrain Tamer levert in totaal 60 onderdeel referenties voor remblokken, 30 referenties voor de remschijven en eveneens 30 voor de high performance remschijven. De remblokken zijn leverbaar voor de Europese, Japanse en Amerikaanse merken en modellen Ford Ranger, Isuzu D-Max, Land Rover Discovery, Mazda BT50, Mitsubishi Pajero en L200, Nissan Patrol, Navara en Pathfinder, Range Rover en alle Toyota 4WD modellen.

Terrain Tamer

De heavy duty remschijven zijn er voor de Ford Ranger, Mazda BT50, Mitsubishi L200, Nissan Patrol, Navara en Pathfinder en eveneens alle vierwielaangedreven Toyota’s. Voor de Mitsubishi L200 en alle 4WD Toyota’s heeft Terrain Tamer de high performance remschijven beschikbaar gemaakt.

45 jaar benchmark, jaarlijks 25% exportgroei

Terrain Tamer is al meer dan 45 jaar de benchmark in de Australische 4WD onderdelen-industrie. In die tijd is het bedrijf uitgegroeid van bescheiden leverancier van Bedford truck onderdelen in de buitenwijken van Melbourne tot een internationaal erkende aftermarket onderdelenleverancier. Dit komt grotendeels door de geconsolideerde en strikte ontwerp-, test- en fabricageprocessen die Terrain Tamer naleeft. Deze filosofie is de basis van alle 40 duizend Terrain tamer onderdelen zoals ondersteldelen, lagers, overbrengingen, aandrijfassen en homokineten en nu ook het nieuwe remmen assortiment.

Vanwege de continue exportgroei van 25 procent per jaar, werd het voor Terrain Tamer R&D team steeds duidelijker dat er een assortiment onderdelen moest komen die speciaal ontworpen is voor de zware condities in Australië en kan voldoen aan de strenge kwaliteitseisen in Europa.

Uit onderzoek van het R&D team blijkt dat remblokken meestal vernieuwd worden omdat de originele onderdelen onder zeer extreme omstandigheden niet goed genoeg deden wat ze moesten doen: remmen. Hieruit concludeert het team dat de meeste klanten van Terrain Tamer over het algemeen met auto’s rijden die betere remmen nodig hebben dan waarmee ze af-fabriek geleverd worden.

Terrain Tamer werkt nauw samen met OE fabrikanten aan de ontwikkeling van de nieuwe range hittebestendige remblokken. De remblokken zijn gemaakt van een semi metalen materiaal samenstelling. Door de specifieke samenstelling van materialen, worden de remblokken tijdens het remmen minder heet waardoor er minder kans is op fading, presteren ze beter, zijn ze stiller en slijten ze minder snel dan de originele fabrieksonderdelen.

Productie geïnspecteerd en getoetst

Om aan de Europese ECE R90 eisen te voldoen, wordt de productie van de onderdelen in de fabriek door een gewaarborgde keuringsinstantie geïnspecteerd en getoetst. Bovendien worden de prestaties van de aftermarket remmen middels een hitte- en koude-test vergeleken met die van de originele onderdelen. Als onderdelen aan de ECE R90 standaard voldoen, kun je er volledig op vertrouwen dat ze gelijkwaardig aan of beter zijn dan de originele af-fabriek gemonteerde onderdelen.

Alle remblokken die op voertuigen die na 1999 geproduceerd zijn, moeten aan de ECE R90 eisen voldoen. Omdat Terrain Tame onderdelen maakt voor ruige Australische omstandigheden -waar niet alleen hitte, maar ook grote hoeveelheden stof de remprestaties van voertuigen negatief kunnen beïnvloeden-, komen Terrain Tamer remmen eenvoudig door de test.

Bestand tegen hitte, koude en vocht

“De echte uitdaging was om een remblok te ontwikkelen die, ongeacht de omstandigheden, zacht genoeg is om goed genoeg te remmen, maar ook duurzaam is en een acceptabele levensduur heeft”, zegt Terrain Tamer general manager Jim Dean.

“We hebben het geluk dat Australië zo veel verschillende afgelegen en extreme omgevingen heeft. Hiedoor hebben we geweldige test-terreinen waar we bijna alle condities en omstandigheden ter wereld kunnen simuleren. Dankzij onze testlocaties, waaronder de hitte van Alice Springs, de vochtigheid van Darwin en de kou van Hobart, weten we zeker dat we de allerbeste testresultaten krijgen voordat onze onderdelen op de markt terecht komen”, vervolgt Dean.

High Performance remschijf

Na het besluit om een range OEM gelijkwaardige remdelen als aanvulling op de nieuwe remblokken te ontwikkelen, werd voor Terrain Tamer snel duidelijk wat de volgende stap zou worden. Na zes maanden onderzoek en ontwikkeling analyseerde het R&D team dat de typische eindgebruiker van Terrain Tamer onderdelen in afgelegen en landelijke gebieden woont en hard werkt onder zware omstandigheden. Uit deze informatie is de Terrain Tamer High Performance Disc Rotor ontstaan.

Terrain Tamer

Het ontwerp van de Terrain Tamer high performance remschijven kenmerkt zich door het nauwkeurig geslepen en afgewerkte remoppervlak met groeven en boringen. Dit unieke ontwerp zorgt ervoor dat de schijven niet kromtrekken en maakt ze bij uitstek geschikt voor zeer zware en vuile on- en off-road omstandigheden. De nauwkeurige groeven en boringen voeren vuil en water snel af waardoor de kans op verglazing, geluiden en te snelle en voortijdige slijtage minimaal is. Door de boringen wordt de schijf maximaal gekoeld. Hierdoor worden hotspots  en daaropvolgende kans op remfading, bij voertuigen die in extreem warme of zware omstandigheden gebruikt worden, gereduceerd.

Testbaan voor versnelde R&D

Om het onderzoeks- en doorontwikkelingsproces van remdelen te versnellen, heeft Terrain Tamer bij zijn hoofdkantoor in Melbourne een testbaan geconstrueerd waar water-doorwadingen, hellingen en hobbels gesimuleerd kunnen worden.

“Vooral de water-doorwadingen hebben ons geholpen tijdens de ontwikkeling van de remmenlijn”, aldus Terrain Tamer marketing manager Brent Hutchinson. “Echter blijft het zonder meer nodig om onder realistische en natuurgetrouwe omstandigheden in het terrein te blijven testen. Alleen tijdens ritten naar locaties zoals het hoogland van Victoria en New South Wales en op routes zoals Blue Rag met aan weerskanten kliffen, leer je het te waarderen dat de remmen het goed doen als je ze nodig hebt.”

Levering naar Europa en Noord Afrika

Terrain Tamer is deze maand begonnen met de uitlevering van de remdelen in Europa en Noord Afrika. Vanaf het moment dat de export startte, stijgt de verkoop van de onderdelen, met name aan loyale klanten, explosief.

Hutchinson: “We zijn er met deze range in geslaagd een remmenlijn van het allerhoogste niveau te ontwikkelen die wereldwijd geëxporteerd wordt en stijgende interesse geniet.”

“Hoewel er gezonde concurrentie is, komt het wellicht door de Australische mix van omstandigheden dat we deze onderdelen en accessoires die 4WD rijders over de hele wereld assisteren, hebben kunnen ontwikkelen.”

Bezoek voor meer informatie de Terrain Tamer website.

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
X