banner
 • 25 jaar Rainforest Challenge

  25 jaar Rainforest Challenge

  Wat 25 jaar geleden als een idee van een paar vrienden in Maleisië werd geboren, is in de loop van de jaren niet alleen uitgegroeid tot een internationale onderneming, maar is ook uitgegroeid tot één van de bekendste 4×4-evenementen ter wereld. Niet alleen zijn er nu vooraf regionale competities in vele landen, ook reizen steeds meer internationale deelnemers jaarlijks naar Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, af voor de grote finale. Daar ontmoet voor Kerstmis de elite van de internationale off-road wereld elkaar eens per jaar.

  LEES MEER
 • Balkan 2022: Racen in Dracula’s achtertuin

  Balkan 2022: Racen in Dracula’s achtertuin

  Vlad III, bijgenaamd Vlad Dracula, was in de 15de eeuw vorst van Walachije. Tijdens zijn regeerperioden verzette hij zich sterk tegen de Turken en de uitbreiding van het Otto-maanse Rijk.

  LEES MEER
 • VIDEO: Interview met Allard Kalff over de Dakars van Erik van Loon

  VIDEO: Interview met Allard Kalff over de Dakars van Erik van Loon

  In Saoedi-Arabië had Erik van Loon een leuk gesprek met Allard Kalff, RTL7, over zijn Dakar Rally’s. Hoe het begon, de hoogtepunten en mooie momenten. Bekijk hem nu en geniet van de momenten!

  LEES MEER
 • Tweede opeenvolgende DAKAR-overwinning voor Toyota GAZOO Racing en Nasser Al-Attiyah

  Tweede opeenvolgende DAKAR-overwinning voor Toyota GAZOO Racing en Nasser Al-Attiyah

  Toyota GAZOO Racing heeft met succes zijn titel verdedigd in de zware Dakar-Rally van dit jaar. Coureur Nasser Al-Attiyah en zijn copiloot Mathieu Baumel domineerden de editie van 2023 in hun Toyota GR DKR Hilux T1+ en wonnen met een marge van 1 uur, 20 minuten en 49 seconden.

  LEES MEER
 • Tim en Tom Coronel vinken Dakar 2023 af

  Tim en Tom Coronel vinken Dakar 2023 af

  Het ging bepaald niet vanzelf, maar Tim en Tom Coronel kunnen de Dakar Rally 2023 afvinken. Vanwege de berg straftijd die ze kregen na de koprol in etappe 7 lukte het niet een goed klassement te rijden, maar wat de broers betreft, telt deze Dakar misschien wel dubbel. “Deze Dakar was zwaarder dan in jaren.”

  LEES MEER
 • Bandenmanagement cruciaal voor Tim en Tom Coronel

  Bandenmanagement cruciaal voor Tim en Tom Coronel

  In de twaalfde etappe van de Dakar Rally 2023 draaide het om bandenmanagement. Te hard en de auto kwam vast te staan in het zand of kon niet boven komen op een duin, te zacht en ze konden klappen of eraf draaien. Tom Coronel bewees zichzelf in deze 185 kilometer als een excellent bandenmanager, tot vreugde en tevredenheid van Tim, die daardoor zijn stuurmanskunsten vol kon benutten.

  LEES MEER
 • Tim en Tom met enige moeite door ‘echte Dakardag’

  Tim en Tom met enige moeite door ‘echte Dakardag’

  Het was al voorspeld dat de elfde en twaalfde etappe van de Dakar Rally 2023 pittige zouden worden. Samen vormen ze de marathonetappe in het onherbergzame Empty Quarter. In het bivak aan de finish, waar ze de 25ste tijd noteerden, moesten Tim en Tom Coronel even bijkomen. “Wat een duinen zeg. Holy moly.”

  LEES MEER
 • Tim en Tom voor de leeuwen gegooid

  Tim en Tom voor de leeuwen gegooid

  “Zo, de Dakar 2023 is vandaag echt begonnen. We zijn voor de leeuwen gegooid.” De tiende etappe van de rally was een ultrakorte van 114 kilometer, maar die telden dankzij het feit dat de etappe voor 90 procent uit duinen bestond, wel dubbel, volgens Tim en Tom Coronel. Met de 37ste tijd waren de broers niet ontevreden.

  LEES MEER
 • Tim en Tom Coronel hebben ritme weer te pakken

  Tim en Tom Coronel hebben ritme weer te pakken

  Na een koprol, een dag vol ellende en een rustdag kostte het Tim en Tom Coronel even moeite weer in het ritme van de Dakar Rally 2023 te komen. De duinen aan het begin van de negende etappe hielpen daarbij. “We zijn er op safe doorheen gegaan en kregen zo gaandeweg het vertrouwen terug”, vertelt Tom.

  LEES MEER
 • Tim en Tom Coronel hebben hun draai gevonden

  Tim en Tom Coronel hebben hun draai gevonden

  Er klonk wat verbazing door in de stem van Tim Coronel toen hij na afloop van de vijfde etappe vertelde hoe lekker het eigenlijk gaat. “Het begint echt te rollen. We zijn goed op elkaar ingespeeld, de auto voelt steeds fijner, we hebben een goed ritme te pakken. We hebben echt onze draai gevonden deze Dakar.”

  LEES MEER
 • Tim en Tom op de limiet in etappe 4

  Tim en Tom op de limiet in etappe 4

  De Century gaf geen krimp, maar de band wel. Op 50 kilometer voor de finish van de vierde etappe van de Dakar Rally 2023 gingen Tim en Tom Coronel iets te enthousiast door een bocht in het zand. Daardoor plofte de band van de velg. “We wilden iets te veel en daar lag een limiet.” Negen van de tien keer gaat het wel goed, deze keer niet. Het was geen ramp, het kostte drie minuutjes. Peanuts in een wedstrijd als de Dakar Rally. De echte grens hebben Tim en Tom nog niet gevonden. De auto gaf ook in deze lange (425 kilometer) en – door de regen van gisteren – zware etappe geen krimp.

  LEES MEER
 • Teamgenoten vallen uit, Tim en Tom moeten meteen aan de bak

  Teamgenoten vallen uit, Tim en Tom moeten meteen aan de bak

  In de eerste etappe van de Dakar Rally 2023 werden Tim en Tom Coronel meteen voor de leeuwen gegooid, zoals Tim het omschreef. Door hevige regenval de afgelopen dagen was het zand in de 368 kilometer lange wedstrijdproef dik en zwaar geworden. Voor zowel de Century als de broers was dat hard werken. De heren Coronel noteerden aan de finish de dertigste tijd, 34 minuten achter etappewinnaar Carlos Sainz.

  LEES MEER
 • Tim en Tom Coronel pakken de Dakar-draad weer op

  Tim en Tom Coronel pakken de Dakar-draad weer op

  In januari 2022 moesten Tim en Tom Coronel op de achtste dag van de Dakar Rally besluiten om de handdoek in de ring te gooien wegens een rugblessure bij Tim. Aan de vooravond van de Dakar 2023 hebben de broers de draad weer opgepakt. In de twee testrondes die ze reden in de buurt van het Sea Camp aan de Rode Zee, hadden ze de smaak al snel te pakken.

  LEES MEER
 • 45ste Dakar Rally 2023

  45ste Dakar Rally 2023

  De 45ste Dakar Rally zal traditioneel een nieuw seizoen van autosport openen en voor het tweede jaar heeft de FIA samenwerking gezocht met ASO (Amaury Sport Organisation), de promotor van de FIA World Rally-Raid Championship (W2RC), inclusief de Dakar als openingswedstrijd in een vernieuwde, vijf evenementen grote serie, die ook naar Abu Dhabi, Mexico, Argentinië en Marokko leidt.

  LEES MEER
 • Baja Hardenberg 2022

  Baja Hardenberg 2022

  Voor de laatste twee van de in totaal vier wedstrijden van het NK Offroad streek het off-road circus in het weekend van 12 en 13 november jl. neer in het Overijsselse Hardenberg. Een stadje vlak aan de grens met Duitsland, gelegen in het pittoreske Vechtdal.

  LEES MEER
 • Vijfde Dakar Rally met Toyota Hilux voor Van Loon

  Vijfde Dakar Rally met Toyota Hilux voor Van Loon

  Erik van Loon gaat in 2023 voor de vijfde keer in de Dakar Rally met de Toyota Hilux van start.

  LEES MEER
 • 2023 Porsche 911 Dakar

  2023 Porsche 911 Dakar

  Het is alweer een poos geleden, dat de Rothmans Porsches in de Dakar door de woestijnen boenderden. Ze heetten toentertijd 911, maar direct daarna 959, een speciaal voor de (toen nog) rally Parijs-Dakar ontwikkelde 911.

  LEES MEER
 • Coronel Dakar Team met twee auto’s in Dakar Rally 2023

  Coronel Dakar Team met twee auto’s in Dakar Rally 2023

  Na een intensieve voorbereiding, inclusief de nodige testrally’s kijken Tim en Tom Coronel met hun ‘Desert Lion’ uit naar de Dakar Rally 2023. Daarin zijn ze echter niet alleen, want het Coronel Dakar Team brengt voor de editie 2023 een tweede auto aan de start voor de equipe Michel Kremer/Thomas de Bois.

  LEES MEER
 • In 39 dagen van Peru naar Argentinië

  In 39 dagen van Peru naar Argentinië

  Acht private teams reden half november jl. over de finishlijn van de Trans Andes Rally na 11.000 slopende kilometers in 39 adembenemende dagen in goed gepreprareerde, met airco uitgeruste Porsche 911’s en eerste en tweede generatie Cayennes over het zwaarste terrein van Zuid-Amerika.

  LEES MEER
 • Rallye 7 Vallee d’Artois 2022

  Rallye 7 Vallee d’Artois 2022

  Frits Hogen Esch is een 4×4 liefhebber bij uitstek. Zijn droom was om ooit deel te nemen aan een andersoortige rally. Een betaalbare rally ook en eentje, die bij de meesten wellicht wat minder bekend is. Zijn eerste avontuur beschrijft hij in de nieuwe uitgave van 4WD Magazine.

  LEES MEER
 • AFRICA ECO RACE 2022

  AFRICA ECO RACE 2022

  Onder een schitterende herfstzon en met meer dan 25 graden op de thermometer ging op zaterdag 15 oktober jl. vanaf de Franse Middellandse Zeekust de 14de editie van de Africa Eco Race van start.

  LEES MEER
 • Philippine Offroad Expedition

  Philippine Offroad Expedition

  Hoofdzakelijk gesponsored door de nationale Philippijnse olie- en gasmaatschappij Petron volgde de Philippine Overland Expedition PHOX 2022 de beroemde en onvoorspelbare Pacific Coast Track, een ruige overland piste, waar de wolken altijd laag hangen, stormen hun kracht verliezen en een 4×4 competitie met het karakter van een trophy plaatsvindt.

  LEES MEER
 • INTERflame Strandrace 2022

  INTERflame Strandrace 2022

  Zaterdagochtend 8 oktober 07:00 uur. Als we vanaf het strand over de duinen lopen, zien we boven het bivak aan de horizon een smalle oranje streep. We mompelen in onszelf: ‘Wordt het dan toch nog een zonnige dag? Eindelijk een goed teken.’

  LEES MEER
 • Balkan Off Road Rally 2022

  Balkan Off Road Rally 2022

  De Balkan Offroad Rally 2022, van 25 tot 30 september verreden, start vanuit het centrum van Sighisoara, een stad in Roemenië en bekend van Graaf Dracula, met een officiële startceremonie ten overstaan van vele honderden toeschouwers.

  LEES MEER
 • Nieuwe Toyota Van Loon

  Nieuwe Toyota Van Loon

  Op zaterdag 23 en zondag 24 juli wordt de Baja Aragon verreden rondom Teruel in Spanje. Erik van Loon en Sébastien Delaunay komen met een nieuwe Toyota Hilux T1+ aan de start, opgebouwd door het Belgische Overdrive Racing. Anja van Loon en Lisette Bakker gaan voor de derde keer met de Can-Am Maverick X3 van het Duitse South Racing rijden.

  LEES MEER
 • 14de ECO Race

  14de ECO Race

  Van 15 tot en met 30 oktober aanstaande zal de 14de editie van de Africa Eco Race worden verreden.

  LEES MEER
 • Vijfde Dakar Rally voor Van Loon met Toyota Hilux

  Vijfde Dakar Rally voor Van Loon met Toyota Hilux

  In 2023 gaat Erik van Loon voor de vijfde keer van start in de Dakar Rally met de Toyota Hilux. In aanloop naar de zwaarste rally ter wereld zal hij, samen met Sébastien Delaunay, een gevarieerd programma rijden van 6 cross country rally’s. De eerste daarvan was in april in Tunesië met de Can-Am. Van Loon wil proberen om zijn beste resultaat, de vierde plaats in 2015, te evenaren.

  LEES MEER
 • Dubbele première: Audi en Ducati

  Dubbele première: Audi en Ducati

  Audi en Ducati beleefden samen een unieke primeur. Voor het eerst konden autosportjournalisten rijden met zowel de nieuwe DesertX als de RS Q e-tron. De designers van beide merken hebben een onmiskenbare, gelijkende look voor motorfiets én auto gecreëerd.

  LEES MEER
 • Van Loon Tunisia Desert Challenge

  Van Loon Tunisia Desert Challenge

  Met twee zware duinenpartijen in de 350 kilometer lange proef is de derde etappe van de Tunisia Desert Challenge de moeilijkste dusver. Erik van Loon en Sébastien Delaunay rijden een groot gedeelte vooraan, maar kiezen ervoor om te consolideren.

  LEES MEER
 • Fenix Rally 2022

  Fenix Rally 2022

  Met bijna 2.200 km in totaal en bijna 1.500 wedstrijdkilometers voor de boeg bezochten de deelnemers aan de Fenix Rally 2022 van 12 tot en met 19 maart jl. een belangrijk deel van Tunesië.

  LEES MEER
 • The road to Rallye Breslau

  The road to Rallye Breslau

  ‘Het is september 2020 en ik ben voor de eerste keer mee naar een echte off-road rally: de Breslau Rallye in Polen. Ik ben meegereisd voor de technische service aan de Nissan Patrol van Jip Saris.’

  LEES MEER
 • Erik en Anja van Loon naar Tunisia Desert Challenge

  Erik en Anja van Loon naar Tunisia Desert Challenge

  Op de deelnemerslijst van de Tunisia Desert Challenge staan Erik en Anja van Loon, beiden met een Can-Am Maverick X3 van South Racing. Voor zowel Erik als Anja is het de eerste keer dat zij met een SSV deelnemen aan een internationale rally, voor Anja is het zelfs haar Cross Country debuut. De Tunisia Desert Challenge vindt plaats van 21 tot en met 29 april en gaat van Djerba naar de iconische Star Wars regio, in de buurt van Tozeur, in het Afrikaanse land.

  LEES MEER
 • Nederlander Bowy Odink deed King of the Hammers

  Nederlander Bowy Odink deed King of the Hammers

  De inmiddels legendarische King of the Hammers is nou niet bepaald een wedstrijd, waar de hele internationale off-road wereld aan meedoet. Goed er deden eerder al Belgen, Duitsers, Britten, Italianen, Fransen en zelfs weleens een Nederlander aan mee, maar onze landgenoot Bowy Odink mag zich desondanks één van de eerste Nederlandse deelnemers aan de ‘King of the Hammers’ noemen.

  LEES MEER
 • Bas van Driel: Van vegen tot victorie….

  Bas van Driel: Van vegen tot victorie….

  ‘13 jaar oud was ik’, vertelt Bas van Driel. ‘En toen is het eigenlijk begonnen. Met 13 jaar had ik een baantje bij het lokale autobedrijf, waar ik de garage mocht aanvegen. Ik zag daar een Range Rover Classic staan en ik was direct verkocht. Zo is mijn liefde voor het merk Land Rover begonnen.’ Een liefde die tegenwoordig als een rode draad door zijn leven loopt, zowel zakelijk als privé!

  LEES MEER
 • Toyota’s Al-Attiyah wint z’n vierde Dakar

  Toyota’s Al-Attiyah wint z’n vierde Dakar

  Saoedi Arabië’s Toyota Gazoo Racing Nasser Saleh Al-Attiyah ontpopte zich tijdens de 44ste Dakar Rally als een geducht strateeg en domineerde de rally van start tot finish. De man uit Qatar werd daarbij geholpen door Mathieu Baumel’s ongeëvenaarde navigatiekunde en had als belangrijkste opponent negenvoudig WRC kampioen Sébastien Loeb met zijn Hunter BRX, die uiteindelijk tweede werd op 27 minuten en 46 seconden.

  LEES MEER
 • Woestijnbeproeving ABT CUPRA XE-team

  Woestijnbeproeving ABT CUPRA XE-team

  Afgelopen weekend kwam het ABT CUPRA XE-team met Nasser Al-Attiyah en Jutta Kleinschmidt voor het eerst in actie tijdens de openingsronde van het Extreme E 2022-kampioenschap. De woestijn van Neom in Saoedi-Arabië vormde het toneel voor de eerste rally van het seizoen en tevens het debuut van de CUPRA Tavascan XE. Hoewel de verwachtingen hooggepannen waren, weerhielden enkele foutjes het team van een plek in de uiteindelijke finale.

  LEES MEER
 • Fenix Rally: we bring sahara closer to you

  Fenix Rally: we bring sahara closer to you

  In 2022 biedt de race nog meer uitdagingen met nieuwe terreinen, nadat hij dieper in het hart van de woestijn is gegaan waar de grote duinen zich bevinden. Zeven rallydagen in plaats van zes, geweldige hotels en heerlijk eten, organisatorische ondersteuning in het evenementbeheer zal ter beschikking staan ​​van alle deelnemers en het assistentiepersoneel. De nieuwe editie zal een nog meer generieke woestijnervaring bevatten, wat de rally nog meer pit zal geven.

  LEES MEER
 • Audi RS Q e-tron op sneeuw

  Audi RS Q e-tron op sneeuw

  Met Audi Sport-coureur Mattias Ekström als instructeur en navigator op de bijrijdersstoel stuurde driftkoning Ken Block de Audi RS Q e-tron Dakar-auto met startnummer 224 recent over sneeuw en ijs. De demo tijdens de GP Ice Race in Zell am See (Oostenrijk) was het eerste optreden van de elektrische racer sinds zijn succesvolle debuut in de Dakar Rally, en Ken Block liet er bepaald geen gras over groeien.

  LEES MEER
 • CUPRA met Dakar 2022-winnaar Nasser Al-Attiyah van start in Extreme E 2022

  CUPRA met Dakar 2022-winnaar Nasser Al-Attiyah van start in Extreme E 2022

  Na een vijfde plaats in het Extreme E debuutseizoen heeft CUPRA de lat voor zichzelf hoog gelegd voor 2022. Het doel: overwinningen en podiumplaatsen tijdens elke ronde van de kalender. Het ABT CUPRA XE team gaat die uitdaging aan met de nieuw ontwikkelde CUPRA Tavascan XE en twee fantastische coureurs. Viervoudig Dakar-winnaar Nasser Al-Attiyah versterkt het team in het nieuwe seizoen en wordt vergezeld door de huidige CUPRA-coureur – en eveneens voormalig Dakar-winnaar – Jutta Kleinschmidt.

  LEES MEER
 • Elektrische off-roader van McLaren

  Elektrische off-roader van McLaren

  McLaren’s race divisie heeft een spectaculaire off-roader in een wel heel apart kleurenschema gezet. Het betreft een elektrische SUV, die komend jaar aan het tweede seizoen van de Extreme E-series zal meedoen. Aan het stuur: Emma Gilmour, de eerste vrouwelijke coureur voor McLaren ooit. Zij zal een duo vormen met Tanner Foust.

  LEES MEER
 • Javex 2021

  Javex 2021

  Yogyakarta is de hoofdstad van de Yogyakarta Special Region in Indonesië, gesitueerd op het eiland Java en de enige koninklijke stad, die nog steeds een monarchie is. Terwijl de stad zich aan alle kanten van het paleis van de sultan uitstrekt, is het centrum van de moderne stad aan de noordkant te vinden, waar de traditionele koloniale
  gebouwen staan. Dit is het startpunt van waar dit avontuur begint bij het Pulang Ke Uttara Hotel.

  LEES MEER
 • KommSpass 48Hours Trophy Ride

  KommSpass 48Hours Trophy Ride

  Van 5 tot en met 7 november jl. hebben David van de Abenteuer-fabrik.ch en Daniel van het Red Ants Offroad Team een ’Trophy Weekend’ in de Franse Bourgogne georganiseerd onder de naam ‘KOMMSPASS’.

  LEES MEER
 • Ford Bronco DR voor Baja 1000

  Ford Bronco DR voor Baja 1000

  Als je een ‘wilde’ Ford Bronco wilt, waar je lekker mee kunt off-road racen, dan heeft Ford waarschijnlijk precies wat je wilt hebben. Ford zal namelijk een beperkt aantal (50) van deze Baja monsters bouwen. Kosten van deze Bronco DR (Desert Racer)? Reken op rond de $200.000, maar dan mag je er niet mee op de weg!

  LEES MEER
 • Veelbelovend debuut RS Q e-tron in Dakar

  Veelbelovend debuut RS Q e-tron in Dakar

  Met vier etappezeges en in totaal 14 podiumplekken beleefde Audi een veelbelovende start van een nieuw elektrisch tijdperk in de rallywereld. De drie Audi’s RS Q e-tron legden samen zo’n 24.000 woestijnkilometers af onder de meest extreme omstandigheden. Het beste Audi-duo, bestaande uit Mattias Ekström en Emil Bergkvist, eindigde in Jeddah, Saoedi-Arabië als negende.

  LEES MEER
 • Toyota Hilux wint opnieuw de Dakar Rally

  Toyota Hilux wint opnieuw de Dakar Rally

  Toyota GAZOO Racing is de winnaar van de Dakar Rally die verreden is in Saoedi-Arabië en is gefinisht in Djedda. De Toyota GR DKR Hilux T1+ met startnummer 201 van coureur en Dakar-veteraan Nasser Al-Attiyah en bijrijder Mathieu Baumel voert na twaalf zware etappes het autoklassement aan. Het duo won ook in 2019 de Dakar Rally, toen eveneens met een Toyota Hilux.

  LEES MEER
 • Eurol wint Dakar 2022 met Toyota GAZOO Racing

  Eurol wint Dakar 2022 met Toyota GAZOO Racing

  Toyota GAZOO Racing heeft de Dakar rally 2022 gewonnen. Coureur Nasser Al Attiyah en navigator Mathieu Baumel wisten over alle 12 etappes in Saoedi-Arabië de snelste tijd te noteren. De betrouwbaarheid en kwaliteit van Toyota heeft zich wederom bewezen in deze zware Dakar editie. Het Japanse automerk vertrouwt in de Dakar rally op de Eurol Specialty racinglijn. Glyn Hall, Team Manager Toyota GAZOO Racing: “Het belang van smering is in de zwaarste rally ter wereld cruciaal. Eurol heeft een bewezen bijdrage geleverd aan het succes”.

  LEES MEER
 • Bernhard ten Brinke finisht Dakar 2022

  Bernhard ten Brinke finisht Dakar 2022

  Als een totale verrassing, door de positieve Corona test van Erik van Loon, heb ik op het laatste moment de kans gekregen om zijn auto over te nemen. Vanuit een vakantiebestemming je gezin achterlaten en op naar Saudi-Arabië om daar zonder enige voorbereiding de zwaarste rally ter wereld te rijden.

  LEES MEER
 • Willems ziet “belachelijk veel stenen in alle soorten en maten”

  Willems ziet “belachelijk veel stenen in alle soorten en maten”

  Maik Willems kreeg woensdag tijdens de twaalfde etappe van de Dakar veel ontzag voor het materiaal en de banden. Na een dag over de stenen beuken kwam de Toyota Hilux nagenoeg ongeschonden uit de strijd.

  LEES MEER