4WD Magazine Abonnement

Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen

Onderzoeksproject “HipE”: Laserlichtbronnen voor koplampen

Onderzoeksproject “HipE”: Laserlichtbronnen voor koplampen

Samen met het Fraunhofer Application Center voor Anorganische Fosforen ontwikkelt HELLA een nieuw koplamp prototype.

Als onderdeel van het onderzoeksproject HipE (zeer innovatief gepixeld fosfor voor laser-emissies in koplampen), ontwikkelen HELLA KGaA Hueck & Co., de wereldwijd toonaangevende leverancier van verlichting en elektronica voor de automobielsector, en het Fraunhofer Application Center voor anorganische fosforen, een prototype voor hoge kwaliteit koplampen met een laserlichtbron. Het project is gestart in maart 2016 en wordt over een periode van 3 jaar mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Het verminderen van de inbouwruimte, het verhogen van de efficiëntie, het verbeteren van de lichtkwaliteit en veiligheid – er worden voortdurend nieuwe eisen aan koplampen gesteld. Om aan deze eisen te voldoen, worden steeds vaker high-definition systemen gebruikt. Vooral laserlichtbronnen zijn erg belangrijk geworden. Ze zijn niet alleen efficiënt vanwege de individueel in te stellen lichtpixels, maar ze hebben ook een bijzonder hoge lichtopbrengst. Een kleiner lichtoppervlak zorgt voor meer licht. Dit betekent dat installatiedelen, zoals reflectoren, kleiner kunnen zijn en er een compactere ontwerp mogelijk is.

Om adaptieve functies in het verkeer toe te passen – bijvoorbeeld verlichting van een koplamp die zich automatisch aan de lichtsituatie van het verkeer en de omgeving aanpast, zoals verblindingsvrij grootlicht – is het eerst nodig om de blauwe korte-golf-laserstraling te veranderen in witte breedbandstraling. De Economic Commission for Europe (ECE) reguleert de verlichtingskleur in Europa. De omzetting van blauwe naar witte straling vindt plaats via fosforen. In het kader van het project HipE test het Fraunhofer Application Center voor Anorganische Fosforen verschillende materialen op hun geschiktheid – wat betreft conversie-eigenschappen en warmte-uitbreiding – om ze vervolgens te optimaliseren. HELLA ontwikkelt een nieuw mechatronisch-optisch concept voor de bouw van een complete koplampmodule. De licht- en elektronica-expert controleert bijvoorbeeld welke optische systemen geschikt zijn om aan de eisen te voldoen voor een compacter ontwerp en een grotere efficiëntie. Daarnaast ontwerpt HELLA een demonstrator, oftewel een prototype met daarin de nieuwe componenten. Het ultieme doel is om de technologieën die tijdens het project zijn ontwikkeld uit te werken als serieproductie.

Geef een reactie

Je e-mail adres wordt niet gepubliceerd.*Gemarkeerde velden zijn verplicht om in te vullen

Cancel reply
4WD Magazine Abonnement
Smiley face

4WD Magazine biedt u een uitvoerige indruk van de wondere wereld van 4 wiel aangedreven auto’s en alles wat daarbij hoort. Van nieuws, tot rallies, van reisverhalen, tot rij-indrukken.

> Bekijk de abonnementen
4WD Magazine Webshop
Smiley face

Ga naar onze webshop voor de laatste dvd’s, boeken, en miniaturen.

> Bekijk de webshop
X