Podiumplaats Fire Ant Rally team

Podiumplaats Fire Ant Rally team

Fireant Rally Team van de Balkster ondernemer Jaap Betsema nam afgelopen weekend deel aan King of Poland 2019, het slotstuk van dit offroad 4x4-raceseizoen in de extreme Ultra4 klasse. In Polen wist Betsema met zijn team een uitstekende tweede plaats te bemachtigen, vlak achter het Britse Gigglepin Racing Team van Jim Marsden.

Het Friese team ging in het Zuid-Poolse Olszyna voor in ieder geval een top-5 klassering, maar deze doelstelling werd ruimschoots overtroffen. De laatste race van de Europese Ultra4 competitie vond plaats in 4 heats, verspreid over vrijdag 11 en zaterdag 12 oktober. Gedurende de laatste heat op zaterdagmiddag stond Fire Ant Rally Team zelfs eerste, tot een probleem met de brandstofpomp ervoor zorgde dat ze net een ronde tekort kwamen.

Jaap Betsema, directeur-eigenaar van bouwbedrijf Betsema Groep uit Balk, maakte met zijn Fire Ant Buggy deel uit van een sterk deelnemersveld. Ultra4 is de extreemste racevorm met offroad 4×4-wagens. Teams uit acht Europese landen streden mee om de titel King of Poland en maakten er een spectaculair raceweekend van. “Vooral met de wagens van Mark Dean (VK) en Rudy Farrugia (Malta) hebben we mooie gevechten gehad gedurende de race”, blikt Betsema terug.

King of Poland 2019

Het parcours bij Olszyna Motopark, het grootste offroad raceterrein van Europa, voldeed aan alles wat Fireant Rally Team van het Oost-Europese terrein verwachtte. In de 14 kilometer lange rondes wisselden snelle rechte stukken over het circuit en door de weilanden zich af met ruiger terrein in de Poolse bossen. Het goede weer droeg er aan bij dat er extra snelle tijden neergezet konden worden.

Het was de tweede editie van King of Poland, en de eerste keer dat Fireant Rally Team tot de deelnemers behoorde. Na afloop werd ook de algehele winnaar van het Ultra4 Championship bekend gemaakt: het Gigglepin Racing Team dat ook King of Poland als winnaar wist af te sluiten. Fire Ant Rally Team kon dit seizoen niet meestrijden voor het Championship omdat het een aantal Ultra4 races wegens andere verplichtingen of races niet kon bijwonen. “Volgend seizoen willen we wel aan alle Ultra4-races meedoen, en onze prestaties van dit seizoen overtreffen”, stelt Betsema.

Betsema: “Goede vering is van groot belang”

Nadat King of Portugal 2019 in september vanwege hevige bosbranden werd afgelast, volgde een extra lange aanloop naar de laatste race van het seizoen. De vuurrode Fire Ant Buggy was ruim een maand voor de race al klaar voor vertrek naar Polen. Vorig jaar werd de 11 jaar oude wagen helemaal opnieuw opgebouwd, maar de afstelling moest gedurende dit jaar nog worden gefinetuned. Omdat de vering dit keer beter was afgesteld dan in de voorgaande race in Spanje, presteerde de Fire Ant Buggy uitstekend. “De vering is het allerbelangrijkst bij Ultra4, belangrijker dan bijvoorbeeld de motor” legt Betsema uit.

Fireant Rally Team reisde naar King of Poland af in de vertrouwde samenstelling. Technici Jan Zandee en Klaas Oenema gingen mee als monteurs, terwijl Tom Robbrechts ditmaal als bijrijder in de Fire Ant Buggy plaatsnam. Jaap Betsema was wederom verantwoordelijk voor het besturen van de wagen.

X